Ostali sportovi

Hrvatska očekuje prvu londonsku olimpijsku medalju

Lovro Štrbinić • petak, 03.08.2012.
Hrvatska očekuje prvu londonsku olimpijsku medalju

Sedmi dan Olimpijskih igara u Londonu mogao bi biti poseban za Hrvate, utoliko što se prvi put "ozbiljno" očekuje medalja. Četverac na pariće zasjenit će tako nastupe rukometašica i košarkašica, nastavak borbe jedriličara za medalje, kao i početak atletskih natjecanja.

Nakon šest "radnih" dana na Olimpijskim igrama u Londonu Kina i Sjedinjenje Američke Države izjednačene su na vrhu poretka s po 18 zlatnih medalja. Kina drži prvu poziciju zbog dva srebra više, mada ukupno za američkim predstavnicima zaostaje tri medalje.

Tijekom petka mogući su obrati u toj borbi, ali domaćoj sportskoj javnosti važnije će biti ukoliko mjesto na listi osvajača medalja zasluži i Hrvatska. Po prvi put od počeka Igara čini se da je takva oklada "zicer", jedni od najizglednijih kandidata za to već otprije su okarakterizirani veslači.

Hrvati u Londonu

Točnije, riječ o četvercu na pariće, koji je u utrkama prije finala pokazao kako maksimalno spreman stiže po ono što im po mnogim veslačkim stručnjacima i pripada. Olimpijsko zlato, do kojeg bi im put najviše mogli zakomplicirati Nijemci.

Finalna utrka na rasporedu je u 12:30, nakon koje bi Valent Sinković, Damir Martin, Martin Sinković i David Šain mogli postati zlatnim, srebrnim ili brončanim slovima upisani u hrvatsku olimpijsku povijest.

Mario Vekić nastupit će u C finalu samca, utrka započinje u 11 sati.

Priliku imat će i Nedžad Mulabegović, koji će prvo od 11 sati nastupati u kvalifikacijama kugle, da bi u večernjem terminu mogao izaći na bacalište u željenom finalu, dosegu koji nije nerealno očekivati. Priliku za kvlafikaciju u finale imat će i Andras Haklits, bacač kladiva, koji bi s nastupom u svojoj skupini trebao započeti oko 12.20 sati.

Također, još jedan jaki hrvatski adut će dana pred svjetla pozornice. Sandra Perković trebala bi u kvalifikacijama najaviti ono što će tek uslijediti u borbi za medalje. Dakako, ukoliko ne bude velikih iznenađenja i Hrvatica izbori finale.

Hrvatske košarkašice tražit će, pak, nakon tri uzastopna poraza, prvu pobjedu protiv Angole, u jutarnjem terminu (10:00). U isto vrijeme nastup čeka i Bojana Đurkovića u streljaštvu, točnije disciplini 50 m puška trostav.

Rukometašice pod vodstvom Vladimira Canjuge imaju zadatak nakon velike pobjede nad Rusijom odmjeriti snage s neugodnom Crnom Gorom, u utakmici koja će sugerirati kakvi su dosezi realni za ovu reprezentaciju. Taj susret na rasporedu je u 15:30.

Naravno, kao i proteklih nekoliko dana, jedriličari će u Weymouthu nastaviti s borbom za što više pozicije, a nekolicina njih i za medalje. Radni dan očekuje Tonćija Stipanovića u Laseru, Ivana Kljakovića Gašpića u Finnu, Šimu Fantelu i Igora Marenića u 470 dvosjedu, Dana i Marina Lovrovića u Staru, kao i Eniju Ninčević i Romanu Župan u 470w. Tina Mihelić također nastavlja svoj nastup u laser radialu, kao i Kostov/Cupać u 49eru.

Traže se najbrži, najviši, najjači

Osim početka atletskih natjecanja, odnosno finala muške kugle i utrke na deset tisuća metara za žene, tražit će se i finalisti teniskog turnira, a posebnu pažnju privući će međusobni ogledi Serene Williams i Azarenke, odnosno Đokovića i Murraya.

Polufinalni ogledi, ali i dvoboji za medalje na rasporedu su u badmintonu, dijelit će se kompleti odličja u biciklističkim utrkama na stazi, kao i u mačevanju, ekipno među muškarcima u disciplini sablja.

Na red će doći ostali dvoboji ženskog rukometa i košarke, kao u muškog hokeja na travi, a saznat ćemo i tko je najbolji u judu u kategoriji iznad 100 kilograma. Među muškarcima naravno. Od žena će u borbu one iznad 78 kilograma.

Na rasporedu je i još nekoliko finala veslačkih disciplina, streljaštva, streličarstva, trampolina, a nije završeno ni s plivanjem. Finalne utrke ovaj put čekaju žene na 800 metara slobodno i 200 metara leđno, odnosno muškarce na 100 metara leptir i 50 metara slobodno.

OI 2012., skupina A (Ž)

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Hrvatska75:56Angola
Turska82:55Kina
Češka61:88SAD
1SAD 50+183
2Turska 41+27
3Kina 32-27
4Češka 23+14
5Hrvatska 14-55
6Angola 05-142

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

OI 2012., skupina A (Ž)

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Hrvatska75:56Angola
Turska82:55Kina
Češka61:88SAD
1SAD 50+183
2Turska 41+27
3Kina 32-27
4Češka 23+14
5Hrvatska 14-55
6Angola 05-142

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Balthazar03.08.2012. u 09:51
    Sretno i curama !
    Balthazar
  • Obrisan korisnik03.08.2012. u 09:28
    Sretno dečkima.Hrvatska s nestrpljenjem očekuje 12 i 30 sati.Slavit će se diljem ljepe naše.
    Obrisan korisnik