Ostali sportovi

Španjolski košarkaši protiv Francuske pokazuju jesu li odabrali pravi put

Igor Šestak • srijeda, 08.08.2012.
Španjolski košarkaši protiv Francuske pokazuju jesu li odabrali pravi put
Foto: EPA

Do kraja Olimpijskih igara u Londonu ostalo je još samo pet dana. Svi momčadski sportovi ulaze u svoju završnu fazu, a isti je slučaj i s košarkom. Nakon pet kola razigravanja po skupinama, najboljih osam momčadi kreće u borbu za medalje. Četvrtfinale je svima ključna utakmica, budući da nakon eventualnog poraza nema popravnog ispita. Od četiri utakmice tek se za jednu može reći da ima izrazitog favorita. Radi se naravno o dvoboju Sjedinjenih Američkih Država i Australije, dok su preostala četvrtfinala uglavnom otvorena te se u njima mogu očekivati velike bitke za prolaz među četiri najbolje reprezentacije.

Rusija - Litva

Na parket North Greenwich Arene prve će izaći reprezentacije Rusije i Litve, u 15 sati po hrvatskom vremenu. S titulom pobjednika skupine B, Rusi u ovaj dvoboj ulaze kao favoriti. Reprezentacija Davida Blatta je u prvoj fazi natjecanja upisala četiri pobjede, među kojima se ističe slavlje nad Španjolcima nakon zaostatka od 18 poena u početnoj fazi utakmice. Jedini poraz doživjela je od Australije u posljednjem kolu, kada je prvo mjesto već bilo osigurano i kada si je dozvolila opuštanje. Najbolji ruski igrač u dosadašnjoj fazi turnira bio je Andrej Kiriljenko, koji je odigrao najveći broj minuta te bilježio 18,2 poena i 6,2 skoka po utakmici. Od njega se očekuje da reprezentaciju povede do olimpijskog odličja.

Litva u grupnoj fazi natjecanja nije blistala. Uspjela je slaviti tek u dvije utakmice i to protiv objektivno slabijih afričkih reprezentacija Nigerije i Tunisa. Već na startu je doživjela vrlo neugodan poraz od Argentine, a puno bolje nije bilo niti protiv Francuske. Utakmica koja budi nadu navijačima Litve je ona protiv Amerikanaca, koja je bila vrlo izjednačena i u kojoj su Amerikanci do posljednjeg trenutka strahovali za pobjedu. Litva je u tom susretu bila napadački vrlo raspoložena, što je poruka i Rusima da bi mogli imati problema ako njihove protivnike šut bude služio kao tom prilikom. Najbolji pojedinac Litve u prvih pet nastupa bio je Linas Kleiza s 15,8 poena i 6,2 skoka po utakmici.

Francuska - Španjolska

U 17:15 sati po hrvatskom vremenu na rasporedu je drugo četvrtfinale, u kojem će snage odmjeriti Francuska i Španjolska. Utakmica je to koja plijeni mnogo pažnje zbog nagađanja o kalkuliranju Španjolaca u posljednjoj utakmici grupne faze natjecanja. Španjolci su u pomalo čudnim okolnostima izgubili od Brazila, za što će mnogi reći kako je bilo namjerno, da bi se u četvrtfinalu izbjegli Argentinci, a u eventualnom polufinalu Amerikanci. Španjolci takva nagađanja naravno odbijaju, a koje je njihovo pravo lice i jesu li odabrali pravi put pokazat će danas. U prvih pet utakmica nikog nisu oduševili svojim nastupima. Upisali su pobjede nad Kinom i Australijom, s minimalnom razlikom pobijedili i domaćine, a osim Brazila, poraz im je nanijela i Rusija te ih udaljila od vrha skupine.

Za Francuze se može reći da su ugodno iznenađenje prve faze natjecanja. Nakon uvodnog poraza od Amerikanaca s pristojnih 17 razlike, ubilježili su četiri pobjede i zauzeli drugo mjesto u skupini. Francuzi nikoga nisu "razbili" već su upisivali pobjede s četiri do osam poena razlike, a posebno se ističe slavlje nad Argentinom u drugom kolu. Francusku su u dosadašnjem dijelu natjecanja predvodili Nicholas Batum i Tony Parker, a za osvajanje odličja će joj trebati veliki doprinos spomenutog dvojca. Parker je i sam priznao kako nije u najboljoj formi, ali je protiv Argentine i Litve pokazao da je bez obzira na to ključ francuskog uspjeha u njegovim rukama.

