Ostali sportovi

Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo olimpijska medalja

Piše:Tea Lokas • četvrtak, 02.08.2012.
Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo olimpijska medalja
Foto: EPA

Srijeda nije kvantitetom nadjačala druge olimpijske dane, ali je kvalitetom bila jedna od najboljih. U hrvatskim taborima razočarale su jedino košarkašice, ali su svi ostali hrvatski predstavnici odradili odličan posao. U mnogim su se sportovima odigravale borbe za odličja, a svjetskih, olimpijskih rekorda te suza radosnica - nije nedostajalo.

Eton College svjedočio je u srijedu izuzetnim veslačkim utrkama i dodjeli tri paketa medalja, a najzanimljivija utrka za nas odvijala se desetak minuta prije podne. Hrvatski veslački četverac na pariće odveslao je u finale ostavivši iza sebe Australce i Britance te upisavši najbolje vrijeme u obje polufinalne skupine. Mario Vekić u jutarnjoj je utrci samaca osigurao borbu u C finalu za poziciju od 13. do 18. mjesta na Olimpijskim igrama.

Posada Martin Sinković, David Šain, Damir Martin i Valent Sinković bit će u glavnoj ulozi za najsjajnije odličje u petak, 3. kolovoza.

"Vodeni dan" za Hrvate nastavio se u Weymouthu, gdje su jedrili Tonči Stipanović, Tina Mihelić, Luka Mratović te posada Kostov/Cupać. Najbolji mogući rezultat postigao je Stipanović u Laseru, osvojivši prvo mjesto u šestom plovu nakon kojeg će natjecanje nastaviti s trećeg mjesta u ukupnom poretku.

Tina Mihelić iz JK Labud ponovno je imala razočaravajuće nastupe koji su je spustili za još jedno mjesto u ukupnom poretku, sada je 20. Luki Mratoviću 26. i 20. mjesto u dva današnja plova donijeli su ukupno 23. u klasi daskaša RS-X. Sa 16. pozicije nisu se micali Kostov i Cupać u klasi 49er.

Kiša je u srijedu (za razliku od prethodnih dana) bila prilično milostiva pa su Marin Čilić i Ivan Dodig na terenu broj 14 preskočili švedsku kombinaciju Brunström/Lindstedt. Ispali su u pojedinačnoj konkurenciji, ali 6:3, 6:2 i prolazak u četvrtfinale dobar su znak za hrvatski par koji očito nije rekao posljednju riječ na teniskom olimpijskom turniru u prastarom All England Clubu.

Večer je bila rezervirana za dvije hrvatske ekipe, košarkašku pa rukometnu. Loš nastup košarkašica i gotovo izgubljenu nadu u četvrtfinale porazom od Češke zaliječile su rukometašice poklonom za kraj dana. Izvrsno drugo poluvrijeme protiv četverostrukih prvakinja svijeta i viceprvakinja s prošlih Olimpijskih igara, Ruskinja, donijelo je Hrvaticama drugu i najveću pobjedu u Londonu.

Najviši, najbrži, najjači

Nakon nastupa naših veslača u polufinalu publika u Etonu digla se na noge jer su na redu bile domaće predstavnice u dvojcu bez kormilara, Helen Glover i Heather Stanning. Utrci najbržih, ispred Australki i Novozelanđanki, svjedočili su prinčevi William i Harry, a i oko 20 tisuća prisutnih ljubitelja u Velikoj Britaniji iznimno popularnog sporta.

Himnu su poslušale i Ukrajinke iz četverca te kao šlag na tortu, njemački osmerac s kormilarom, koji je završio prvi ispred olimpijskih pobjednika Kanađana i domaćih veslača Velike Britanije.

Veslačice Glover i Stanning suzama su proslavile prvu zlatnu olimpijsku medalju za Veliku Britaniju, a odličan dan za britanski sport upotpunio je Bradley Wiggins, pobjednik ovogodišnjeg Tour de Francea koji je slavio u biciklističkoj utrci na štopericu. U ženskoj konkurenciji zlatom se okrunila Amerikanka Kristin Armstrong.

Rezultati hrvatskih natjecatelja

Veslanje, četverac na pariće, polufinale:
1. Hrvatska
2. Australija
3. Velika Britanija

Jedrenje, Laser, nakon šest plovova:
3. Tonči Stipanović

Jedrenje, Laser Radial, nakon šest plovova:
20. Tina Mihelić

Jedrenje, 49er, nakon šest plovova:
16. Kostov/Cupać

Jedrenje, RS-X, nakon četiri plova:
23. Luka Mratović

Tenis, osmina finala, parovi:
Čilić/Dodig (Hrvatska) - Brunström/Lindstedt (Švedska) 6:3, 6:2

Košarka (Ž), 3. kolo:
Hrvatska - Češka 70:89

Rukomet (Ž), 3. kolo:
Hrvatska - Rusija 30:28

Teško da će neki od budućih 1. kolovoza zasjeniti ovogodišnji za talijanskog kajakaša na divljim vodama, Danielea Molmentija, koji je točno na svoj 28. rođendan osvojio zlatnu medalju u slalomu. Srebro je otišlo Čehu Hradileku, a bronca Nijemcu Aigneru.

