Ostali sportovi

Jeste li spremni za velike pobjede i – medalje?

Tomislav Pacak • utorak, 31.07.2012.
Jeste li spremni za velike pobjede i – medalje?
Foto: Dario Dodić

Utorak je dan kada ćemo od Hrvata tražiti – borbenost! Zahtijevat će to i protivnici naših momčadi, rukometaša i vaterpolista, ali i suparnici naših predstavnika u judu i mačevanju gdje Hrvatska ima prigodu doći do prvih medalja na ovim Olimpijskim igrama. To je samo dio bogatog repertoara kojeg nudi novi olimpijski dan hrvatskim predstavnicima…

U čak 23 sporta natjecat će se olimpijci tijekom utorka, od čega će Hrvati sudjelovati u njih sedam.

Amerikanci su dostigli Kinu po broju osvojenih medalja na ovim Igrama (17), ponajviše zahvaljujući odličnim plivačima, no Kinezi i dalje uvjerljivo drže primat u broju zlatnih medalja (9). Francuzi su na krilima najuspješnijeg sportaša do sada, Yannicka Agnela, došli do trećeg mjesta u ukupnom poretku, a zanimljivu bitku vode azijski susjedi, Sjeverna i Južna Koreja – prvospomenuti imaju više zlatnih (3-2), a potonji ukupno više medalja (6-4).

Na listu od 37 zemalja koje su do sada osvajale medalju u utorak će imati prigodu upisati se i Hrvatska, a pored tih dvoboja u mačevanju i judu, sa zanimanjem ćemo pratiti i rukometaše, vaterpoliste, jedriličare, tenisače i veslača Marija Vekića.

Hrvati u Londonu

Raspored se tako poklopio da u dva sporta gdje se cijela natjecanja u pojedinim disciplinama odvijaju u manje od deset sati, sva tri hrvatska predstavnika nastupaju na isti dan.

Mačevaoc Bojan Jovanović s dosta je optimizma stigao u London, uvjeren na temelju svojih rezultata da se može nositi sa svakim protivnikom. Za početak, morat će svladati Meksikanca Daniela Gomeza u 11:30, a pobjednika tog susreta čeka Jianfei Ma. Finale discipline floret na rasporedu je u 20:40. S Jovanovićem? Zašto ne?

Hrvatski raspored, utorak 31. srpnja

11:26 Tomislav Marijanović - Avtandil Črikišvili, judo, do 81 kg, 2. kolo
11:30 Bojan Jovanović - Daniel Gomez, mačevanje, floret pojedinačno m - eliminacije od 64
12:00 Mario Vekić, veslanje, samac, četvrtfinale
12:00 Marijana Mišković - Yoshie Ueno/Garima Chaudhary, judo, do 63 kg, 1/8 finala
12:20 Hrvatska - Španjolska, vaterpolo (M), skupina, 2. kolo
12:30 Tomislav Marijanović, judo, do 81 kg, 1/8 finala *
12:30 - drugi meč na terenu broj 2, Marin Čilić - Lleyton Hewitt, tenis, 2. kolo
12:30 - četvrti meč na terenu broj 14, Čilić/Dodig - Brunstrom/Lindstedt, tenis, parovi, 2. kolo
12:50 Bojan Jovanović, mačevanje, floret pojedinačno m - 1/16 *
12:57 Marijana Mišković, judo, do 63 kg, 1/4 finale*
13:00 Luka Mratović, RSX, 1. i 2. plov
13:00 Ivan Kljaković Gašpić, Finn, 5. i 6. plov
13:00 Tina Mihelić, laser Radial, 3. i 4. plov
13:00 Pavle Kostov, 49er Skiff, 3. i 4. plov
13:00 Tonći Stipanović, Laser, 3. i 4. plov
13:00 Marin i Dan Lovrović, Star 5. i 6. plov
13:11 Tomislav Marijanović, judo, do 81 kg, 1/4 finala *
15:00 Marijana Mišković, judo, do 63 kg, repasaž i bronca *
15:10 Bojan Jovanović mačevanje, floret pojedinačno m - 1/8 finala *
15:28 Tomislav Marijanović, judo, do 81 kg, repasaž i bronca *
16:30 Bojan Jovanović, mačevanje, floret pojedinačno m - četvrtfinale *
17:00 Marijana Mišković, judo, do 63 kg, finale *
17:10 Tomislav Marijanović, judo, do 81 kg, finale *
17:15 Srbija - Hrvatska, rukomet (M), skupina, 2. kolo
19:00 Bojan Jovanović, mačevanje, floret pojedinačno m - polufinale *
20:40 Bojan Jovanović, mačevanje, floret pojedinačno m - finale *

Ako će se Britanci držati rasporeda, četiri minute prije Jovanovića svoj će nastup na OI započeti judaš Tomislav Marijanović koji će u kategoriji do 81 kilograma u 2. kolu vještinu odmjeriti s Gruzijcem Avtandilom Črikišvilijem. U gustom rasporedu, judaši će odvaliti osminu finala, četvrtfinale, polufinale i finale do 17:10. Marijana Mišković (do 63 kg) ima još kraći put do medalje, što dakako nipošto ne znači da je lagan. No, Marijana prema Olimpu kreće od osmine finala protiv bolje iz ogleda Yoshie Ueno-Garima Chaudhary, ta faza natjecanja počinje u podne, a finale je 10 minuta prije muškog (17:00).

