Ostali sportovi

Andrej Gaćina uz poraz od Chuanga završio nastup na OI s kojih može otići ponosan

Ivan Dominik • ponedjeljak, 30.07.2012.
Andrej Gaćina uz poraz od Chuanga završio nastup na OI s kojih može otići ponosan
Foto: EPA

Sjajnim partijama u drugom i trećem kolu protiv legendarnog Jorgena Perssona i favoriziranog mladog Rusa Aleksandra Šibajeva, Andrej Gaćina stigao je do četvrtog kola olimpijskog turnira, odnosno osmine finala. Tamo ga je dočekala teška prepreka, peti nositelj turnira i osmi igrač svijeta po ITTF-u, Chih-Yuan Chuang iz Kineskog Tajpeha...

Hrvatski najbolji stolnotenisač Andrej Gaćina vrlo dobro je i sigurno ušao u meč protiv Chuanga. Poveo je 3:1 odmah na startu meča agresivnom i napadačkom igrom te svojim dominantnim stilom kojim je iznenađujuće izbacio Šibajeva. No, Chuang se brzo vratio u egal pa čak i poveo, iako se 26-godišnji Zadranin još uvijek vrlo dobro držao u dvoboju.

Međutim, kada su došli do izjednačenja u kasnoj fazi prvog seta, Tajvanac je poveo 9:8, a onda je vrlo brzo i ubojito uzeo i sljedeća dva poena za 11:8 i vodstvo od 1:0 u meču.

Tada je Gaćini već postalo puno teže, a 31-godišnji protivnik i osmi igrač svijeta počeo je igrati fantastično. Pogađao je sve, ulazilo je sve i hrvatski olimpijac nije imao odgovor za izuzetnu igru omalenog dešnjaka. Chuang je poveo 7:1 i tu je set bio riješen, Tajvanac je slavio s 11:5 i uz čak devet (!) uzastopno osvojenih poena došao je do 2:0 nad Hrvatom.

Idući set bio je preslika drugog. Peti je nositelj sjajno započeo svoju agresivnu i napadačku igru te se brzo odvojio, a Gaćina i dalje jednostavno nije mogao ništa. Do 11:4 Chuang je stigao za samo šest minuta koliko su trajali i prethodni setovi te je podosta lakše poveo 3:0 protiv evidentno umornijeg hrvatskog stolnotenisača.

Odlučujući, četvrti, set ipak nije bio posljednji. Gaćina se smirio i konsolidirao te je pružio napokon pravi otpor jačem i kvalitetnijem stolnotenisaču. Držao je dugo egal, a sredinom seta, kada je i momku s Kineskog Tajpeha malo popustila koncentracija, Hrvat se odvojio, zadržao prednost te stigao do 3:1 smanjenja u setovima uz 11:7.

Andrej je počeo rasti u svojoj igri i nakon dobivena seta te je izgledao puno bolje od pomalo "poljuljanog" Chuanga. Pet godina mlađi Gaćina poveo je 3:0 i nastavio sa napadačkom "sve ili ništa" igrom, koja je u tim trenucima prolazila. Dešnjak iz vrha svjetske ljestvice potpuno je nestao, a konkretni i "probuđeni" Zadranin osvojio je i drugi uzastopni set te je došao do 3:2 uz fenomenalnih 11:3 protiv Tajvanca u petom setu.

No, dva osvojena seta Gaćine bila su nažalost samo "otrježnjenje" za Chuanga koji je u šestom setu poveo 5:1 odmah na startu. Hrvatski stolnotenisač nije uspio dobro vraćati servise Chuanga i to mu je bio najveći problem čak i tijekom cijelog meča uz činjenicu da je Chuang češće bio i agresivniji. Taj mu se napadački "pingač" isplatio jer je zadržao Hrvata na 7:3 i 10:3 te je onda sigurno "protutnjao" do trijumfa od 4:2, dok je posljednji set završio 11:5 u njegovu korist.

Tako je porazom i ispadanjem u osmini finala Andrej Gaćina završio nastup na Olimpijskim igrama, ali uzdignute glave može napustiti London jer je igrao sjajno i pružao vrhunske partije. Chuanga u četvrtfinalu čeka pobjednik susreta između legendarnog Nijemca Tima Bolla, ponajboljeg europskog igrača svih vremena, te Rumunja Crisana.

OI, Stolni tenis, osmina finala (4. kolo), 30. srpnja 2012.:
Andrej Gaćina (HRV) - Chih-Yuan Chuang (TPE) 2:4 (8:11, 5:11, 4:11, 11:7, 11:3, 5:11)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • matbaric31.07.2012. u 08:44
    Bravo Gacko, svaka cast za Shibaeva i Perssona, ali doci ce i ovi "kosi" na red.. Steta za ovaj mec jer u drugom kolu bi ga cekal Crisan koji je izbacil Bolla. ali nema veze ovo je super.
    matbaric
  • vlacng31.07.2012. u 02:12
    Bravo za Gacinu, jedan od rijetkih koji odigrao nesto od nasih zasad, malo je falilo za proci, ali neiskustvo je to platilo.
    vlacng
  • Obrisan korisnik31.07.2012. u 00:48
    dokle god su tu kinezi,koreanci i slicni takvi,europljani nazalost nemogu nista...bravo za gacinu,odlican je bio
    Obrisan korisnik
  • Ronaldo930.07.2012. u 23:59
    ali kad gledaš, pa to je nevjerojatno koja je to igra, ne vidiš ni lopticu a oni rade po 7-8 izmjena udaraca, čudesno koji refleksi i kolko pripremljen moraš bit za takvo što, definitivno po meni jedan od najfanscinantnijih sportova, nije ni cudo kaj su kinezi i korejci najjaci u tome gad su brzi... [više na forumu]
    Ronaldo9
  • Obrisan korisnik30.07.2012. u 22:36
    medalja u riju nebi trebala bit samo san ako se nastavi ovak razvijat
    Obrisan korisnik