OI 2012 - Završnica (M), četvrtfinale, 08.08.2012, 19:00 h
Švedska
Švedska 24:22 Danska
Danska

Šveđani s Igara izbacili prvaka Europe, u polufinalu ih čeka Mađarska

Zvonka Keliš • srijeda, 08.08.2012.
Šveđani s Igara izbacili prvaka Europe, u polufinalu ih čeka Mađarska
Foto: EPA

Četvrtfinalni dan olimpijskog rukometnog turnira obilježila su dvije izuzetno uzbudljive borbe za polufinale u kojima su se boljima iskazale momčadi Mađarske i Francuske. Međutim, ni treći ogled dana nije mnogo zaostajao za svojim prethodnicima. Švedska je europskom prvaku Danskoj pružila itekako dobar otpor te je na koncu priredila još jedno rukometno iznenađenje plasiravši se u polufinale Igara u Londonu.

Nakon uzbuđenja koja su svim rukometnim zaljubljenicima priredila prva dva četvrtfinalna ogleda (pobjeda Mađarske nad Islandom te Francuske nad Španjolskom) 12. dana Olimpijskih igara vrijeme je bilo da na parket Košarkaške Arene u Londonu izađu i reprezentativci Švedske i Danske.

Šveđani su pod vodstvom trenerskog dvojca Olsson/Lindgren do sada ostvarili solidan rezultat na Igrama te su u skupini A upisali tri pobjede, ali i dva poraza, od Francuske i Islanda, koja su im donijela ukupno treću poziciju, ali i nadu ako će polufinale izboriti ekipa koja nije nastupila na olimpijskom turniru u Pekingu.

Na svom putu ka nastavku natjecanja aktualni europski prvak je, pak, u svojoj skupini B podsjetio na svoju čvrstinu u obrani, brze kontre, kao i dobro vraćanje u završnicama susreta, no pokazao je i svoje mane u izuzetno teškom porazu kojeg mu je nanijela reprezentacija Hrvatske, ali i u one četiri vrlo tijesne pobjede nad preostalim momčadima iz skupine stoga sada želi potvrditi svoju formu s početka godine kojom je stigao do naslova prvaka Europe, ali dokazati kako se odlični rezultati proteklih godina mogu nastaviti i na Igrama.

Krenuli su Šveđani čvrsto u svoju borbu za polufinale te su preko Kima Anderssona poveli na samom startu ogleda. S druge strane odmah je uzvratio Rene Toft Hansen da bi švedski rukometaši tada ubacili u brzinu više te osigurali vodstvo 3:1. Nije se to nimalo svidjelo Wilbekovim momcima koji se tada očito lagano bude te preko Lindberga i Mogesena stižu do izjednačenja 5:5, dok ih Eggert dovodi i u prvo vodstvo.

A najbolji su...

Odličan je u redovima pobjednika bio Doder sa šest postignutih pogodaka, dok su po četiri dodali Kallman, Ekberg i Petersen. U Danskim se redovima, pak, istaknuo Lindberg sa šest golova. Sjajni su u ogledu bili i vratari, naime, Sjostrand je upisao 14 obrana, dok je Landin obranio 15 udaraca.

Zanimljivo je i tijesno bilo u narednim minutama, naime, pogoci su se redovito izmjenjivali na obje strane, no pri rezultatu 8:8 Dalibor Doder ulazi u svoju seriju te odvodi Šveđane ponovno na +2 (10:8). Nisu se Danci ni tada predavali te su igru u svom napadu dodatno ubrzali kako bi mogli konkurirati svom suparniku, a vratari su i tu imali ponešto za reći.

Šveđani potom postaju nestrpljivi, ali i pregrubi te do isteka 30. minute zarađuju dva isključenja, a jedno od njih Lindberg koristi kako bi s linije sedam metara približio prvaka Europe na gol zaostatka (9:10). Na koncu se u strijelce u posljednjim sekundama upisuje i Petersen te postavlja rezultat 11:9 s kojim se ide na predah.

Borba kakva priliči četvrtfinalu Olimpijskih igara nastavljena je i u drugom poluvremenu, no i ovaj je dio nešto bolje otvorila švedska ekipa. Iako je Lindberg na samom startu ponovno bio uspješan sa sedam metara te je doveo Dance na 10:11, Petersen i Doder potom su bili razigraniji te su odvojili četvrtu momčad svijeta na znatnijih tri razlike (14:11).