U kasnim popodnevnim satima, nakon šest rotacija u gimnastičkom višeboju za muškarce, s ukupnim zbrojem od 92.690 bodova, pobijedio je Japanac Kohei Uchimura. Najbolju vježbu je odradio na preskoku, a za nju je dobio ocjenu 16.266. Drugo mjesto zauzeo je njemački gimnastičar Marcel Nguyen (91.031), a treće Amerikanac Danell Leyva (90.698).

Spektakl su gledateljima ponovno priuštili plivači. Prvi na rasporedu finala - svjetski rekord Daniela Gyurte na 200 metara prsno. U dramatičnoj završnici Mađar je isplivao dionicu u dvije minute, sedam sekundi i 28 stotinki, 15 stotinki brže od srebrnog Michaela Jamiesona. Broncu je zaradio Japanac Ryo Takeishi.

Nathan Adrian slavio je u napeto iščekivanoj disciplini na 100 metara slobodno, iza leđa ostavivši favorizirane Yannicka Agnela i Cesara Ciela (na četvrtom i petom mjestu) te slavivši ispred srebrnog Jamesa Magnussena za samo stotinku. Brent Hayden osvojio je brončano odličje.

Zlato je na 200 metara leptir osvojila Kineskinja Liuyang Jiao, dok je prvo odličje za Španjolsku na ovim Igrama zaslužila drugoplasirana Mireia Belmonte Garcia. Olimpijski rekord pao je u finalnoj štafetnoj utrci 4x200 slobodno za plivačice u kojoj su najbolje bile Amerikanke u sastavu Missy Franklin, Dana Vollmer, Shannon Vreeland i Allison Schmitt.

Još jedna američka plivačica obilježila je dan. Iako je plivala tek u polufinalu, Rebecca Soni otplivala je najbrže u povijesti na 200 metara prsno.

Tri najviše postavljena tenisača u wimbledonskom izdanju Olimpijskih igara, Roger Federer, Novak Đoković i Andy Murray, nisu napravila krivi korak u osmini finala. Federer je slavio u dva seta nad Istominom, dok je britansko-srbijanski dvojac testove položio uz nešto više muke, u tri seta.

Olimpijski rekordi nisu se rušili samo u Aquatics Centru, već i u All England Clubu Wimbledona. Jednim susretom parova srušena su dva olimpijska rekorda, u dužini meča na dva dobivena seta što se tiče gemova te u dužini jednog seta, također u konkurenciji muških parova. U glavnim ulogama bili su tenisači Češke (Berdych i Štepanek) i Brazila (Melo i Soares), a pobjedu su nakon 24:22 u trećem setu odnijeli Brazilci. Iznenađenje dana u konkurenciji parova ispadanje je zlatne kombinacije iz Pekinga, Federer/Wawrinka.

Medalje su u srijedu podijeljene i u mačevanju, stolnom tenisu, dizanju utega, skokovima u vodu, judu te streljaštvu. U disciplini mača za muškarce zlato je pripalo Rubenu Limardu Gasconu, a u sablji za žene Koreanki Jiyeon Kim. Uz kontroverznu sudačku odluku u finalu stolnoteniskog turnira u ženskoj pojedinačnoj konkurenciji, slavila je Kineskinja Xiaoxia Li.

U dizanju utega najbolji su bili Jong Sim Rim (Sjeverna Koreja) u ženskoj konkurenciji do 69 kilograma te Xiaojun Lu (Kina) u muškoj do 77. Kineski skakači u vodu i u četvrtoj su disciplini (3m odskočna daska) pokupili zlatnu medalju, dok je najbolji judaš do 90kg Dae-Nam Song, a judašica do 70kg Lucie Decosse. Jangmi Kim nadodala je na koreansku listu osvojenih medalja još jednu, onu zlatnu, u streljačkoj disciplini pištolja na 25m.

Hrvat dana

Jedriličar Tonči Stipanović najveća je hrvatska uzdanica za medalju u jedrenju. U današnjim plovovima ostvario je treći i prvi plasman, čime se uspeo na treće mjesto ukupnog poretka Laseraša i obogatio dan u kojem su briljirali veslači, tenisači i rukomatešice. Posebno priznanje, ipak, ide 26-godišnjem Splićaninu.

Događaj dana

Čak osam sportašica oprostilo se od Olimpijskih igara, no ne na uobičajen način. Naime, Svjetska badmintonska federacija donijela je odluku da su se badmintonašice Kine, Indonezije i Južne Koreje "ponašale na način koji je štetan sportu" u namjeri da izgube dvoboj i udaljila ih s natjecanja.

Sportaš dana

U oštroj konkurenciji za sportaša dana svjetski rekord u finalu utrke na 200 metara prsnim stilom u režiji Daniela Gyurte nije dao previše izbora. Mađar je ispisao novu stranicu olimpijske povijesti isplivaši 200 metara za dvije minute, sedam sekundi i 28 stotinki.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.08.2012. u 14:26
    Ne bih se baš složio da su košarkašice razočaranje- na kraju krajeva objektivno su jedna od najslabijih reprezentacija na OI, sam uspjeh im je plasman na olimpijadu i sve kaj naprave na turniru im može samo biti škola za budućnost
    Obrisan korisnik