Ostali sportovi

Gyurta i Soni novi svjetski rekorderi na 200m prsno

Josip Tolić • srijeda, 01.08.2012.
Gyurta i Soni novi svjetski rekorderi na 200m prsno
Foto: EPA

Plivačka srijeda na Olimpijskim igrama bio je jedan od najuzbudljivijih dana u plivačkom programu u Londonu dosad. Postignuta su dva svjetska rekorda u disciplini 200 metara prsno. Mađar Daniel Gyurta, uz zlato u finalu, postigao je najbolje vrijeme ikad, a Amerikanki Rebecci Soni to je pošlo za rukom u polufinalu.

Mađar Daniel Gyurta novi je olimpijski pobjednik i svjetski rekorder u plivačkoj disciplini 200 metara prsnim stilom. U izuzetno uzbudljivoj završnici Gyurta je ostvario najbolje vrijeme svih vremena od dvije minute, sedam sekundi i 28 stotinki.

Do srebra je, bodren brojnom domaćom publikom u Centru vodenih sportova u Londonu, doplivao Škot Michael Jamieson, s tek 15 stotinki slabijim vremenom. Brončani je bio Japanac Ryo Takeishi ispred sunarodnjaka i dvostrukog olimpijskog prvaka Kosukea Kitajime.

Što tek reći za pobjedu Nathana Adriana u disciplni 100 metara slobodno? Amerikanac je u cilj stigao za samo stotinku bolje vrijeme od Australca Jamesa Magnussena i došao do prvog američkog zlata u ovoj disciplini od 1988. U infarktnoj završnici bronce se dokopao Brent Hayden, a favoriti za odličja, Yannick Agnel i branitelj naslova Cesar Cielo, ostali su na četvrtom odnosno petom mjestu.

U trećem finalu večeri zlatom se okitila Kineskinja Liuyang Jiao na 200 metara leptir. Iako je na okretu bila druga, 20-godišnjakinja je potvrdila naslov svjetske prvakinje zlatnim odličjem s Olimpijskih igara. Više od sekundu zaostatka imala je srebrna Španjolka Mireia Belmonte García, a još jednu broncu za Japan donijela je Natsumi Hoshi.

Nevjerojatnu utrku otplivala je Amerikanka Rebecca Soni u polufinalu na 200 metara prsno. Soni je u cilj stigla s vremenom svjetskog rekorda 2:20,00, što je 12 stotinki bolje od dotadašnjeg najboljeg rezultata Kanađanke Annamay Pierse iz 2009.

U finale utrke na 200 metara leđno za plivače probio se Ryan Lochte kao drugoplasirani s vremenom 1:55,40, a najbolje je vrijeme u polufinalu imao njegov sunarodnjak Tyler Clary (1:54,71). Lochte i rekordni olimpijac Michael Phelps plasirali su se u finale i u disciplini 200 metara mještovito. Između njih, prema vremenu, smjestio se Mađar Laszló Cseh.

Najbolja u polufinalu na 100m slobodno za plivačice bila je Nizozemka Ranomi Kromowidjojo s olimpijskim rekordom od 53,05, a program je zaključen štafetnom utrkom 4x200 slobodno za djevojke. Drugi olimpijski rekord večeri, uz zlatnu osvojenu medalju, osvojila je ekipa Sjedinjenih Država u sastavu Missy Franklin, Dana Vollmer, Shannon Vreeland i Allison Schmitt. Srebro je pripalo Australkama uz zaostatak od sekundu i pol, a bronca Francuskinjama (+4,57).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!