Ostali sportovi

Čilić bez dodatnog olimpijskog koraka, Hewitt previsoka prepreka

Ivor Krapac • utorak, 31.07.2012.
Čilić bez dodatnog olimpijskog koraka, Hewitt previsoka prepreka
Foto: Maja Giljanović

Marin Čilić nije napravio novi korak u ždrijebu olimpijskog teniskog turnira, u prilici da nadmaši drugo kolo, do kojega je došao i prije četiri godine u Pekingu. U Kini ga je u toj fazi turnira pobijedio Fernando Gonzalez, dok je u Londonu na drugoj prepreci izgubio od Lleytona Hewitta, bivšeg svjetskog broja jedan i wimbledonskog pobjednika iz 2002. godine...

Iako je startna pobjeda nad Jürgenom Melzerom, poslije koje je bio zadovoljan svojim nastupom, najavljivala da bi Marin Čilić mogao korak dalje nego u Pekingu, drugo kolo je i u ovom pokušaju Marinu donijelo kraj puta na olimpijskom teniskom turniru. U drugom kolu na wimbledonskoj travi ga je sa 6:4 i 7:5 svladao Lleyton Hewitt, a kako je meč izgledao, ne može se reći ništa drugo nego da je pobjeda 31-godišnjeg Australca sasvim zaslužena.

Hewitt, dakako, nije na nekadašnjoj razini, ali još uvijek može "zapapriti" favoriziranom protivniku na travi, pogotovo kada se protivnik upusti u ogled kakav iskusnom Australcu paše. Ovog utorka bilo je upravo tako. Nije bilo dovoljno Čilićeve inicijative, niti agresivnosti koja je potrebna da se Hewitta izbaci iz zone u kojoj se osjeća ugodno, a kada se na to pridoda da je Marinu nedostajalo i osjećaja kako i kada napasti, posao wimbledonskog pobjednika iz 2002. godine bio je dodatno olakšan.

Za razliku od većine mečeva iz uspješne serije koju je započeo u lipnju, ovo nije bio nastup s kojim će Čilić moći biti zadovoljan.

Kretanje rezultata

Da će ovo biti dvoboj u kojem će svaki break biti zlata vrijedan, najavljeno je već u prvih nekoliko gemova, koji su išli toliko brzo kao da se susreću dvojica znatno kvalitetnijih servera nego su Čilić i Hewitt. U tom razdoblju nije bilo break-lopti, a s manjom prijetnjom bio je suočen jedino Australac, koji je u drugom gemu držao nakon što je Marin došao do izjednačenja.

No, prva prava prijetnja na bilo kojoj strani odmah je donijela break. Hewitt ga je načinio u sedmom gemu, poveo s 4:3, a do kraja seta izdržao je dvije opasnosti u svojim servis-gemovima. Veća je bila ona u osmom gemu, kada je iskusni australski tenisač povisio na 5:3 uz dvije spašene nepovezane break-lopte, dok je na servisu za set kod 5:4 ostao čvrst nakon 15:30.

Na Marinovu žalost, drugi set nije donio pozitivne pomake u njegovoj igri. U središnjoj fazi te dionice, dvaput se spašavao u vrlo teškoj situaciji u svojim servis-gemovima, kod 2:2 nakon 0:40, a kod 3:3 nakon 15:40, dok je, s druge strane, svoju najbolju šansu imao u osmom gemu, u kojem se Hewitt spasio i držao za 4:4. Prvi hrvatski reket tada je došao do break-lopte (30:40), ali na njoj nije napravio puno. Australac se izvukao servis-winnerom na prvom servisu.

Poslije još jednog zahtjevnog servis-gema, s držanjem za 5:5 nakon 30:30 i 40:40, Hewitt je u 11. gemu stigao do jedinog breaka u drugom setu. Mučeći se s prvim servisom, koji mu tijekog cijelog meča nije bio saveznik, sa samo 59 posto ubačaja, Čilić je tada otvorio svojem suparniku vrata, a Australac i u 32. godini reternira dovoljno dobro da kroz ta vrata prođe.

Hewittu je za kraj meča preostao još servis kod 6:5, a u tom gemu dogodio se trenutak koji je Marinu dao dodatni razlog za ljutnju, tom prilikom u smjeru Amerikanca Jakea Garnera, suca u stolcu. Poslije Hewittovog dubokog forhenda kod 15:30 koji je linijski sudac vidio vani, Garner je izmijenio tu odluku i dosudio poen u Australčevu korist, a koliko god se Čilić bunio da loptica nije dirala crtu, to se više nije dalo promijeniti.

Bez obzira na to, Marin je odmah potom došao do break-lopte. No, Hewitt mu nije dao natrag u meč. Kod 30:40 Australac se izvukao dobrim prvim servisom i lakim winnerom forhendom u suprotni dio terena, da bi i u posljednja dva poena ostao čvrst i time izborio ulazak među posljednjih 16.

Hewitt na Đokovića, Marinu ostali parovi

Da je Čilić prošao, u osmini finala išao bi na Novaka Đokovića i vjerojatno igrao na središnjem terenu, a ovako je ta čast pripala Hewittu. Drugi tenisač svijeta i vlasnik brončanog odličja iz Pekinga je u drugom kolu slavio vrlo lako, sa 6:2 i 6:1 protiv Andyja Roddicka, u meču u kojem je, koliko god se kratko igralo, stigao "počastiti" Amerikanca s 34 winnera.

Vodeći hrvatski tenisač će, pak, u Londonu još igrati u konkurenciji parova, u kombinaciji s Ivanom Dodigom. S obzirom na to da se u utorak program odužio zbog kiše, zbog koje je Marin morao čekati početak svojeg nastupa u singlu, drugo kolo protiv Šveđana Johana Brunströma i Roberta Lindstedta je odgođeno i bit će odigrano u srijedu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.08.2012. u 14:53
    hewitt je čisti primjer pobjedničkog mentaliteta , u ovom trenutku je 5 puta lošiji igrač od čilića ali za razliku od marina , on je najbolji kad je najteže . ali ajde marin je barem mašina protiv ovih kojima je najveći doseg u karijeri top 20 , i to je velika stvar , ali nažalost... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.08.2012. u 14:13
    što je najžalosnije siguran sam da igra s hewittom 5 mečeva još da bi ga u 4 sigurno uvjerljivo dobio ali jbg kad je najvažnije nije uspio
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.08.2012. u 11:18
    Kad gledaš Čilića uvijek kao da nešto nedostaje... Ili je to servis ili igra s osnovne linije ili izlazak na mrežu... ili jednostavno nedostaje ono nešto što smo mi gledatelji imali s Ivaniševićem - taj neki naboj, ne znam... Na Ivaniševiću se vidjelo da... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • signum_temporis01.08.2012. u 10:21
    Nadam se da mu je cura bolja u krevetu nego što je psihologinja.
    signum_temporis
  • Obrisan korisnik01.08.2012. u 00:23
    Dežurni pljuvači su uvik tu kad Čilić izgubi...dno dna našeg društva, dvolične dvorske lude,zbog takvih ka i vi država nam i je u kurcu...
    Obrisan korisnik