Ostali sportovi

Po potvrdu prvog mjesta i betoniranje samopouzdanja

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 06.08.2012.
Po potvrdu prvog mjesta i betoniranje samopouzdanja
Foto: Duje Bonačić

Hrvatska muška rukometna reprezentacija ulazi u posljednje kolo igranja u skupini na olimpijskom turniru. Posljednji protivnik je Španjolska, a naša reprezentacija želi dominaciju u skupini potvrditi novom pobjedom protiv jakog protivnika...

Hrvatska i Španjolska, stari poznanici s brojnih velikih natjecanja još jednom su se našli na istoj strani ždrijeba. Kroz povijest su se toliko često susretali da je vrlo teško govoriti o mogućim iznenađenjima koja jedni drugima mogu prirediti. Najčešće su dvoboji Hrvatske i Španjolske završavali vrlo tijesno pa ne bi trebalo iznenaditi bude li Hrvatska najteži posao imala upravo danas protiv Španjolske.

Golužini izabranici dosadašnji su dio turnira odradili primjerno. U svim susretima su bili uvjerljivi, dali su sve od sebe, igrali brz i moderan rukomet koji je popratila jako dobra obrana. Međutim, i u tom odličnom izdanju ima mjesta za napredak i to je ono što raduje.

No ono što je najvažnije u naredna dva susreta je da se momčad ne uljuljka u euforiju zbog te svoje odlične igre. Već uoči susreta sa Španjolcima hrvatski će reprezentativci znati kakav rezultat im donosi sigurno prvo mjesto. Ukoliko Danska svlada Južnu Koreju, što je vrlo vjerojatno, Hrvatska može i s porazom do sedam pogodaka razlike biti prva u skupini. S druge strane ukoliko Danci kiksaju, Hrvatskoj će trebati barem remi.

"Svakako, bez dvojbe ćemo ići punom snagom i dati sve od sebe da pobijedimo i Španjolsku", najavio je Domagoj Duvnjak nakon pobjede protiv Danske i to je jedini ispravan pristup. Španjolska je velik i renomiran protivnik koji ima samo jedan poraz i to u susretu protiv Danske za koji smatraju da su prilično oštećeni neujednačenim kriterijom.

Španjolci imaju problema, ozlijeđen je Dani Sarmiento koji u Riverinoj postavci igre ima važnu ulogu. Također niti Arpad Šterbik nije u idealnom stanju, međutim i s tim problemima su u susretu s Mađarskom pokazali svu svoju snagu. Mađare su razbili kao što ih je razbila i Hrvatska i to uz prezentaciju igre u drugom poluvremenu koja je graničila sa savršenstvom.

U tom susretu je posebno briljirao Julen Aguinagalde koji je pokazao kako je svjetska klasa i ne treba posebno napominjati kako će naša obrana morati posebnu pozornost usmjeriti na njega. Vrlo često se Aguinagalde susretao s hrvatskim reprezentativcima i za očekivati je da će biti pripremljeno kvalitetno "cjepivo" protiv ponajboljeg Španjolca.

Reprizirati Atenu

Posljednje međusobne dvoboje Hrvatska i Španjolska odradile su prije nešto više od pola godine na Europskom prvenstvu u Srbiji, a susret u skupini je završen pobjedom Španjolske 24:22. Još se sjećamo vrlo dobrog prvog poluvremena u kojem je Hrvatska kontrolirala stanje na terenu, ali i pada u drugom. Danas Hrvatska ipak izgleda dosta bolje i to u obje faze igre, a očito je kako su neki igrači u odnosu na EP u Srbiji drastično podigli igru i igraju možda najbolji rukomet u životu. Kasnije su se Hrvatska i Španjolska susrele u susretu za treće mjesto gdje je Hrvatska bila bolja 31:27.

Što se tiče međusobnih dvoboja na Olimpijskim igrama, prvi se dogodio u Ateni gdje su Hrvatska i Španjolska bili smješteni zajedno u skupini i Hrvatska je slavila 30:22. Bilo je to u posljednjem kolu skupine, Hrvatska je skupinu završila sa stopostotnim omjerom dok je Španjolska bila druga. Ostalo je povijest, Hrvatska je uzela zlatno odličje i samo možemo poželjeti da se nešto takvo reprizira i u Londonu.

Na narednim Olimpijskim igrama u Pekingu Hrvatska i Španjolska susrele su se dva puta, prvo u skupini gdje je Hrvatska slavila 31:29, a zatim u borbi za broncu, no tu je Španjolska bila uspješnija 35:29.