Kao što nakon plime neumoljivo dolazi oseka, tako nakon nastupa košarkašica i rukometašica u ponedjeljak, utorak donosi nove nastupe rukometaša i vaterpolista.

Kauboje čeka dužnik s Europskog prvenstva, rukometaši Srbije, koji će više reći o tomu je li briljantan hrvatski nastup protiv Južne Koreje znak izvrsne forme Hrvatske ili tek plod loše igre Koreje. Bit će zanimljivo vidjeti i kako će proći eksperiment opuštenog organizatora koji ne razmišlja previše o mogućim sukobima između navijača te ih ne namjerava posebno odvajati.

Nakon ne posebno uvjerljive, ali na kraju ipak sigurne pobjede protiv Grčke, vaterpolisti će pokušati dignuti svoju formu u susretu protiv kvalitetne Španjolske. Barakude znaju koliko im je važna svaka pobjeda u ovoj fazi natjecanja, kako bi kasnije izbjegli najjače protivnike iz ionako jake kontra skupine.

Marin Čilić nema puno vremena za razmišljanje o jako dobrom ponedjeljku jer je pred njim potencijalno još bolji utorak. U drugom meču iza 12:30 na terenu broj 2 čeka ga Lleyton Hewitt, a u četvrtom meču na terenu broj 14 pokušat će s Dodigom svladati švedski par Brunstrom/Lindstedt.

U punom pogonu su jedriličari koji nastupaju u čak šest klasa. Po prvi puta će na more na ovim OI izaći Luka Mratović u klasi RS-X, a s posebnim zanimanjem pratit ćemo nove nastupe Tončija Stipanovića (treći u Laseru) i Ivana Kljakovića Gašpića (četvrti u Finnu) koji za sada opravdavaju visoka očekivanja i nameću se kao ozbiljni kandidati za medalje.

Tina Mihelić pokušat će popraviti 13. mjesto u Laser Radialu, kao i Marin i Dan Lovrović svoje 15. u Staru. Kostović-Cupać su nakon prva dva plova 17. u klasi 49er.

Svoj olimpijski put nastavlja i veslač Mario Vekić u samcu, kojeg u 12 sati čeka četvrtfinale.

Traže se najbrži, najviši, najjači

U bogatom danu na Olimpijskim igrama ponovno će u centru pozornosti biti plivači koje čekaju četiri nova finala.

Amerikanci će u štafeti 4x200 metara slobodno tražiti dio ponosa koji su im uzeli Francuzi na upola kraćoj dionici, dok će Michael Phelps na 200 metara leptir loviti svoju 18. olimpijsku medalju i izjednačavanje rekorda sovjetske gimnastičarke Larise Latinjine.

Gusto i dramatično bit će na 200 metara slobodno gdje se sjajna Missy Franklin jedva ugurala kao osma, što dovoljno govori o konkurenciji gdje zlato ciljaju, uz Franklin, i Schmitt, Muffat, Barratt i Pellegrini. Ako će, pak, plivati kao do sada, teško će netko staviti soli na rep Kineskinji Shiwen Ye na 200 metara mješovito. 16-godišnjakinja je šokirala, oduševila i iznenadila cijeli plivački svijet na dvostruko dužoj dionici gdje je segmente plivala brže od Ryana Lochtea ili Michaela Phelpsa!?

Ljubitelji gimnastike neće propustiti ekipno finale za djevojke gdje će posebno zanimljivo biti pratiti nastup Jordyn Wieber - američka zvijezda i svjetska prvakinja u višeboju nije se uspjela kvalificirati za finale višeboja (bila je četvrta, ali ispred nje su bile dvije kolegice iz reprezentacije, a pravila su nemilosrdna prema velikim nacijama) što je doživjela vrlo emotivno, a Amerikankama je itekako potrebna prava Wieber. Istina, rezultat iz kvalifikacija dokazuje snagu reprezentacije iz SAD-a, ali kao što im muški kolege mogu posvjedočiti – kvalifikacije ne znače puno u finalu.

Uz muški floret, te dvije judaške discipline, gdje redom nastupaju naši sportaši, medalje će se podijeliti i u kanuu (slalom C1 – M), konjičkom sportu (pojedinačno i ekipno), dizanju utega (do 69kg M, do 63 kg Ž), sinkroniziranim skokovima u vodu (ekipno djevojke) i streljaštvu (skeet, muškarci) .

Bit će zanimljivo i u nastavku natjecanja u ekipnim sportovima – od odbojke, hokeja na travi, košarke (Argentina – Francuska, Ginobili protiv klupskog suigrača Parkera), rukometa (Danska – Španjolska), preko vaterpola (Mađarska – Crna Gora) do odbojke na pijesku.

Nastavlja se, ovisno jasno i o vremenu, i tenisko natjecanje u Wimbledonu, gdje posebnu pažnju privlači dvoboj Đoković-Roddick, i sam po sebi, ali i zbog činjenice da pobjednika čeka bolji iz okršaja Čilić-Hewitt.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Olimpijske igre
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.07.2012. u 11:59
    Tomislav marijanovic je odmah izgubio od Gruzijca. Ne znam da li ima enkakve sanse za nekakve repesaze?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.07.2012. u 08:43
    Odličan pregled događanja, svaka čast! Za one koji možda ne znaju online se mogu pratiti svi sportovi na http://www.eurovisionsports.tv/london2012/index.html... Ajmo naši! :-))
    Obrisan korisnik