Ostali sportovi

Prolaz Federera uz poteškoće u prvom setu, Đoković slomio Hewitta u tri

Vedran Babić • srijeda, 01.08.2012.
Prolaz Federera uz poteškoće u prvom setu, Đoković slomio Hewitta u tri
Foto: EPA

Švicarac Roger Federer i dalje ne skreće sa zacrtanog puta prema olimpijskoj medalji. Pobjedom protiv Denisa Istomina plasirao se u četvrtfinale i došao na korak od borbe za medalje, a isto je pošlo za rukom Novaku Đokoviću, koji je bio dva gema od ispadanja...

Baš poput Serene Williams u ženskoj konkurenciji, Roger Federer ostvario je svoju desetu uzastopnu pobjedu u Wimbledonu. Nedavno je ondje osvojio svoj 17. Grand Slam naslov, a na olimpijskom turniru također mu ide odlično. Sa 7:5, 6:3 na terenu broj 1 All England Cluba pobijedio je Denisa Istomina i plasirao se među osam najboljih.

No, 35. tenisač svijeta nije bio bezazlen protivnik. U prvom setu je nadoknadio rani zaostatak breaka i onda kod 5:5 imao 15-40 na servisu Federera. U tom gemu, pri rezultatu 15-30, pala je kiša te je meč nakratko bio prekinut. U nastavku igre Švicarac se odmah našao u problemima, ali je ipak uspio izvući "živu glavu" i povesti 6:5.

Bio je to ključan trenutak susreta jer prvi nositelj je nakon toga napravio dva uzastopna breaka i u rukama imao komfornu situaciju (7:5, 3:0). Istomin se iz te rupe nije mogao izvući i Švicarac, koji je u drugom setu znatno smanjio broj svojih pogrešaka, je rutinski priveo meč kraju. Na svom početnom udarcu Federer je u drugom setu izgubio ukupno samo četiri poena.

Federer će u četvrtfinalu za protivnika imati Johna Isnera, koji je sa 7:5, 7:6 (14) porazio Janka Tipsarevića.

Na Središnjem terenu Novak Đoković položio je nezgodan test protiv Lleytona Hewitta. Poslije dva teška seta Đoković je u trećem slomio borbenog Australca i slavio 4:6, 7:5, 6:1.

Već u drugom gemu meč je zbog kiše bio prekinut, a u nastavku igre nije bilo breakova sve do 4:4. Tada je prvi popustio drugi nositelj i Hewitt je nedugo zatim osvojio prvi set.

Đokovićevi navijači strepili su i u većem dijelu drugog seta. Đoković je napravio break kod 4:3, ali nije iskoristio servis za set. Hewitt se odličnom igrom vratio u "život" i izjednačio na 5:5, no kod 5:6 ponovno je izgubio servis, a s njime i set. Srpski tenisač iskoristio je vjetar u leđa i "projurio" trećim setom, napravivši pritom dva breaka.

Drugi tenisač svijeta u četvrtfinalu ide na "maratonca" Jo-Wilfrieda Tsongu. Francuz je u utorak s 25:23 u trećem setu nadvisio Milosa Raonica, a u srijedu sa 7:6 (5), 6:4 Španjolca Feliciana Lopeza. Koliko snage će mu ostati za dvoboj s Đokovićem, ostaje nam vidjeti.

Osim Đokovića, na putu do pobjede prvi set ispustio je i Britanac Andy Murray, koji je s 4:6, 6:1, 6:4 nadjačao Marcosa Baghdatisa. U odlučujućem setu, kada je bilo najpotrebnije, Murray je pokazao svoju klasu. Napravio je samo tri neprisiljene pogreške i ostvario 16 izravnih poena, šest više od Baghdatisa. Uz to, izgubio je samo četiri poena na svom servisu.

U četvrtfinale su se plasirali još Juan Martin Del Potro i Nicolas Almagro. Del Potro je sa 6:1, 4:6, 6:3 nadjačao Gillesa Simona, dok je Almagro identičnim rezultatom poput Federera eliminirao Belgijca Stevea Darcisa i u četvrtfinalu će igrati protiv Murraya.

Del Potro u četvrtfinalu ide na Japanca Keija Nishikorija, koji je u dramatičnoj završnici sa 6:0, 3:6, 6:4 pobijedio četvrtog nositelja Davida Ferrera. Meč je kod 5:4 u trećem setu bio prekinut zbog mraka te premješten s terena broj 1 na Središnji, kako bi se dovršio još večeras. Nishikori je odmah u prvom gemu nastavka napravio break i tako izborio plasman među osam.

Olimpijski turnir (M), osmina finala:
Federer (Švicarska, 1) - Istomin (Uzbekistan) 7:5, 6:3
Isner (SAD, 10) - Tipsarević (Srbija, 7) 7:5, 7:6 (14)
Del Potro (Argentina, 8) - Simon (Francuska, 12) 6:1, 4:6, 6:3
Nishikori (Japan, 15) - Ferrer (Japan, 4) 6:0, 3:6, 6:4
Almagro (Španjolska, 11) - Darcis (Belgija) 7:5, 6:3
Murray (VB, 3) - Baghdatis (Cipar) 4:6, 6:1, 6:4
Tsonga (Francuska, 5) - F. Lopez (Španjolska) 7:6 (5), 6:4
Đoković (Srbija, 2) - Hewitt (Australija, WC) 4:6, 7:5, 6:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!