Ostali sportovi

Žolnir donijela prvu medalju Sloveniji, iznenađujuće natjecanje u floretu

Matej Milanović • utorak, 31.07.2012.
Žolnir donijela prvu medalju Sloveniji, iznenađujuće natjecanje u floretu
Foto: EPA

Četvrti dan Olimpijskih igara u Londonu donio je prve medalje za nekoliko država među kojima je i Slovenija, a Njemačka je došla do prvih zlata. U povijest su se upisali Amerikanac Hancock s drugim naslovom u skeetu, Francuz Estanguet s trećim naslovom u kanuu na divljim vodama te Egipćanin Abouelkassem, prvi Afrikanac s medaljom u mačevanju.

Slovenija je došla do prve medalje na ovim Igrama, nakon što je Urška Žolnir osvojila zlato u ženskom judu do 63 kilograma. Slovenka je u finalu bila bolja od Kineskinje Xu Lili. Do brončanog odličja stigle su Francuskinja Gevrise Emane i Japanka Yoshie Ueno, koja je u osmini finala izbacila hrvatsku predstavnicu Marijanu Mišković.

Urška Žolnir, koja je nakon dvije svjetske i jedne olimpijske bronce napokon došla do zlata i na najvećim svjetskim natjecanjima, izjavila je: "Jako sam sretna. Prva borba je bila na neki način zagrijavanje, a nakon toga išla sam maksimalno. Imala sam dobar osjećaj i bila sam u pravoj formi. Danas sam pokazala ono što sam 20 godina trenirala, a uvijek sam znala, da ću jednog dana naplatiti sve one teške treninge. Važno je bilo zadržati koncentraciju, a imala sam sreću što je sve prošlo bez ozljeda."

U muškom judu do 81 kilograma ponovilo se finale iz Pekinga, ali ovog puta s invertiranim rezultatom. Korejac Kim Jae Bum osvetio se Nijemcu Ole Bischofu za poraz iz 2008. Bronce su osvojili Rus Ivan Nifontov i Kanađanin Antoine Valois-Fortier.

Abouelkassem u povijest, razočaravajuća Europa

Alaeeldin Abouelkassem postao je prvi Afrikanac s olimpijskom medaljom u mačevanju. Mladi Egipćanin, iako dobro rangiran, nije došao u London kao favorit za medalju u floretu. No, imao je gotovo savršen dan. Između ostalih, srušio je Nijemca Petera Joppicha, četverostrukog prvaka svijeta, a potom je pao i Talijan Andrea Cassara, prvi na svjetskom renkingu i aktualni prvak svijeta. U finalu je čak vodio 13:11, ali ga je ipak porazio Kinez Sheng Lei s 15:13.

U floretu je razočarala Europa, koja je ostala bez medalje. Zadnji put se to dogodilo 1904. u St. Louisu, kada je nastupio samo jedan Europljanin i završio četvrti iza tri Kubanca. U Londonu Nijemci nisu došli ni do četvrtfinala. Europski prvak, Rus Čeremisinov, ispao je u četvrtfinalu, a najbolje plasirani Talijan, Andrea Baldini, bio je četvrti. Broncu je osvojio Korejac Choi Byung Chul.

Glavni favorit pred natjecanje, Andrea Cassara, smatra da je za ispadanje od Abouelkassema kriva prekratka pauza koju je imao pred taj dvoboj: "Ovo je debakl. Težak poraz. Nakon što sam porazio olimpijskog viceprvaka mislio sam da će sve biti lakše. Ali, usprkos tome što sam imao jako tešku borbu, morao sam se ponovno boriti nakon samo deset minuta, dok je moj protivnik odmarao sat vremena. Iako je Egipćanin bio protivnik kojeg sam apsolutno mogao poraziti, ja nisam bio u stanju napraviti ništa. Bio sam bez energije nakon prijašnjeg meča. To je dio sporta, treba to prihvatiti i pripremit se za momčadski dio."

Prva njemačka zlata

Konjički sport dao je prva dva londonska zlata Njemačkoj sa timskim i individualnim eventingom. U timskom dijelu Njemačka je obranila prednost ostvarenu u krosu te je osigurala prvo njemačko zlato na ovim Olimpijskim igrama sa 133,70 kaznenih bodova. Drugu poziciju i srebro obranila je Velika Britanija sa 138,20 kaznenih bodova, a Novi Zeland je u skakanju prepona pretekao Švedsku i sa 144,40 kaznenih bodova osvojio broncu, odnosno prvu novozelandsku medalju na ovim Olimpijskim igrama.

U individualnom natjecanju zlato je uzeo Nijemac Michael Jung, a njemačku žetvu medalja upotpunila je Sandra Auffarth broncom. Srebro je uzela Sara Algotsson Ostholt i time donijela prvu medalju Švedskoj na ovim Igrama.

Hancock ušao u povijest skeeta

U skeetu je zlato iz Pekinga obranio Amerikanac Vincent Hancock i time se upisao u povijest, kao prvi s dva zlata u toj disciplini. Hancock je zlato osvojio sa 148 pogodaka. Srebro je uzeo Danac Anders Golding sa 146, a broncu je nakon raspucavanja osvojio Nasser Al-Attiya iz Katara. Al-Attiya je imao 144 pogotka, a u raspucavanju je sa 6:5 porazio Valerija Šomina. I Danskoj i Kataru je to prva medalja u Londonu.