Brazil - Argentina

U 21 sat po hrvatskom vremenu na rasporedu je južnoamerički dvoboj za ulazak u polufinale Igara. Biti će to veliki okršaj velikih rivala i dvoboj Barbose, Splittera i Huertasa protiv Ginobilija, Scole i Delfina. Brazilci su već spomenutom pobjedom nad Španjolskom zacementirali drugo mjesto u skupini B, do kojeg su stigli ranijim pobjedama nad Australijom, Velikom Britanijom i Kinom. Jedini poraz su doživjeli od Rusije, tricom Fridzona u posljednjim sekundama utakmice. Reprezentacija Magnana Rubena se u dosadašnjem dijelu natjecanja pokazala u vrlo dobrom svijetlu i iako u četvrtfinale ne ulazi sa statusom favorita, ima se pravo nadati proboju u polufinale.

S druge strane, Argentinci su u prvih pet nastupa prikazali dosta oscilacija. Krenuli su sjajnom i uvjerljivom pobjedom nad Litvom, da bi već u idućem kolu doživjeli neugodan poraz od Francuske. Dva su lica pokazali i u dvoboju s Amerikancima. U prvom su poluvremenu bili ravnopravni, nerijetko i vodili, da bi u nastavku pali na 29 poena zaostatka. Reprezentacija Argentine ima dosta problema sa skokom i tu bi svoju prednost mogli vidjeti Brazilci, koji imaju snažnu centarsku liniju. Najjači adut Argentine ponovno će biti Ginobili i Scola, igrači koji su u prvih pet utakmica u prosjeku zabijali 20 poena.

SAD - Australija

Posljednji košarkaški dvoboj dana trebao bi biti i najizvjesniji. U 23:15 sati po hrvatskom vremenu svoj će šesti nastup na Olimpijskim igrama ubilježiti reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država, a s druge će im strane stajati Australci. Amerikanci su u skupini A upisali pet pobjeda, ali su se ipak susreli s određenim problemima. Posebno protiv Litve, ali i u prvom dijelu utakmice s Argentinom. Najimpresivniji nastup momčad Mikea Krzyzewskog je imala protiv Nigerije u trećem kolu, kada je postigla nevjerojatnih 156 poena i slavila s 83 poena razlike.

S obzirom na kvalitetu koju posjeduju, Amerikanci su apsolutni favoriti, ne samo protiv Australije, nego čitavog turnira, ali ipak trebaju biti oprezni da im se ne ponovi Litva. Protiv Australije vjerojatno neće morati previše strahovati jer momčad Bretta Browna ipak nema potrebnu kvalitetu kojom bi mogla stvoriti probleme Amerikancima. Australci su u natjecanje krenuli s dva poraza od Brazila i Španjolske, ali su pobijedili izravne konkurente za prolaz, Veliku Britaniju i Kinu te Rusiju u posljednjem kolu. Ta pobjeda ipak nema toliku težinu jer Rusi nisu igrali ni blizu gornje granice svojih mogućnosti. Za očekivati je kako će australski olimpijski put završiti u četvrtfinalu, a sve osim uvjerljivog poraza bilo bi pravo iznenađenje.

Olimpijski košarkaški turnir, četvrtfinale:
Rusija - Litva, 15:00
Francuska - Španjolska, 17:15
Brazil - Argentina, 21:00
SAD - Australija, 23:15

OI 2012., završnica (M)

četvrtfinale

Rusija83:74Litva
Francuska59:66Španjolska
Brazil77:82Argentina
SAD119:86Australija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

OI 2012., završnica (M)

četvrtfinale

Rusija83:74Litva
Francuska59:66Španjolska
Brazil77:82Argentina
SAD119:86Australija

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.08.2012. u 12:36
    dobijaju USA, francuzi, rusi i brazilci.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.08.2012. u 11:55
    ajmo francuska!!!
    Obrisan korisnik