Ostali sportovi

Murray i Đoković u Londonu bez znakova slabosti, Tsonga napisao stranicu olimpijske povijesti

Tea Lokas • utorak, 31.07.2012.
Murray i Đoković u Londonu bez znakova slabosti, Tsonga napisao stranicu olimpijske povijesti
Foto: EPA

Andy Murray i Novak Đoković prošli su neokrznuti kroz još jedan kišni olimpijski dan. Pod krovom Središnjeg terena u Wimbledonu obojica su u dva seta eliminirali svoje protivnike te osigurali mjesto u trećem kolu turnira. Za Tsongu je, pak, ovo bio sve samo ne običan "dan u uredu"...

Nakon jednog meča u ženskoj konkurenciji, britanska nada u tenisku medalju, Andy Murray, izišla je na Središnji teren i tamo se zadržala tek minutu dulje od sat vremena. Nedorastao protivnik Škota u drugom kolu bio je Finac Jarkko Nieminen.

Trećepostavljeni Murray u prvom je setu iskoristio dvije od tri break prilike te u samo 26 minuta odjurio do rane prednosti. U tom je dijelu susreta nakon prvog servisa imao 13/18 osvojenih poena te 4/6 nakon drugog, s ukupno 14 winnera.

35-minutni drugi set donio je nešto više napetosti, no sve u granicama uvjerljive pobjede britanskog favorita. Murray je stvorio više prigoda za oduzimanje servisa Nieminenu (5), a iskoristio je samo jednu, koja je bila dovoljna za 6:4 i pobjedu u drugom pojedinačnom nastupu na ovim Igrama. U osmini finala Murray će igrati s Cipraninom Marcosom Baghdatisom koji je tu fazu natjecanja izborio protiv favoriziranog Gasqueta.

Ekspresno je i drugi nositelj, Novak Đoković, svladao Andyja Roddicka te uništio nade onih koji su ih polagali u potencijalnog američkog underdoga. Osvajač brončane medalje iz Pekinga upisao je 34 winnera, dok je s druge strane Roddick imao samo 12.

Đoković je imao stopostotnu iskorištenost break prilika (4/4), uz 86% dobivenih poena nakon prvog servisa te 57% nakon drugog. Američki tenisač nije parirao srbijanskom niti u asevima, kojih je zabilježio pet (Đoković 14). Drugi tenisač svijeta u prvih je 28 minuta prepustio Roddicku dva gema, dok je u sljedećih 26 minuta to učinio samo jednom. 6:2 i 6:1 odličan su uvod Novaku za test koji slijedi u osmini finala - Lleytona Hewitta.

Nevjerojatan meč odigran je na terenu broj jedan između Jo-Wilfrieda Tsonge i Milosa Raonica. Trajao je tri minute manje od četiri sata, a u odlučujućem, trećem setu odigrano je 48 gemova (samo taj set trajao je puna tri sata)!

Francuski tenisač pobijedio je u tom maratonu nakon 1-1 iz prva dva seta, a u kojem je oboren rekord i stvarana olimpijska povijest. Zadnji put kada je postavljen rekord u trajanju seta na Olimpijskim igrama igrali su Čileanac Fernando Gonzalez i Taylor Dent, a mjesto radnje bila je Atena. Gonzalez je nakon 16-14 u trećem setu osvojio brončanu medalju.

Zanimljivo da je najduži set u povijesti tenisa odigran također u Wimbledonu, 2010. godine, kada je John Isner slavio nad Nicolasom Mahutom rezultatom 70-68 u petom setu.

Brzinski prolaz u osminu finala ostvarila su dva španjolska tenisača. David Ferrer nadigrao je Blaža Kavčiča rezultatom 6:2, 6:2, a posljednji putnik za London (koji je rezervirao kartu nakon otkaza Rafaela Nadala), Feliciano Lopez, sa 6:4, 6:4 bio je bolji od devetopostavljenog Juana Monaca.

Olimpijski turnir, drugo kolo (M):
Murray (VB, 3) - Nieminen (Finska) 6:2, 6:4
Đoković (Srbija, 2) - Roddick (SAD) 6:2, 6:1
Baghdatis (Cipar) - Gasquet (Francuska, 16) 6:4, 6:4
Nishikori (Japan, 15) - Davidenko (Rusija) 4:6, 6:4, 6:1
Ferrer - (Španjolska, 4) - Kavčič (Slovenija) 6:2, 6:2
Tsonga (Francuska, 5) - Raonic (Kanada) 6:3, 3:6, 25:23
Hewitt (Australija) - Čilić (Hrvatska, 13) 6:4, 7:5

Parovi, drugo kolo (M):
Benneteau/Gasquet (Francuska) - Bhupathi/Bopanna (Indija, 7) 6:3, 6:4
Tipsarević/Zimonjić (Srbija, 3) - Nestor/Pospisil (Kanada) 6:4, 6:7(5), 11:9
Bryan/Bryan (SAD, 1) - Davidenko/Južnij (Rusija) 7:6(6), 7:6(1)

Parovi, odgođeno za srijedu, drugo kolo:
Erlich/Ram (Izrael) - Federer/Wawrinka (Švicarska, 6)
Brunstorm/Lindstedt (Švedska) - Čilić/Dodig (Hrvatska)
Paes/Vardhan (Indija) - Llodra/Tsonga (Francuska, 2)
Berdych/Štepanek (Češka, 5) - Melo/Soares (Brazil) 6:1, 4:6, 18:18

Parovi, prvo kolo (M):
Berdych/Štepanek (Češka, 5) - Bracciali/Seppi (Italija) 4:6, 7:6(5), 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.08.2012. u 09:50
    Čekao sam Tsongu 2 sata da mi prođe listić. Krv mi je popio ali na kraju veselje :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.08.2012. u 01:57
    Murray prema trofeju :D
    Obrisan korisnik