Ostali sportovi

Ruskinje protiv Brazila stigle do treće pobjede, prvo slavlje za Angolu

Igor Šestak • subota, 04.08.2012.
Ruskinje protiv Brazila stigle do treće pobjede, prvo slavlje za Angolu
Foto: FaH

Petak je u Londonu bio rezerviran za ženski dio rukometnog turnira. Osim sjajne pobjede Hrvatske nad Crnom Gorom, u skupini A su do važne pobjede nada Brazilkama stigle Ruskinje, a svoje prve bodove je upisala i Angola. U skupini B su nakon četvrtog kola poznati svi putnici u četvrtfinale. Francuskinje su pobijedile Južnu Koreju i zadržale prvo mjesto, a minimalne, ali vrlo važne pobjede su upisale Španjolke i Norvežanke protiv Šveđanki i Dankinja, koje neće vidjeti četvrtzavršnicu olimpijskog turnira.

Rusija - Brazil 31:27 (15:14)

Ruske rukometašice su se na najbolji mogući način oporavile od neočekivanog poraza u utakmici protiv Hrvatske. U važnom dvoboju za konačni plasman u skupini A, Ruskinje su s četiri gola razlike svladale Brazilke, do danas vodeću ekipu skupine. Iako su vodile u najvećem dijelu utakmice, izabranice Jevgenija Trefilova su prelomile susret tek u posljednjih desetak minuta.

Ovom pobjedom Ruskinje su se bodovno izjednačile s Brazilom, ali i preuzele vodstvo u skupini zbog bolje gol-razlike. Šest bodova ima i Hrvatska, koja trenutno drži treću poziciju, dok su četvrte u skupini Crnogorke s četiri osvojena boda.

Utakmicu su bolje otvorile Ruskinje i nakon sedam i pol minuta igre na semaforu je stajalo 5:1. Danski izbornik na brazilskoj klupi reagirao je minutom odmora, koji nije odmah urodio plodom jer su Ruskinje nastavile dominirati i održavati stečenu prednost. Ipak, nakon 7:2 krajem 12. minute, Brazilke su postepeno dostizale prednost i u 17. minuti stigle na samo gol zaostatka, da bi ubrzo uspjele i izjednačiti na 10:10. Ruskinje su do odmora još jednom ostvarile tri gola prednosti, ali se na pauzu otišlo s rezultatom 15:14 za Europljanke.

U prvih 15 minuta nastavka prednost Rusije je varirala od jednog do tri pogotka, a Brazilke su u 47. minuti uspjele doći do još jednog izjednačenja. Ključnu seriju Ruskinja s dva je gola započela Turei, a nastavile su je Žilinskajte i Bodnieva. U 54. minuti rezultat je bio 28:24 za Rusiju i tu je priči bio kraj. Brazilke više nisu imale snage ni moći za preokret te su se morale pomiriti sa svojim prvim porazom na olimpijskom turniru.

Rusiju je sa sedam golova iz devet pokušaja predvodila Turei, a pratile su ju Postnova, Marennikova i Kmirova sa četiri pogotka. Ruske vratarke su prikupile 15 obrana, četiri više od brazilskih kolegica na suprotnim vratima. Najefikasnija igračica Brazila bila je Nascimento s devet golova iz 16 pokušaja.

Angola - Velika Britanija 31:25 (14:10)

Osim Rusije i Hrvatske, pobjedu je u trećem kolu upisala i Angola. Prvi su to bodovi na turniru za afričku reprezentaciju, a osvojila ih je protiv domaće Velike Britanije. Očekivano, Britanke se na rukometnom turniru ne uspijevaju suprotstaviti ostalim ekipama, a do bod(ov)a nisu uspjele doći niti protiv druge najslabije selekcije u skupini.

Angola je povela odmah na startu utakmice, a do prve značajnije prednosti je stigla u 17. minuti kada je na semaforu stajalo 10:5. Prednost afričke reprezentacije je do poluvremena iznosila četiri ili pet golova, a na veliki odmor se otišlo pri rezultatu 14:10. U prvoj polovici drugog poluvremena Britanke su u tri navrata uspjele smanjiti zaostatak na tri gola, ali se Angola u 42. minuti odvojila na plus šest, uskoro je prednost skočila do maksimalnih devet golova razlike, a Britanke se do kraja susreta nisu uspjele ozbiljnije približiti.

Angolu je s osam golova predvodila Almeida, a po šest su postigle Carlos i Marcelina Kiala. Najbolja u redovima domaće reprezentacije bila je Gerbron s devet, a pratila ju je Lam-Moores s pet golova. Britanske vratarke su prikupile 12 obrana, dok su angolske zaustavile tek sedam udaraca.

Južna Koreja - Francuska 21:24 (12:10)

Program četvrtog kola u skupini B jakom su utakmicom otvorile rukometašice Južne Koreje i Francuske, dviju najuspješnijih ekipa u skupini nakon prva tri kola. Prvo poluvrijeme je pripalo Azijatkinjama, ali su Francuskinje u drugom poluvremenu napravile veliki preokret, kojim su se izdvojile na vrhu skupine sa sedam osvojenih bodova. Igračice Oliviera Krumbholza će u utakmici posljednjeg kola protiv Danske tražiti potvrdu prvog mjesta, dok Korejke očekuje susret sa Švedskom, koja još uvijek ne zna za pobjedu na ovom turniru.

