Ostali sportovi

Wiggins donio domaćinima zlato na kronometru

Lovro Štrbinić • srijeda, 01.08.2012.
Wiggins donio domaćinima zlato na kronometru
Foto: EPA

Pobjednik ovogodišnjeg Tour de Francea Bradley Wiggins donio je Velikoj Britaniji biciklističko zlato u utrci na štopericu. Domaćini slave i broncu Christophera Froomea, dok je u ženskoj konkurenciji novo olimpijsko zlato osvojila Amerikanka Kristin Armstrong...

Nakon neuspjeha Britanaca, odnosno Marka Cavendisha u cestovnoj utrci, Velika Britanija je ipak dočekala olimpijsku medalju u biciklizmu. Štoviše, domaćini Igara osvojili su zlato i broncu, zahvaljujući Bradleyu Wigginsu i Christopheru Froomeu.

Pobjednik Tour de Francea tako je u ovoj sezoni došao do još jednog velikog uspjeha. Wiggins je kao pretposljednji na startu odvozio 44 kilometra u vremenu 50:39,54 i tako za 42 sekunde nadmašio dotad najbrže vrijeme Tonyja Martina. Preostalo je još samo da stazu odvozi ponajveći favorit Fabian Cancellara, koji je unatoč ozljedi zadobivenoj u cestovnoj utrci napadao medalju.

Švicarac ovaj put nije bio toliko dobar, s vremenom 52:53,71 zauzeo je sedmu poziciju i ostao izvan kruga osvajača medalja. Britansko slavlje moglo je u tom trenutku početi, pogotovo s obzirom da je na trećem mjesto ostao i Christopher Froome s vremenom 51:47,87 i donio domaćinima i broncu. Iza njega smjestili su se Amerikanac Taylor Phinney i Talijan Marco Pinotti. Treba spomenuti i 23. mjesto olimpijskog pobjednika u cestovnoj utrci Aleksandra Vinokurova, kao i dobru desetu poziciju slovenskog aduta Janeza Brajkoviča.

Inače, prije muške borbe protiv štoperice isti zadatak odradile su i žene, ali tamo Britanke nisu ispunile želje navijača.Svjetska prvakinja iz 2010. i srebrna iz Pekinga Emma Pooley završila je kao šesta, dok je srebrna iz nedjeljne cestovne utrke Lizzie Armitstead zauzela desetu poziciju.

Stazom duljine 29 kilometara na kraju je najbrže prošla Amerikanka Kristin Armstrong, obranivši s vremenom 37:34 zlatnu medalju u istoj disciplini iz Pekinga. Srebro je pripalo Njemici Judith Arndt, s vremenom 37:50, dok je sedam sekundi sporija bila brončana Ruskinja Olga Zabelinskaja, kojoj je to druga medalja istog sjaja na ovim Igrama.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • emilio2101.08.2012. u 19:03
    NEDODIRLJIVI!!
    emilio21