Nakon što je jedan od najboljih igrača svijeta Mikkel Hansen odradio dvominutni odmor na danskoj klupi krenule su njegove minute susreta, njegova serija udaraca koji naprosto probijaju svaku obranu i nisu zaustavljive gotovo nijednom vrataru. Svoj vrhunski šut upotrijebio je Hansen kako bi se nosio s raspoloženim Šveđanima te kako bi svoju reprezentaciju držao u igri (13:14, 16:16, 17:17).

Pridružio se tada svom suigraču i Sondergaard koji je u 48. minuti odlučio kako je vrijeme da Danska preuzme vodstvo u utakmici (18:17). Izjednačeno je u potpunosti bilo u nastavku, a igra gol za gol napetost je u zraku držala sve do samoga kraja. U posljednju minutu dvoboja ulazi se s vodstvom Šveđana 23:22 na što Wilbek za posljednji danski napad poziva time-out. Hansen tada preuzima odgovornost, no ne biva uspješan u svom pokušaju što Ekberg na drugoj strani kažnjava pogotkom za konačno slavlje Šveđana 24:22.

Pomalo iznenađujuće Švedska je na koncu nastavila sanjati svoj san te je slavljem nad europskim prvakom te svjetskim viceprvakom osigurala polufinale olimpijskog turnira u kojem je očekuju mađarski reprezentativci predvođeni Laszlom Nagyjom.

Švedska - Danska 24:22 (11:9)

Olimpijski rukometni turnir, četvrtfinale:
Suci: Gjorgji Načevski/Slave Nikolov (Makedonija)

Švedska: Andersson M., Sjostrand (14 obrana); Gustafsson, Andersson K. 2, Källman 4, Jernemyr, Ekberg 4, Doder 6, Larholm 2, Karlsson, Jakobsson, Petersen 4, Ekdahl du Rietz 1, Nilsson 1
Izbornik: Staffan Olsson, Ola Lindgren

Danska: Landin Jacobsen (15 obrana), Cleverly; Mogensen 2, Boesen 1, Markussen, Eggert 2, Spellerberg, Knudsen 3, Svan Hansen, Lindberg 6, Toft Hansen 1, Sondergaard 3, Hansen 4, Nielsen
Izbornik: Ulrik Wilbek

Sedmerci: Švedska: 3/4, Danska 4/5
Isključenja: Švedska: 10 min.; Danska: 4 min.

OI 2012 - Završnica (M)

četvrtfinale

Island33:34 *Mađarska
Španjolska22:23Francuska
Švedska24:22Danska
Hrvatska25:23Tunis

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometOlimpijske igre
  • Najnovije
  • Najčitanije

OI 2012 - Završnica (M)

četvrtfinale

Island33:34 *Mađarska
Španjolska22:23Francuska
Švedska24:22Danska
Hrvatska25:23Tunis

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.08.2012. u 13:01
    Pobjednik susreta Hrv-fra je više nego 100%pobjednik finala i osvajač zlata,ovi Švedi su nikakvi već u zadnjih 10 godina,pritom su propustili i nisu se plasirali na SP 2007 kao i na EP 2006,a i sad 2013 ne idu na SP,jer ih je Crna Gora izbacila.Jednostavno Danci si nisu smjeli dopustiti taj poraz!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.08.2012. u 12:51
    e ovaj polufinalni par JE zaista iznenađenje! ako dobijemo Fr, mislim da nam je put do zlata širom otvoren, jer realno....iako su iznenadili dance i islanđane, ni švedi ni mađari nemaju tu kvalitetu da 2X iznenade na ovim OI.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.08.2012. u 22:00
    znači sa francuzima finale prije finala.naravno ako prođemo tunis
    Obrisan korisnik
  • narada10808.08.2012. u 21:33
    u zajebao sam se u mojoj "strucnoj" prognozi o Dancima, al nema veze, malo promena na vrhu ne skodi, sto znaci u prijevodu: " Gold goes to Croatia!!"
    narada108
  • Obrisan korisnik08.08.2012. u 21:06
    to ako se dogodi bit će iznenađenje veće nego da su srbi uzeli 10 medalja :) šalu na stranu, dečki trebaju Tunis shvatiti ozbiljno kao i sve ekipe do sada i problema ne bi smjelo biti. ako bi tunižani kojim slučajem dobili ovu utakmicu mogli bi smo reći da su legitimni kandidati za zlato i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik