Ostali sportovi

Sitna, ali dinamitna Lucija: "Željela sam pobjedu više nego išta"

Iz Londona:Maja Giljanović • četvrtak, 09.08.2012.
Sitna, ali dinamitna Lucija: "Željela sam pobjedu više nego išta"
Foto: Maja Giljanović

Borba protiv dvostruke olimpijske pobjednice Wu Jingyu završila je prekasno da joj kolege sportaši u selu prirede proslavu, ali rukometašice su brončanu olimpijku Luciju Zaninović dočekale napisom "Sitna, ali dinamitna". 25-godišnja Splićanka danas je na konferenciji za novinare u Hrvatskoj kući pobliže pojasnila put do treće hrvatske olimpijske medalje u taekwondou u povijesti i sestri blizanki Ani poželjela mrvicu sreće da joj se kroz repasaž otvori prostor za borbu za treće mjesto.

"Bilo je trnovito kao i uvijek. Očekivali smo težak i naporan put i kako smo i najavljivali tako je i bilo. Svi na Olimpijske igre dolaze maksimalno spremni i napaljeni, svi daju sve od sebe i znala sam da jedino koncentrirana 100 % mogu otići do medalje", izjavila je danas na konferenciji za novinare u Hrvatskoj kući brončana Lucija Zaninović. Nakon Sandre Šarić i Martine Zubčić u Pekingu 2008. godine 25-godišnja Splićanka osvojila je treću broncu za hrvatski taekwondo. U svibnju u Manchester obranili ste naslov prvakinje Europe u kategoriji do 49 kilograma, jeste li očekivali i medalju na OI? "Ne mogu reći da je neočekivana. 10 godina treniraš, nadaš se uvijek najboljem, treniraš vrlo naporno, žrtvuješ se i sad se sve isplatilo".

Je li moglo više? "Dala sam sve što sam u ovom trenutku mogla, nije išlo više. Nakon izgubljene borbe u polufinalu nije bilo lako skupiti snagu i psihički se pripremiti za borbu s Kineskinjom. Bilo je vrlo dramatično, odlučio je zlatni bod i kad sam vidjela 1:0 pored svog imena bila sam presretna. Ne volim borbe na zlatni bod i nisam očekivala da ćemo otići ovako daleko. Ne bih željela ispasti bahata ili prepotentna, ali bolja sam od Meksikanke" (Jannet Alegria Pena, nap. a.) "kvalitetniji sam borac, međutim, očigledno me prijašnja borba psihički poljuljala i odvela do ruba, a željela sam ovu pobjedu više nego išta!"

Wu Jingyu na koncu je obranila naslov osvojen prije četiri godine, dvostruka je i svjetska prvakinja. Koja vas nit dijeli? "Očito je iznad svih i nisam našla načina kako je pobijediti. Trebala sam borbu karijere, ali više od ovoga nisam mogla. Wu osim što je izuzetan talent i ulaže predan i velik trud, dio je kineskog sustava u kojem je stalno zatvorena u bazi i fokusirana isključivo na treninge. Godinama se pripremala za mene i moj stil borbe, imala sparing partnere koje rade samo ono što ja radim, proučavaju moj i najmanji pokret". Bi li tako nešto funkcioniralo i u Hrvatskoj? "Ne znam kako bi to u nas funkcioniralo, drugačijeg smo mentaliteta, ali i ovako pokazujemo da se možemo nositi s velesilama".

Riječ je tada preuzeo predsjednik Saveza Franjo Prot: "U 40 godina postojanja svladalo smo sve tajne, postali smo međunarodno konkurentni. Imamo svjetske prvake i prvakinje, europske prvake i prvakinje, olimpijske medalje. Slobodno smo ovdje mogli poslati i dvije ekipe konkurentne za najviši plasman, šest medalja osvojenih na Europskom prvenstvu bio je najbolji pokazatelj da u Londonu imamo razloga za optimizam. Imamo financijskih sredstava da pratimo novitete, imamo podršku sustava" (Lucijine borbe jučer su na licu mjesta među ostalima pratili i ministar obrazovanja i sporta Željko Jovanović i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, nap. a.) "i uradit ćemo sve da ostvanemo u vrhu i nastavimo niz uspjeha i za četiri godine na Igrama u Rio de Janeiru.

Svjetska prvakinja i viceprvakinje Europe Ana Zaninović ispala je u prvom kolu od Mayu Hamade u borbi punoj spornih sudačkih odluka. Lucija kako ste vi doživjeli tu borbu? "Ne volim se vaditi na suce, ako sam izgubila, zaslužila sam poraz. Iskreno bila sam prenervozna i ne znam točno što se dogodilo, zbog čega su joj u zadnjoj sekundi oduzeta tri boda. Protiv Japanke Ana se borila i u olimpijskim kvalifikacijama, tada je također bilo drame, borila se sa slomljenom šakom, a čudi me da je i onda i sada sutkinja u sredini, glavna sutkinja, bila ista. Odluka me iznenadila, ali što sada, to je sport. Nadajmo se najboljem", zaključila je. Ana još ima šanse, ali samo ako Hamada izbori finale. U tom slučaju Zaninović će kroz repesaž tražiti priliku za borbu za brončanu medalju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.08.2012. u 17:56
    Luciji sve ćestitke.Zaista borila se pošteno kao lavica.Na takvom svom nastupu da i nije odnjela medalju nebi joj se imalo što tamjeriti osim ćestitati.Medalja je nagrada za sav uloženi trud i ona jednakim sjajem sjaji i kao ona najsjajnija,Bravo
    Obrisan korisnik