U prvih 18. minuta utakmice Južna Koreja i Francuska su igrale gol za gol. Do prvog vodstva s dva gola razlike stigle su Korejke golom Eun Hee Ryu na isteku 19. minute utakmice. Sjajnom igrom reprezentativke Južne Koreje su povećale vodstvo na četiri gola, ali su Francuskinje u završnici poluvremena ipak uspjele smanjiti zaostatak i na odmor se otišlo pri rezultatu 12:10.

Reprezentacija Francuske je izjednačila na 12:12 nakon samo minute i pol u drugom dijelu, a nakon toga je ponovno uslijedio period igre gol za gol, koji se protegnuo sve do 43. minute. Do prvog vodstva u nastavku Francuska je stigla golom Dancette, a Pineau je povećala prednost na 19:17 na isteku 44. minute. Koreja je od tog trenutka pa do kraja utakmice uspjela tek jednom izjednačiti, ali se Francuska brzo vratila u vodstvo, koje je u 59. minuti povećala na najveću razliku od četiri gola.

Najefikasnija igračica utakmice bila je Haein Sim sa šest golova iz osam pokušaja. U redovima Južne Koreje još se istaknula Sun Hee Woo s četiri pogotka, koliko je imala i najefikasnija igračica Francuske, Alexandra Lacrabere. Njene suigračice su međusobno vrlo pravilno raspodijelile golove pa je čak pet francuskih rukometašica utakmicu završilo s tri postignuta gola. Vratarke su bile prilično izjednačene. Korejke su prikupile 13 obrana, a Francuskinje 11.

Španjolska - Švedska 25:24 (11:10)

Niti nakon utakmice četvrtog kola Šveđanke nemaju bodova na Olimpijskom turniru. Od Danske i Norveške su gubile s tri gola razlike, Francuskinje su ih nadigrale za 12 golova, a najbliže bodovnom plijenu bile su protiv Španjolki, koje su teškom mukom upisale nova dva boda, poravnale se po učinku s Južnom Korejom i Norveškom te osigurale put u četvrtfinale.

Utakmica je od samog početka bila vrlo čvrsta i teško se dolazilo do pravih prilika i golova. Prve su do značajnije prednosti stigle Šveđanke, i to u desetoj minuti, kada su povele s 5:2. Razigrale su se tada Španjolke i napravile seriju 8:1. Švedska je ostala bez pogotka čak 11 minuta, ali su u završnici prvog poluvremena uspjele napraviti seriju 3:0 i smanjiti zaostatak na 11:10.

U nastavku se i dalje vodila velika bitka, igralo se gol za gol, a nijedna reprezentacija nije uspjela ostvariti prednost od dva pogotka, sve do posljednje minute utakmice, u kojoj je Aguilar Diaz zabila odlučujući pogodak za 25:23 vodstvo Španjolske.

Diaz je utakmicu završila s pet golova, a najraspoloženije Španjolske su bile Alberto Franciscan i Mangue Gonzalez sa šest postignutih pogodaka. Vrlo dobrih 14 obrana je prikupila vratarka Navarro Jimenez. Njene konkurentice u švedskim redovima su zaustavile tek pet udaraca. Najefikasnija Šveđanka bila je Fogelstrom s pet postignutih golova.

Danska - Norveška 23:24 (11:12)

Posljednju utakmicu dana na rukometnom turniru odigrale su Danska i Norveška, a do bodova su s golom prednosti stigle Norvežanke i tako izbacile Dankinje iz četvrtfinala Olimpijskih igara. Igračice Jana Pytlicka nakon četiri kola imaju samo jednu pobjedu nad Švedskom i nalaze se na petom mjestu s tri boda zaostatka za Norvežankama, Korejkama i Španjolkama.

Norvežanke su u ranoj fazi utakmice ostvarile prednost od dva gola, ali ona nije bila dugog vijeka, pa se u najvećem dijelu prvih 30 minuta igralo gol za gol, a ekipe su se izmjenjivale u vodstvu uz mnoga izjednačenja. Na veliki odmor se otišlo s vodstvom Norveške 12:11. Sličan odnos snaga se ponovio i u nastavku. Norvežanke su u 38. minuti imale 15:13, u 50. su uspjele stići i do tri gola prednosti kada je Lunde-Borgersen zabila za 21:18, ali su se uporne Dankinje serijom 3:0 brzo vratile u egal. Ipak, Norvežanke su golom Loke stigle do vodstva 23:22 u 56. minuti, a u posljednje četiri minute nijedna reprezentacija nije uspjela zatresti suparničku mrežu.

Loke je zabila šest golova iz sedam pokušaja i bila je najefikasnija igračica svoje reprezentacije. S devet golova u redovima poraženih se istaknula Norgaard Uspješan nastup imale su i vratarke. Pedersen je na vratima Danske obranila 12, a Haraldsen na vratima Norveške 14 udaraca.

OI 2012 (Ž) - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Angola31:25Velika Britanija
Hrvatska27:26Crna Gora
Rusija31:27Brazil
1Brazil 5137:122+158
2Hrvatska 5145:115+308
3Rusija 5151:125+267
4Crna Gora 5137:123+145
5Angola 5132:142-102
6Velika Britanija 591:166-750

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

OI 2012 (Ž) - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Angola31:25Velika Britanija
Hrvatska27:26Crna Gora
Rusija31:27Brazil
1Brazil 5137:122+158
2Hrvatska 5145:115+308
3Rusija 5151:125+267
4Crna Gora 5137:123+145
5Angola 5132:142-102
6Velika Britanija 591:166-750

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!