Ostali sportovi

Vatromet na 100 metara i nastupi Hrvata za uzbudljivu olimpijsku nedjelju

Branimir Korać • nedjelja, 05.08.2012.
Vatromet na 100 metara i nastupi Hrvata za uzbudljivu olimpijsku nedjelju

Niz finala i niz nastupa hrvatskih sportaša obilježit će nam drugu olimpijsku nedjelju. S puno nade očekujemo nastupe hrvatskih predstavnika u pojedinačnim sportovima, pratit ćemo i rukometašice i košarkašice, ali i globalno zanimljivu utrku na 100 metara s Usainom Boltom i još sedmoricom najbržih ljudi svijeta...

Niti 12. dan (ako računamo i nogometni turnir uoči otvaranja) Olimpijskih igara u Londonu nije lišen brojnih uzbuđenja, finalnih disciplina, ali i nastupa hrvatskih sportaša. Ovo je dan koji bi mogao postati povijesni, očekuje se spektakl na 100 metara kod atletičara, najavljuje se napad na ionako nestvaran svjetski rekord i oči svjetske sportske javnosti bit će u 22:50 usmjerene prema sedmorici atletičara koji će htjeti prestići Usaina Bolta. Prvi među njima je Yohan Blake koji je već pobjeđivao Bolta, ali ima tu još nekoliko sprintera koji imaju što reći u ovoj utrci. No, i Bolt i Blake se prvo moraju plasirati u finale.

Neće se medalje dijeliti samo sprinterima već i troskokašicama koje kreću s finalom u 20:35. U kvalifikacijama je briljirala Kazahstanka Olga Ripakova koja je upisala najduži skok, međutim u finalu može očekivati i dobar nastup ostalih konkurentica u borbi za zlatno odličje. Kladivaši će se također boriti za odličja, a tamo na žalost neće biti našeg Andrasa Haklitsa. Ipak, očekujemo dobru borbu i hvatanje hitaca preko 80 metara iako ih ove sezone i nije bilo previše. Prvenstveno se to očekuje od Mađara Parsa koji je u više navrata pokazao da je za to sposoban, a i u kvalifikacijama je bio blizu čarobne granice.

400-metrašice će također dobiti set medalja, a tu nas očekuje sjajna utrka. Sanya Richards, Antonina Krivošapka, DeeDee Trotter i ostatak društva će za medalje morati ići ispod 50 sekundi, a za zlato će se možda morati spustiti i čak blizu granice 49 sekundi. Na 3000 metara sa zaprekama će se voditi borba Afrike protiv ostatka svijeta, a jedini koji ima kakve-takve šanse slomiti Afrikance je Francuz Mahiedine Mekhisi-Benabbad.

S natjecanjem nastavljaju i košarkašice i bit će zanimljivo vidjeti kakav otpor mogu Kineskinje pružiti protiv Amerikanki. Međutim meč dana je dvoboj Francuske i Rusije koji bi mogao potpuno zakomplicirati situaciju u skupini B. Kod rukometašica nas očekuje rasplet u obje skupine, putnici u četvrtfinale su praktički već poznati, ali ne i pozicije s kojih će se tamo naći. Puno neizvjesnije je u skupini B gdje u posljednjem kolu najviše pozornosti budi dvoboj Španjolske i Norveške. Na ženskom odbojkaškom turniru također je na rasporedu posljednje kolo u kojem nas očekuje poslastica - dvoboj Rusije i Italije.

Na gimnastičkom natjecanju na rasporedu su finala po spravama. Tako će prvo medalje biti podijeljene gimnastičarima na parteru, zatim gimnastičarkama na preskoku i u konačnici gimnastičarima na konju s hvataljkama. Nadali smo se kako bi Filip Ude mogao do finala na ovoj spravi, no neopreznost u kvalifikacijama ga je izbacila iz finala.

Tri seta medalja će biti podijeljeno u teniskom turniru. U središtu pozornosti je finalni dvoboj kod tenisača gdje će u reprizi wimbledonskog finala igrati Roger Federer i Andy Murray. Finale počinje u 15 sati. U finalu ženskih parova s početkom od 13 sati Serena Williams će u paru sa sestrom Venus tražiti još jedno zlato, a protivnice će im biti Čehinje Hlavačkova i Hradečka. Posljednje finale je ono u mješovitim parovima gdje se od 17 sati susreću Azarenka i Mirnji protiv Robson i Murraya.

U pojedinačnoj konkurenciji kod badmintonaša za zlato će igrati Malezijac Chong Wei Lee i Kinez Dan Lin dok će u konkurenciji parova zlato otići u Kinu ili Dansku. U finalu skokova u vodu s daske 3m očekuje se nastavak dominacije Kine gdje bi se dvije Kineskinje Minxia Wu i Zi He trebale boriti za zlato. I u streljaštvu će se također dijeliti odličja i to u pištolju 50m.