Nakon svog povijesnog podviga Hancock je kratko prokomentirao: "Nevjerojatno je ponovno se popeti tamo gore i čuti svoju himnu. Moram još shvatiti što sam napravio." Valja napomenuti da su Hancocku samo 23 godine te ne čudi da ovako razmišlja o budućnosti: "Želim osvojiti što više medalja i postati legenda."

Kineskinje bez rivala u sinkroniziranim skokovima s platforme

Kina je očekivano nastavila dominaciju u skokovima u vodu. U ženskim sinkroniziranim skokovima ponovno su uzeli zlato. Ta se disciplina tek četvrti put održava na Olimpijskim igrama i Kina još nikad nije poražena u njoj. Ovaj put su slavile Chen Ruolin i Wang Hao s 368,40 bodova. To je ujedno bilo jubilarno deseto kinesko zlato u Londonu. Srebro je pripalo Meksikankama, u sastavu Paola Espinosa Sanchez i Alejandra Orozco Loza, koje su skupile 343,32 boda. Sedam bodova manje dobile su Meghan Benfeito i Roseline Filion iz Kanade, koje su tako osvojile broncu.

Legendarni Estanguet i Martikan do novih medalja

U kanuu na divljim vodama medalje su osvojili stari znanci, Francuz Tony Estanguet i Slovak Michal Martikan. Estanguet, već zlatni iz Sydneyja i Atene, osvojio je svoj treći olimpijski naslov u vremenu 97,06. Time je postao najuspješniji u toj kategoriji, jedini s tri zlata. Martikan je, pak, upotpunio kolekciju olimpijskih medalja. Zlatima iz Atlante i Pekinga te srebrima iz Sydneyja i Atene pridružio je londonsku broncu s 98,08. Do srebra je doveslao mladi 22-godišnji Nijemac Sideris Tasiadis s rezultatom od 98,31.

Estanguet je nakon natjecanja dao naslutiti da bi mu ovo trebao biti zadnji nastup na Olimpijskim igrama: "Stvarno sam ponosan što mogu ovako završiti. Nisam još definitivno odlučio, ali ovo je vjerojatno kraj priče."

Olimpijski rekord Kazahstanke u dizanju utega

U dizanju utega u kategoriji do 63 kilograma do zlata je došla Kazahstanka Maiya Maneza s 245 kilograma, što je olimpijski rekord. Drugo mjesto pripalo je Svetlani Carukajevoj s 237, a s 236 kilograma treća je bila Kanađanka Christine Girard. Kilogram kratka ostala je Turknija Sibel Simsek s 235.

Dan, što se medalja tiče, završili su dizači utega u kategoriji do 69 kilograma. Slavio je Kinez Lin Qingfeng s 344 kilograma. Srebro je uzeo Indonezijac Triyatno Triyatno s 333 kilograma, a kilogram manje podignuo je Rumunj Razvan Constantin Martin, koji je osvojio broncu.

Osvojene medalje:

Dizanje utega, do 69kg (M):
1. Lin Qingfeng (Kina)
2. Triyatno Triyatno (Indonezija)
3. Razvan Constantin Martin (Rumunjska)

Dizanje utega, do 63kg (Ž):
1. Maiya Maneza (Kazahstan)
2. Svetlana Carukajeva (Rusija)
3. Christine Girard (Kanada)

Judo, -81kg (M):
1. Kim Jae Bum (Južna Koreja)
2. Ole Bischof (Njemačka)
3. Ivan Nifontov (Rusija)
3. Antoine Valois-Fortier (Kanada)

Judo, -63kg (Ž):
1. Urška Žolnir (Slovenija)
2. Xu Lili (Kina)
3. Yoshie Ueno (Japan)
3. Gevrise Emane (Francuska)

Kanu na divljim vodama, C1:
1. Tony Estanguet (Francuska)
2. Sideris Tasiadis (Njemačka)
3. Michal Martikan (Slovačka)

Konjički sport, pojedinačni eventing:
1. Michael Jung (Njemačka)
2. Sara Algotsson Ostholt (Švedska)
3. Sandra Auffarth (Njemačka)

Konjički sport, timski eventing:
1. Njemačka
2. Velika Britanija
3. Novi Zeland

Mačevanje, floret (M):
1. Sheng Lei (Kina)
2. Alaaeldin Abouelkassem (Egipat)
3. Choi Byung Chul (Južna Koreja)

Skokovi u vodu, sinkronizirano, platforma 10m (Ž):
1. Chen Ruolin/Wang Hao (Kina)
2. Paola Espinosa Sanchez/Alejandra Orozco Loza (Meksiko)
3. Meaghan Benfeito/Roseline Filion (Kanada)

Streljaštvo, skeet (M):
1. Vincent Hancock (SAD)
2. Anders Golding (Danska)
3. Nasser Al-Attiya (Katar)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.08.2012. u 09:34
    zanimljivo http://simon.forsyth.net/olympics.html
    Obrisan korisnik