Ostali sportovi

Kreće nokaut-faza "hrvatskih" momčadskih sportova, rukometašice otvaraju

Josip Tolić • utorak, 07.08.2012.
Kreće nokaut-faza "hrvatskih" momčadskih sportova, rukometašice otvaraju
Foto: EPA

Poslije čudesnih ostvarenja hrvatskih sportaša na Olimpijskim igrama u subotu i ponedjeljak, u utorak dolazi malo "smirenja". Medalje za Hrvatsku danas neće biti, ali u dva sporta Kockice bi mogle doći na korak do četvrtog odličja u Londonu...

Hrvati u Londonu

Iako su se mnogi zaljubljenici u sport u nas nadali kako će rukometašice u svojem premijernom nastupu na Olimpijskim igrama proći prvu fazu natjecanja i nastaviti boj za medalje, malo tko je mogao očekivati da će biti tako učinkovite. Da se nije dogodio kiks u prvoj utakmici protiv Brazila (poraz od jednog pogotka razlike), danas bismo pričali o savršenoj Hrvatskoj u obje konkurencije rukometnog turnira - i muškoj i ženskoj. No, i ovako - ovo je fenomenalan rezultat.

Sve što se dogodilo u prvih pet utakmica, međutim, treba zaboraviti jer izabranicama Vladimira Canjuge slijedi susret koji bi se mogao proglasiti onim "biti ili ne biti" - četvrtfinale protiv Španjolske koja je u prvom dijelu natjecanja pretrpjela poraz od Južne Koreje (27:31) i remi protiv Francuske (18:18). Prepreka je ozbiljna, no ne i neprelazna i nije nemoguće da će u svojoj posljednjoj utakmici u Copper Boxu Hrvatice izboriti preseljenje u Košarkašku arenu (gdje se igraju polufinalni i finalni susret), a ne - kući.

Utakmica počinje u 14:30.

Nešto siromašniji dan što se nastupa hrvatskih olimpijaca tiče upotpunit će jedriličari, i to u klasi 470 u obje konkurencije. Šime Fantela i Igor Marenić konačno su uspjeli namjestiti svoja jedra kako valja jer su u osmom plovu u ponedjeljak slavili, a završni plovovi prije onog završnog dočekuju s devetog mjesta, 17 bodova do pozicije koja jamči brončano odličje. Iako momci nisu bili u tako sjajnoj poziciji kao Ivan Kljaković-Gašpić te Tonči Stipanović kojima su medalje izmakle "za dlaku", nije nemoguće da nastave uspon prema vrhu. Deveti plov na moru kraj Weymoutha kreće u 12 sati, a deseti u 13:30.

Hrvatski raspored

Rukomet (Ž) | četvrtfinale: Španjolska - Hrvatska (14:30)
Jedrenje (M) | klasa 470, 9. i 10. plov: Šime Fantela i Igor Marenić (12:00)
Jedrenje (Ž) | klasa 470, 7. i 8. plov: Romana Župan i Enia Ninčević (12:10)

Poslije dana odmora, na jedrilicu će i ženski dvojac u istoj klasi, 470, u sastavu Enia Ninčević i Romana Župan, koje na rasporedu imaju sedmi i osmi plov. Četiri plova prije završnog obračuna za medalje Hrvatice drže 14. poziciju sa 75 bodova. Početak natjecanja osvojenim četvrtim mjestom u prvom plovu bio je sjajan, uslijedili su nešto slabiji rezultati, no 11. pozicija u šestom plovu mogla bi nagovještavati bolje dane za naše jedriličarke. Dosta je toga još otvoreno, a plasman u prvih deset zasad se čini kao realan i dostižan cilj. Njihov je start u utorak tik iza muških im kolega; sedmi plov počinje u 12:10, a osmi 90 minuta nakon toga.

Traže se najbrži, najviši, najjači

Najuzbudljivije olimpijsko odredište u utorak ponovno će biti Olimpijski stadion u Londonu gdje su petog dana nadmetanja na rasporedu četiri finala. U 20 sati visaši kreću sa skokovima do zlatne medalje u skoku u vis, a 45 minuta nakon njih Sandra Perković saznat će tko joj je "kolega po medalji" u muškoj konkurenciji jer počinje finale u bacanju diska za atletičare.

Osim visinskih i daljinskih nadmetanja, gledateljstvo na novom stadionu imat će priliku vidjeti i dvije trkačke završne utrke. U 22 sata preponašice će imati priliku pokazati što znaju u finalu utrke na 100 metara s preponama, a dan će zaključiti dugoprugaši utrkom na 1500 metara, koja počinje u 22:15 po hrvatskom vremenu.

Utorak je posljednji dan natjecanja u biciklizmu. Na stazi u Velodromu nešto prije 18 sati počet će finale utrke u disciplini omnium za biciklistkinje, pola sata potom žene će pedalirati za odličja u sprintu, dok će posljednje londonsko finale pripasti muškarcima u disciplini keirin (18:57).

Vodeni centar ponovno će oživjeti zahvaljujući dvjema sportovima; u 16 sati prvo finale u sinkroniziranom plivanju imat će plivačice u duetima, a od 20 sati počinje finale za skakače u vodu s trometarske daske.

U dvoranama centra Excel bit će dodijeljena tri kompleta odličja; u stolnom tenisu, dizanju utega i hrvanju. Stolnotenisačice odlučuju o medaljama u momčadskom natjecanju: u podne za broncu igraju Južna Koreja i Singapur, dok se u 16:30 za najsjajnije odličje bore Kineskinje i Japanke. Posljednjeg dana natjecanja u dizanju utega dijelit će se odličja u superteškoj kategoriji za muškarce (više od 105 kilograma), dok hrvače očekuju borbe u disciplinama do 66 i 96 kilograma grčko-rimskim stilom.

Uz biciklizam i dizanje utega, u utorak će se posljednje medalje podijeliti i u sportskoj gimnastici. Posjetitelji O2 Arene moći će vidjeti čak četiri finala: u 15 sati muškarci nastupaju u dvovisinskoj preči, u 15:47 kreće ženski boj na gredi, sat vremena potom gimnastičari će se okušati na jednovisinskoj preči, a gimnastičarska natjecanja zaključit će žene u finalu na parteru (17:23).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.08.2012. u 09:16
    Sretno našim momčadima u četvrt finalu.Nadam se da će mo imati uspjeha
    Obrisan korisnik