Ostali sportovi

Fenomenalan dan za Britance, Jamajčanke i dalje najbrže

Tomislav Pacak • nedjelja, 05.08.2012.
Fenomenalan dan za Britance, Jamajčanke i dalje najbrže
Foto: EPA

Nije samo Hrvatska uživala u najvećoj večeri svoje atletike. Prepuni Olimpijski stadion dočekao je čak tri zlatne medalje domaćih predstavnika, a uzbudljivo je bilo i na ženskih 100 metara, gdje su u predigri sutrašnjeg muškog spektakla na istoj dionici Jamajčanke pokazale da su i dalje najbrže. Hoće li isto poći za rukom Usainu Boltu i društvu?

Sandra Perković nije mogla izabrati bolju večer za svoj trenutak karijere jer je Olimpijski stadion bio nabijen elektricitetom, atmosfera je bila zaista fantastična. Britanci su "nabrijani" čekali završnicu sedmoboja u kojem je njihova ljubimica Jessica Ennis trebala osvojiti zlato, no Britanci su dočekali još dva zlata.

Ennis je prva obavila posao, onako kako su Britanci očekivali i najavljivali, sa stilom. Jedno od zaštitnih lica ovih Igara, barem iz perspektive domaćina, Ennis je pomela pod s konkurencijom u sedmoboju ostavivši drugoplasiranu Lilli Schwarzkopf za 306 bodova. Ennis nije dogurala do magične granice od 7.000 bodova, ali njena pobjeda nije bila pod znakom pitanja već nakon prva četiri natjecanja. Nastavila je s odličnim izdanjima u skoku u dalj i bacanju koplja, pa je uoči utrke na 800 metara bilo jasno da je čeka zlato, ali Ennis se nije opustila već je slavila i u toj utrci s 2:08.65, srušivši britanski rekord u sedmoboju i postavši prva Britanka nakon Denise Lewis (2000.) koja je slavila u ovoj najtežoj atletskoj disciplini.

Ženski sprint na 100 metara nema težinu ni imena muškog, ali je ipak bio zgodna najava za nedjeljnu večer. Amerikanke su s tri sjajne sprinterice došle svrgnuti Shelly-Ann Fraser-Pryce, no na kraju se tek Carmelita Jeter uspjela ugurati među dvije Jamajčanke u borbi za medalju.

Fraser-Pryce je s 10.75 obranila pekinško zlato, prva kojoj je to uspjelo nakon Gail Devers (Barcelona i Atlanta), a dobro raspoloženje jamajčanskoj ekipi dodatno je popravila Veronica Campbell-Brown koja je poput Jeter istrčala najbolji rezultat sezone… Što je i jednoj i drugoj bilo nedovoljno protiv dvostruke olimpijske pobjednice.

Mo Farah i Greg Rutherford pridružili se Ennis

Britansku subotu (uz Ennis, dva zlata su osvojili u veslanju, jedno u biciklizmu) upotpunili su dugoprugaš Mo Farah i skakač u dalj Greg Rutherford.

Farah je potvrdio ulogu favorita u utrci na 10.000 metara, dominiravši u posljednjem krugu u koji je dosta trkača ušlo sa šansama za medalju. Ipak, Farah nije dopustio ponavljanje SP-a u Daeguu gdje je u posljednjim metrima izgubio zlato, ovoga puta je na vrijeme pobjegao i sigurno došao do pobjede u relativno sporoj utrci, s vremenom 27:30.42.

Srebro je iznenađujuće osvojio Amerikanac Galen Rupp odličnom završnicom, pokazavši da i samo treniranje s Farahom donosi odlične rezultate. Inače, ovo je prvi puta od 1984. da na 10.000 metara nisu slavili afrički predstavnici, iako to treba uzeti sa zrnom soli obzirom da je Farah somalijskog porijekla.