Hrvati u Londonu

U atletskom dijelu programa Hrvatska će imati predstavnicu u maratonu koji starta u podne po hrvatskom vremenu. Lisa Stublić je među 118 atletičarki koje će pokušati ostvariti što bolji rezultat, a dio njih će pokušati uopće i završiti utrku. Naša maratonka je došla s rezultatom 2:30:46, a sudeći prema ovogodišnjoj listi za zlato bi se trebala boriti kenijska trojka Mary Jepkosgei Keitany, Priscah Jeptoo i Edna Ngeringwony Kiplagat, maratonke koje trče oko 2:20.

U večernjem terminu od 20 sati očekujemo i nastup Nikoline Horvat u kvalifikacijama na 400 metara s preponama. Nikolina ima ove sezone najbolji rezultat 57.14 što gotovo sigurno neće biti dovoljno za polufinale jer čak 35 trkačica koje će nastupiti u kvalifikacijama ima rezultat ispod 57 sekundi samo ove sezone. Naša preponašica nastupit će u četvrtoj skupini u društvu Irine Davidove i Georganne Moline kao favoritkinja skupine.

U akciji će biti i hrvatske košarkašice koje očekuje dvoboj protiv Turske. Taj susret je na rasporedu od 21 sat, a Hrvatice igraju više za prestiž s obzirom da do četvrtfinala teško mogu doći. Da bi se tamo našle, trebaju uz svoju pobjedu na Tursku dočekati i pobjedu slabe Angole protiv Češke što spada u sferu teško mogućeg. Međutim, pobijediti Turkinje bila bi velike stvar i ne treba sumnjati da će učiniti sve da naprave iznenađenje bez obzira na rezultat Čehinja i Angolki koje igraju u jutarnjem programu.

Rukometašice bi trebale imati lagan posao u posljednjem susretu u skupini protiv Britanki. Najslabija reprezentacija skupine bi trebala biti lagan zalogaj za Canjugine djevojke, a susret započinje u 17:15.

Brojni hrvatski jedriličari će ponovno biti u akciji. U klasi 470 Enia Ninčević i Romana Župan nakon četiri plova drže desetu poziciju, a u nedjelju će imati na rasporedu još dva plova (14:00, 16:30). Luka Mratović je u RS-X klasi trenutno 19. i on također ima dva plova (14:30, 15:20). Nama posebno zanimljiva bit će klasa Finn u kojoj jedri Ivan Kljaković-Gašpić i trenutno je na diobi petog mjesta. Treće mjesto mu bježi pet kaznenih bodova što u utrci za medalje nije nedostižno. Posljednja utrka počinje u 15 sati. U 49eru Kostov i Cupać su tek 17. bez velike mogućnosti napretka, a očekuju ih plovovi u 15:30 i 16:20.

S nadama u dobar rezultat i hvatanje finala očekujemo nastup naših "trapaša" Antona Glasnovića i Giovannija Cernogoraza. Prema prijavljenim rezultatima plasman u finale nije nemoguć, naime Glasnović ima 123 pogotka, a Cernogoraz 122 i samo pet natjecatelja ima bolji prijavljeni rezultat. Inače, najbolji je Talijan Massimo Fabbrizzi sa 125 pogodaka.

Po prvi puta će na strunjaču izaći Neven Žugaj kojeg očekuje nastup u kategoriji do 74 kilograma grčko-rimskim stilom. Žugaj prvu borbu ima u 14:09 protiv Egipćanina Islama Tolbe i u slučaju pobjede očekuju ga teži protivnici. Naš hrvač, inače brončani s posljednjeg SP-a, ima dobar ždrijeb i priliku otići daleko. U njegovom dijelu ždrijeba su hrvači s kojima može hrvati stoga se nadamo kako će se što duže zadržati u natjecanju. U slučaju pobjede protiv Egipćanina, već u 14:54 bi imao borbu osmine finala. Četvrtfinala su na rasporedu od 15:48, polufinala od 16:42, a od 18:54 na rasporedu je repasaž. Finalna borba će se održati s početkom u 20:48.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.08.2012. u 14:14
    http://www.eurovisionsports.tv/london2012/index.html?video_id=1308 - Žugaj
    Obrisan korisnik
  • canastra05.08.2012. u 09:46
    ajmo naši
    canastra
  • Obrisan korisnik05.08.2012. u 08:55
    Neka nam ova praznička nedelja bude sretna
    Obrisan korisnik