Ostali sportovi

Hrvatice bez borbe za medalju, Uhov bez majice

Ivana Strahija • srijeda, 08.08.2012.
Hrvatice bez borbe za medalju, Uhov bez majice
Foto: FaH

Utorak je, što se Hrvata tiče, protekao prilično skromno, ali se zato na ostalim borilištima pisala povijest. Olimpijski rekord slomila je Pearson, Meksikanci su po prvi puta u svojoj povijesti došli do finala nogometnog olimpijskog turnira, a Rus Uhov je dobio zlatnu medalju, ali izgubio majicu.

Hrvati u Londonu

Najočekivaniji događaj dana bilo je žensko rukometno četvrtfinale te dvoboj Hrvatica protiv Španjolki, u kojem su hrvatski ljubitelji rukometa držali palčeve za konačni iskorak Canjugine Hrvatske u borbu za medalje. To se nije dogodilo, Hrvatice su poražene, a najveća šteta je što djevojke u dresovima s kvadratićima nisu pokazale igru kojom su do tada oduševljavale.

Izbornik Vladimir Canjuga potvrdio je da je ozljeda Andreje Penezić u 40. minuti odlučila utakmicu: "Nemamo pravu zamjenu za Penezić koja se ozlijedila upravo kada se utakmica lomila. Pokušao sam odmah s Franić na toj poziciji, ali napravili smo puno pogrešaka."

U utorak su na olimpijskom regatnom polju u Weymouthu nastupile dvije hrvatske jedriličarske posade i to obje u klasi 470. Šime Fantela i Igor Marenić plasirali su se na plov za medalje, ali ostali su bez šanse za istu, dok će Enia Ninčević i Romana Župan morati napraviti veliki posao na putu do plova za medalje.

Rezultati hrvatskih natjecatelja

Jedrenje klasa 470, muški, 9. i 10 plov:
Šime Fantela i Igor Marenić 22.

Jedrenje klasa 470, žene, 7. i 8. plov:
Enia Ninčević i Romana Župan 20.

Rukomet, žene, četvrtfinale:
Španjolska – Hrvatska 25:22

Najbrži, najviši, najjači

U ekipnim sportovima utorak je bio dan posvećen većinom ženama, a osim Španjolske, koja je svladala Hrvatsku i plasirala se u polufinale rukometnog turnira, isto je za rukom pošlo i Crnogorkama, Južnokorejkama te Norvežankama.

U košarkaškom turniru, u polufinale su prošle Amerikanke, Australke, Ruskinje i Francuskinje. Do polufinala su stigle i odbojkašice Japana, Brazila, SAD-a i Južne Koreje.

Muškarci su igrali nogomet, i to polufinale, a Meksiko još uvijek slavi sjajnu pobjedu nad Japanom.

Hrvatica dana

Ivana Jelčić nosila je Hrvatsku u utakmici protiv Španjolske. Obranila je 32-godišnja rukometašica 15 od 40 španjolskih šuteva, od čega dva sa sedam metara. Vratarka Podravke ipak nije mogla sama prelomiti utakmicu u kojoj je svojim suigračicama otvorila pregršt prilika za lake golove na nepostavljenu obranu, što one međutim nisu iskoristile. Iskusna Jelčić vjerojatno je sudjelovala na svojim prvim i posljednjim Olimpijskim igrama, pa ne čudi njeno razočaranje: "Španjolke po meni nisu bolje, igrali smo dosta s njima, znamo njihovu igru, ali ovo je bila utakmica u kojoj je sreća bila na njihovoj strani. Propustile smo veliku priliku."

Kraljica sportova, atletika, dobila je četiri nova slavodobitnika. Australka Sally Pearson je u jednoj od najbržih utrka na 100 s preponama svih vremena uzela zlato, Alžirac Taoufik Makhloufi je nakon suspenzije ponovno vraćen u utrku i također se okitio zlatom, a njihov primjer su slijedili i Rus Ivan Uhov u skoku u vis te Nijemac Robert Harting u disku.

Gimnastika je odradila finala u muškim selekcijama na ručama i preči, gdje su slavili Kinez Zhe Feng i Nizozemac Epke Zonderland te u ženskim selekcijama na gredi i na parteru, gdje su se zlatom ovjenčale Kineskinja Linlin Deng i Amerikanka Alexandra Raisman.

Sportašica dana

Jedna je dama zavrijedila posebni spomen u ovoj rubrici. Radi se o Australki Sally Pearson, koja je s 12.35 u finalu utrke 100 metara s preprekama postavila novi olimpijski rekord. Osvojila je zlato, koje je "besramno" priželjkivala prije odlaska u London, te je dokazala da je nakon dvije ozljede, u 2009. i 2011., danas jača nego ikad. Pearson je inače na Olimpijskim igrama u Pekingu u istoj disciplini, s vremenom 12.64 osvojila srebro. 25-godišnjakinja u svakom svom sportskom uspjehu uvijek spomene svoju majku Anne, koja ju je othranila kao jedini roditelj i radila više poslova istovremeno kako bi joj mogla platiti sportsku rehabilitaciju.

Zanimljivost dana

Slika 1 od 1.

Rus Ivan Uhov zlatni je u skoku u vis s preskočenih 2.38, no u teškom danu, praćenom kišom i vjetrom, Uhov je uspio – izgubiti dres. Kako se to dogodilo ni sam ne zna: "Skakao sam sve više i više, no kad je letvica došla do 2.33 shvatio sam da sam izgubio dres sa službenom oznakom. Na sreću, suci su mi dopustili da ga potražim, a kad nisam uspio u tome, moj prijatelj Andrej Silnov posudio mi je svoju majicu, na koju sam onda zakačio broj." Uhov je i inače zanimljiv po pitanju sportske opreme, pa je jedan od rijetkih skakača koji ne nosi obuću namijenjenu baš tom sportu, s čavlićima i na peti, već nosi "obične" sprinterice."Ne znam, jednostavno mi ne odgovaraju. Na početku svake sezone razmišljam o tome da počnem koristiti ispravne sprinterice, ali svaki puta odustanem." Iako su te "krive" sprinterice hendikep kad pada kiša, ovog ga puta nisu omele u osvajanju najvećeg odličja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • lambik08.08.2012. u 10:44
    Uhov je prije 4 godine jednom skakao (tj. pokusao skociti :-)) mrtav pijan. Navodno se bio posvadjao s curom. Kakva legenda: http://www.youtube.com/watch?v=ENR31p2gL9Q&feature=player_embedded
    lambik
  • emilio2108.08.2012. u 09:19
    uhov <3
    emilio21
  • Obrisan korisnik08.08.2012. u 04:50
    uhov legenda! bravo za ''pijanog'' rusa :)
    Obrisan korisnik