Etiopljani ipak nisu ostali bez medalje, Tariku Bekele donio je broncu zemlji koja je dominirala ovom disciplinom dugo vremena, djelomično zahvaljujući i njegovom starijem bratu, legendarnom Kenenisi, koji je na ovoj utrci osvojio četvrto mjesto i tako propustio obraniti zlata iz Atene i Pekinga.

Bez ozlijeđenog Dwighta Phillipsa skok u dalj bio je prilično otvorena disciplina, a to je najbolje iskoristio Britanac Greg Rutherford skočivši ne posebno dalekih 8,31 metara, ali sasvim dovoljno za zlato, ispred Australca Mitchella Watta te Amerikanca Willa Clayea. Britanci nisu imali pobjednika u dalju od Lynna Daviesa 1964., ali Rutherford se ukazao u idealnom trenutku.

Prva medalja za Gvatemalu

Kineze su, pak, razveselili zlatni Chen Ding i brončani Wang Zhen, dok se među njih ugurao Erick Barrondo donijevši Gvatemali ne samo prvu medalju na ovim Igrama, nego uopće prvu medalju za tu državu u središnjoj Americi.

Ding je u vodstvo prešao oko 14. kilometra, na kraju je stigao u cilj u vremenu olimpijskog rekorda (1:18.46), dok se olimpijski pobjednik iz Pekinga Valerij Borčin srušio prije cilja nakon što je oko 16. kilometra stigao do drugog mjesta.

U jutarnjim kvalifikacijama najzanimljivije je bilo u utrkama na 100 metara, gdje nitko od velikih faca nije htio ići punom snagom, ali smo ipak po prvi puta u olimpijskoj povijesti već u kvalifikacijama vidjeli dva rezultata ispod 10 sekundi.

To je prvo učinio Justin Gatlin (9.97), a onda je još brži bio i drugi Amerikanac Ryan Bailey izjednačivši osobni rekord s 9.88. Usain Bolt trčao je 10.09 bez velike muke, a čovjek koji ga je dobio na jamajčanskim kvalifikacijama, Yohan Blake, itrčao je okruglo 10 sekundi.

Bolt se, kaže, osjeća dobro, a u nedjelju navečer čeka nas pravi spektakl: "Noge su mi dobre, s tim sam sretan, dobro treniram i osjećam da sam pravi. Dobro sam startao, fokusiran sam isključivo na polufinale."

Svijet je obišla i vijest o uspjehu Oscara Pistoriusa, Južnoafrikanca koji je postao prvi čovjek s dvije amputirane noge koji je nastupio na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama. Pistorius se s umjetnim protezama uspio plasirati u polufinale utrke na 400 metara, nakon čega je bio očekivano presretan:

"Bio sam tako nervozan ujutro. Hvala svima na njihovoj podršci. Nisam znao da li bih trebao plakati, miješali su mi se brojni osjećaji, bilo je to nevjerojatno iskustvo."

Rezultati atletskih finala, 4. kolovoza:

Sedmoboj (Ž):
1. Jessica Ennis (Velika Britanija) 6955 bodova
2. Lilli Schwarzkopf (Njemačka) 6649
3. Tatjana Černova (Rusija) 6628

10.000 metara (M):
1. Mohamed Farah (Velika Britanija) 27:30.42
2. Galen Rupp (SAD) 27:30.90
3. Tariku Bekele (Etiopija) 27:31.43

100 metara (Ž):
1. Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jamajka) 10.75
2. Carmelita Jeter (SAD) 10.78
3. Veronica Campbell-Brown (Jamajka) 10.81

Skok u dalj (M):
1. Greg Rutherford (Velika Britanija) 8,31m
2. Mitchell Watt (Australija) 8,16m
3. Will Claye (SAD) 8,12m

Brzo hodanje, 20 km (M):
1. Ding Chen (Kina) 1:18:46
2. Erick Barrondo (Gvatemala) 1:18:57
3. Zhen Wang (Kina) 1:19:25

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.08.2012. u 09:11
    Sjajna atletska večer kojoj je doprinjela u velikoj mjeri i Sandra
    Obrisan korisnik