Ostali sportovi

Veslački četverac dokazuje kvalitetu, oči svjetske javnosti uprte u plivački dvoboj na 100m slobodno

Piše:Josip Piršljin • srijeda, 01.08.2012.
Veslački četverac dokazuje kvalitetu, oči svjetske javnosti uprte u plivački dvoboj na 100m slobodno

Peti natjecateljski dan na Olimpijskim igrama neće biti toliko intenzivan što se tiče nastupa hrvatskih sportaša kao u utorak, no svejedno nas očekuje dosta uzbuđenja. Nove predstave pružit će nam košarkašice i rukometašice, teniski par Čilić - Dodig i veslački četverac.

Kina i Sjedinjene Američke Države i dalje vode žestoku bitku za naslov najbolje sportske nacije. Nakon petog dana natjecanja izjednačile su se po broju osvojenih medalja, skupile su ih 23, no Kina ima više zlatnih. 13 puta su dosad kineski sportaši odlazili sa zlatom oko vrata, dok je to Amerikancima pošlo za rukom u četiri navrata manje.

Na trećem mjestu još se uvijek drži Francuska s ukupno 11 osvojenih odličja. Hrvatske još uvijek nema na popisu zemalja koje su se okitile medaljama, premda je bilo prilike za to. U srijedu će nastupiti nešto manji broj Hrvata nego u utorak, a ponovno će u fokusu biti veslački četverac.

U središtu svjetske pozornosti još će jednom biti plivanje. Nakon velikog dvoboja Ryana Lochtea i Michaela Phelpsa, vidjet ćemo novu borbu najboljih svjetskih plivača u kraljevskoj disciplini - 100 metara slobodno.

Hrvati u Londonu

Prvi će od hrvatskih sportaša na scenu u srijedu stupiti veslači. Četverac će se boriti u polufinalu i to im je još jedna prilika da se dignu u formi i pokažu svima svoju vrijednost. Martin Sinković, David Šain, Damir Martin i Valent Sinković bez problema su prošli kvalifikacijsku skupinu, a od njih se očekuje i prolaz u finale, te borbu za medalje.

Marin Čilić i Ivan Dodig su ispali s olimpijskog turnira u pojedinačnoj konkurenciji, ali njihovim nastupima u Londonu još uvijek nije došao kraj. Hrvatski tenisači će se zajedničkim snagama pokušati izboriti za priliku da osvoje odličje.

Tenisači će se natjecati u igri parova, u trećem ih kolu očekuje zahtjevan meč protiv švedske kombinacije Brunstorm/Lindstedt. Pitanje je koliko se brzo Čilić i Dodig mogu oporaviti od svojih poraza i napuštanja glavnog turnira na terenima Wimbledona.

Debitantice na Olimpijskim igrama, hrvatske košarkašice i rukometašice, nastavljaju svoju put u glavnom gradu Velike Britanije. Košarkaška reprezentacija je izgubila oba dosadašnja dvoboja, protiv superiornih kolegica iz SAD, te od Kineskinja. Novi izazov čeka ih protiv Češke.

Čehinje su također izgubile oba svoja susreta i ukoliko hrvatske predstavnice žele u četvrtfinale, morat će razmišljati o pobjedi. Do kraja natjecanja u skupini sastat će se još s Turskom i Angolom.

Novi napori na rasporedu su za rukometašice. Izabranice Vladimira Canjuge snage će odmjeriti s vrlo jakom Rusijom koja zasad ima stopostotni učinak. Hrvatska je kiksala protiv Brazila, a pobijedila protiv Angole, te bi slavlje nad Ruskinjama bilo veliko iznenađenje.

Za četvrtfinale ne bi trebali strahovati, no ukoliko se želi doći u što bolju poziciju, potrebno je svladati i nekoga osim Angole i Velike Britanije. Prve su na redu Ruskinje, a potom i neugodne Crnogorke.

U jedrenju Hrvatska ima četiri predstavnika koja nastupaju u srijedu. Luka Mratović će se natjecati u klasi RS-X, Pavle Kostov i Petar Cupać u klasi 49er, a Tonči Stipanović u Laseru. U biciklizmu će se voziti kronometar, a sudjelovat će i Radoslav Rogina.

Traže se najbrži, najviši, najjači

Plivanje će još jednom izazvati najveću pažnju petog dana Olimpijskih igara. Dosad nije nedostajalo uzbuđenja, a slično se očekuje i večeras.

Na rasporedu su četiri finala, a svakako će se s najvećim zanimanjem pratiti utrka na 100 metara slobodno. Najveći su favoriti Francuz Yannick Agnel koji je ugodno iznenadio u svojim dosadašnjim nastupima i James Magnussen iz Australije.

U muškoj konkurenciji plivat će se i finale na 200 metara prsno, a plivačice će se boriti za medalje u kategoriji 200 metara leptir i u štafeti 4x200 metara slobodno. Tu su velike favoritkinje članice američke reprezentacije.

Danas na Olimpijskim igrama počinje i muški turnir u boksu, a osim bantam i teške kategorije, boksači će se okušati i u superteškoj kategoriji, iznad 91 kilograma.

Nastavlja se nogometni turnir koji se dosad pokazao dosta zanimljivim i nepredvidljivim. Uzbudljivo bi trebalo biti u utakmicama posljednjeg, trećeg kola po skupinama, a najzvučniji par je Velika Britanija - Urugvaj. Meksiko i Švicaraska će se sučeliti u skupini B, a svjetski i europski prvaci Španjolci oprostit će se od turnira dvobojem protiv Maroka.

Muški teniski turnir također nudi pregršt interesantnih mečeva, a treba izdvojiti dvoboj Lleytona Hewitta, koji je izbacio Čilića, protiv Novaka Đokovića. Prvi igrač svijeta Roger Federer morat će prolaz tražiti preko Denisa Istomina.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.08.2012. u 12:57
    rezervo šta si se uvatia čovika? Nek piše šta oće,njegovo je pravo šta će pisat i di će..A pošto već ispravljaš njegove pravopisne greške moga si prvo pogledat svoj pravopis ;) Za početak ne piše se faljivaš nego griješiš ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.08.2012. u 12:21
    mene baš živciraju oni koji redovito umanjuju rezultate naših, vrijeđaju ih i omalovažavaju... a sportom se takvi sigurno nikad nisu bavili jer da jesu nebi pričali ta sranja koja pišu... pa eto, takvima ne postavljam pitanja, tko ih jebe
    Obrisan korisnik
  • Bogomdani01.08.2012. u 12:16
    A zašto ti ne posudiš od Austina Powersa onu švedsku pumpicu?
    Bogomdani
  • Obrisan korisnik01.08.2012. u 10:40
    Nadam se da će 3-kolovoz bit njihova kruna karijere-Sretno
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.08.2012. u 10:39
    Sretno dečkima.Vjerujem da problema neće biti jer su psihički izuzetno stabilna ekipa
    Obrisan korisnik