Ostali sportovi

Rukometaši i vaterpolisti traže nastavak niza nepobjedivosti, tenisači hvataju polufinale

Piše:Ante Dubravac • četvrtak, 02.08.2012.
Rukometaši i vaterpolisti traže nastavak niza nepobjedivosti, tenisači hvataju polufinale
Foto: FaH

Nakon jednog, uvjetno rečeno, mirnijeg dana šesti natjecateljski dan na Olimpijskim igrama u Londonu opet se u pogon vraćaju rukometna i vaterpolska reprezentacija koje su svojim dosadašnjim nastupima pokazale da su u najužem krugu kandidata za osvajanje medalja.

Gotovo mrtvu utrku po broju medalja i dalje vode Kina i Sjedinjene Američke Države. Kina je petoga dana natjecanja bila nešto uspješnija te je došla do svoje 30. medalje dok SAD ima jednu manje. Međutim treba istaknuti i da Kina ima 17 zlatnih medalja što je za čak pet više od najvećih konkurenata.

Hrvatska i dalje čeka svoje prvo penjanje na postolje, a ako se ne dogodi neko veliko iznenađenje tako će biti i nakon današnjeg dana u kojem ne očekujemo medalju, ali bi neki predstavnici mogli napraviti veliki korak prema željenom cilju.

Osim Hrvata na borilišta će izaći i veliki broj ostalih sportaša, a osim momčadskih sportova posebno treba istaknuto četvrtfinalne dvoboje u teniskoj konkurenciji te plivačka finala u četiri discipline.

Hrvati u Londonu

Što se tiče nastupa hrvatskih sportaša šesti dan Olimpijskih igara u većini slučajeva će biti vezan uz vodu. Prvi na plivalište izlazi Mario Todorović koji će pokušati proći kvalifikacije na 50 metara slobodno. Natjecanje počinje u 11 sati, a Todorović nastupa u petoj kvalifikacijskoj skupini. U slučaju da izbori polufinale Todorović će borbu za finale voditi u 20:30 sati.

U ženskoj konkurenciji svoj nastup nekoliko minuta iza 11:30 sati imat će Daniela Kim Pavlin koja će pokušati izboriti polufinale na 200 metara leđno koje je na rasporedu u 20:56 sati.

Nakon jednog dana odmora Ivan Kljaković-Gašpić sedmim i osmim plovom nastavlja svoju borbu za medalju u klasi Finn. Poslije šest plovova Kljaković-Gašpić se nalazi na odličnom četvrtom mjestu te bi današnji nastup mogao biti vrlo bitan za konačni plasman.

Osim Kljaković-Gašpića u muškom jedrenju Hrvatska ima još sedam predstavnika koji će nastupiti u četvrtak. Luku Mratovića očekuje peti i šesti plov u klasi RS-X, natjecanje nastavljaju i Pavle Kostov i Petar Cupać u klasi 49er, te braća Lovrović u klasi Zvijezda.

Šime Fantela i Igor Marenić u 13 sati prvim i drugim plovom započinju svoju borbu za medalju u klasi 470. Nakon što su nedavno vrlo uvjerljivo obranili titulu europskih prvaka obojica se nadaju da mogu doći i do najsjajnijeg odličja u Londonu.

Izvrsnom igrom protiv Roberta Lindstedta i Johana Brunströma u drugom kolu Ivan Dodig i Marin Čilić izborili su plasman u četvrtfinale olimpijskog turnira gdje ih čeka dvoboj protiv Feliciana Lopeza i Davida Ferrera.

Anton Glasnović, još jedan hrvatski predstavnik u streljaštvu, nastupa u kvalifikacijama double trapa.

Međutim ono što će sasvim sigurno privući najviše pažnje svih ljubitelja sporta su novi nastupi rukometne i vaterpolske reprezentacije koje traže i svoje treće pobjede u isto toliko nastupa.

Izabranici Slavka Goluže oduševili su svojim prvim nastupima i uvjerljivim pobjedama protiv Južne Koreje i Srbije te je pred njima novi izazov, riječ je o reprezentaciji Mađarske. Mađari su na Olimpijske igre došli puni samopouzdanja nakon što su u pripremnom razdoblju ostvarili nekoliko velikih pobjeda među kojima je bila i ona protiv Francuske, a dobru formu su potvrdili i u prvim dvobojima u Londonu. Prvo su sa samo dva pogotka razlike poraženi od Danske da bi u drugom kolu s 22:19 bili bolji od Južne Koreje.

Do dvije pobjede došli su i vaterpolisti, ali s puno više muke nego rukometaši. Prvo su igrači trenera Ratka Rudića savladali Grčku, a nakon toga u neizvjesnoj završnici i Španjolsku te ih danas očekuje dvoboj Italije koja je uz Hrvatsku jedina neporažena momčad u skupini, ali je protiv Grčke odigrala bez pobjednika 7:7.

Traže se najbrži, najviši, najjači

Srijeda će biti vrlo prometna u Wimbledonu, naravno ako to vremenske prilike dopuste. Organizatori su planirali da se odigraju četvrtfinalni dvoboji u muškoj i ženskoj konkurenciji i pojedinačno i u parovima. John Isner će pokušati zaustaviti Rogera Federera dok će domaća uzdanica Andy Murray odmjeriti snage s Nicolasom Almagrom.

Nastavljaju se natjecanja na rukometnom turniru, a posebno će biti važan susret između Srbije i Danske u košarci gdje je najzanimljiviji dvoboj između Litve i Francuske.

Danas završava muški turnir u stolnom tenisu gdje će se prvo odigrati dva polufinalna dvoboja, a nakon toga i susreti za podjelu medalja.

Medalje će se podijeliti i u muškom (slalom - C2) te ženskom (kajak K1) kanuu, ekipnom floretu za žene. U jednom dana svoj cijeli program će odraditi i judaši i to u kategoriji do 100 kilograma za muškarce te do 78 kilograma za žene.

Čak četiri polufinala i tri finala na rasporedu su u veslačkom dijelu natjecanja dok će plivači i plivačice podijeliti nova četiri kompleta medalja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!