Dosta toga ovisit će i o raspoloženju Šterbika i Hombradosa. Ukoliko španjolski vratari ne budu na najvišoj razini, Riverina momčad će se naći u problemima. Hrvatska ipak može nešto lakše prikriti dobrom obranom lošiji dan vratar nego što to može Španjolska. No ne treba se uzdati u slabije izdanje španjolskih vratara. Bez obzira na to što je Šterbik danas možda nešto sporiji nego što je bio u najboljim izdanjima, bez obzira na to što Hombradosa polako pritišću godine, riječ je o iskusnim i pametnim vratarima koji svoj posao gotovo uvijek pouzdano odrade.

U najavama susreta protiv Hrvatske Španjolci se više brinu oko stanja Danija Sarmienta nego što imaju iluziju da će pobijediti Hrvatsku sa željenih plus sedam i zasjesti na vrh skupine. Sarmiento je zbog ozljede aduktora definitivno otpao i neće igrati protiv Hrvatske, ali liječnička služba čini sve da ga osposobi za četvrtfinale. U slučaju da ne bude pomaka na bolje, Rivera će biti prisiljen pozvati zamjenskog igrača.

"Hrvatska je vrlo dobra, dovoljno je samo vidjeti što su napravili Dancima. Brane se kvalitetno, vratari su im na visokoj razini, trče mnogo i lako i često zabijaju iz kontranapada. Na posljednjem Europskom prvenstvu pobijedili smo i njih i Francusku i ni mi ovdje nismo bez svojih izgleda. Znamo svoje mogućnosti, vjerni smo svom stilu, dižemo igru što je fantastično. A sve što nam slijedi nakon Hrvatske treba prihvatiti s nadom i hrabrošću i možemo puno", svoje je mišljenje uoči dvoboja s Golužinim trupama otkrio Raúl Entrerríos.

Dvoboj posljednjeg kola u skupini u Londonu izbornicima će dati odgovor na nekoliko pitanja. Slavku Goluži je li Hrvatska sposobna nastaviti totalnu dominaciju u skupini i može li nastaviti igrati na ovako visokoj razini, a Valeru Riveri prvenstveno odgovor na to koliko je sposobna njegova reprezentacija protiv izuzetno jakog protivnika.

Posljednji susret Hrvatske u skupini na olimpijskom turniru započinje u 20 sati i 30 minuta nakon čega će odmah krenuti priprema za četvrtfinale i nadamo se boljeg protivnika iz dvoboja Tunisa i Argentine. To bi značilo da je Hrvatska skupinu prošla s prve pozicije.

OI 2012 (M) - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Mađarska26:23Srbija
Danska26:24Južna Koreja
Španjolska25:30Hrvatska
1Hrvatska 5150:109+4110
2Danska 5124:129-58
3Španjolska 5140:126+146
4Mađarska 5114:128-144
5Srbija 5120:131-112
6Južna Koreja 5115:140-250

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

OI 2012 (M) - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Mađarska26:23Srbija
Danska26:24Južna Koreja
Španjolska25:30Hrvatska
1Hrvatska 5150:109+4110
2Danska 5124:129-58
3Španjolska 5140:126+146
4Mađarska 5114:128-144
5Srbija 5120:131-112
6Južna Koreja 5115:140-250

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.08.2012. u 19:06
    sretno dečki - samo naprijed
    Obrisan korisnik
  • emilio2106.08.2012. u 14:46
    ma kakav poraz, kladio sam se na Hrvatsku po peti put, i opet ću.:)
    emilio21
  • Obrisan korisnik06.08.2012. u 10:43
    nije mi jasno zasto novinari uopste spominjaju nekih 5 6 golova razlike ovo ono, ma idemo u pobjedu, idemo u gazenje, idemo pokazat tko su kauboji i tko je glavni serif na terenu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.08.2012. u 09:59
    Prvo mjesto je naše i u slučaju pobjede Španjolaca do 6 razlike, onda bi se gledala gol razlika u trokutu hr-špa-dan a mi smo tu najbolji naravno.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.08.2012. u 09:50
    koliko sam shvatio sustav rangiranja prvo mjesto je naše kako god, osim ako ne izgubimo do Špa sa nekom ogromnom razlikom što se sigurno neće dogoditi. Špa će imati motiv više da bude druga i izbjegne Fra u skupini A, koja je još uvijek favorit protiv... [više na forumu]
    Obrisan korisnik