Ostali sportovi

Dobar nastup za Karlu Šitić i osvojeno 12. mjesto u maratonu daljinskog plivanja na deset kilometara

Ivan Dominik • četvrtak, 09.08.2012.
Dobar nastup za Karlu Šitić i osvojeno 12. mjesto u maratonu daljinskog plivanja na deset kilometara

U londonskom Hyde Parku došlo je vrijeme i za daljinsko plivanje, posljednje u nizu plivačkih natjecanja, koja su nedavno završila u velikim bazenima. Na red je došao i maraton od deset kilometara za žene u kojem je svoju natjecateljicu imala i Hrvatska i to u perspektivnoj 20-godišnjoj Splićanki Karli Šitić. Kćer Slavena Šitića, nekadašnjeg hrvatskog plivačkog maratonca i reprezentativca koji je i Karlin trener, završila je svoj nastup na Igrama na vrlo dobrom 12. mjestu...

Nakon što je izborila Olimpijske igre u Londonu odličnim plivanjem u portugalskom gradu Setubalu prije nešto više od dva mjeseca i time postala prva hrvatska daljinska plivačica na nekim OI, Karla Šitić, došla je na red u londonskom Hyde Parku da pokaže sve što zna i umije. Splićanka rođena 1992. godine započela je svoj maraton na Igrama točno u podne po lokalnom vremenu u konkurenciji 25 najboljih maratonki svijeta.

Budući da je nedugo nakon starta uviđeno da Kineskinja Fang Yanqiao nije započela utrku, maratonke su ostale na broju od 24 koje su započele utrku. Karla Šitić je nakon prvog prolaza bila na 18. mjestu s vremenom od 19 minuta, 28 sekundi i 50 stotinki. Tada je u vodstvu bila Mađarica Eva Risztov ispred domaće plivačice Keri-anne Payne, Britanke rođene u južnoafričkom gradu Johannesburgu.

Do drugog je prolaza Hrvatica pala za tri mjesta te je do 21. mjesta nakon drugog kruga doplivala za ukupno 39:19.4 minuta. Vodstvo je vrhunskim ritmom plivanja preuzela Amerikanka Haley Anderson ispred još uvijek druge Payne i Mađarice Risztov. U tom trenutku Šitićeva je zaostajala za vodećom plivačicom točno 12 sekundi, a do kraja je bilo ostalo još malo više od pola utrke.

Točno na polovici utrke, odnosno na trećem okretu od šest krugova, ponovno je vodeću poziciju vratila Eva Risztov, a iza nje su ostale Talijanka Martina Grimaldi, koja se na tu poziciju probila s četvrtog mjesta, i Amerikanka Anderson. Hrvatska olimpijka Šitić bila je pretposljednja 23. s vremenom 59.25 minuta i zaostatkom od 15.6 sekundi za vodećom plivačicom iz susjedne zemlje. Iza Šitićeve na trećem je okretu ostala samo Južnoafrikanka Jessica Roux.

U hladnom jezeru u Hyde Parku, koje je bilo podosta prljavo, ali i pored kojeg je za plivačice navijalo više tisuća ljudi, Karla Šitić je stigla kao odlična 19. Imala je vrijeme 1:19:16.7 sati i 17.9 sekundi za i dalje vodećom Risztov, dok su Grimaldi i Anderson i dalje bile druga odnosno treća. Novost je nakon prolaznog vremena poslije četvrtog kruga bila odustajanje najmlađe sudionice utrke, Jessice Roux iz JAR-a.

Karla Šitić

Sport: Daljinsko plivanje - maraton od 10 km
Mjesto rođenja: Split
Datum rođenja: 6. svibnja 1992. - 20 godina
Visina i težina: 162 cm i 56 kg
Klub: Plivački klub Grdelin, Split
Trener: Slaven Šitić - otac
Karakterističan stil plivanja: Slobodno/kraul
Studentica Kineziološkog fakulteta Split

Tako je utrka ostala na 23 natjecateljice, a Karla Šitić je tada bila brža i iza sebe je bila ostavila Tang Wing Yung iz Hong Konga, Ceciliju Biagioli iz Argentine te Mariannu Lympertu iz Grčke. Nedugo zatim je osim Roux odustala i Brazilka Poliana Okimoto, koja je na četvrtom prolazu bila 22., no utrku nije uspjela završiti.

Posljednja je dionica bila i najzanimljivija jer popravka više nije bilo nakon zadnjeg prolaska. Prva je na posljednjem prolazu bila ponovno Mađarica koja je vodila još od polovice utrke, a i dalje su je pratile Talijanka Grimaldi i Amerikanka Anderson. Sjajna je tada bila i Karla Šitić koja je doplivala kao 12. na posljednji okret, a čak je deset plivačica, od kojih je bilo i nekoliko nominalno boljih, ostalo iza nje.

Iako je Šitićeva zaostajala za vodećom čak 20 sekundi imala je na zadnjem prolaska odlično vrijeme od 1:38:52.5 sati. Vodeća kolona od pet najbržih plivačica već se odavno bila odvojila od ostatka, a hrvatska se predstavnica borila za ulazak u Top10 što bi za nju bio fantastičan rezultat.

Na kraju, prolaskom kroz cilj je olimpijska prvakinja u ovoj disciplini postala Eva Risztov iz Mađarske, djevojka koja je i vodila tijekom skoro cijele utrke. Srebro je otišlo u SAD Haley Anderson, a brončana je postala Talijanka Grimaldi. Domaća predstavnica Payne ostala je razočaravajuće za Britance četvrta. Karla Šitić je doplivala 12. što je za nju fantastičan rezultat, a zaostala je za pobjednicom manje od dvije minute.

OI, plivanje - maraton 10km (Ž):
1. Eva Risztov (MAĐ)
2. Haley Anderson (SAD)
3. Martina Grimaldi (ITA)

...

12. Karla Šitić (HRV)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.08.2012. u 14:36
    Čestitke Karli na super rezultatu. Ovo je nevjerojatan sport. Plivaju, tuku se pod vodom, dobivaju žute i crvene kartone. Pravi water wrestling.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.08.2012. u 14:20
    svaka joj cast, ja bi vjerojatno 10 puta odustao prije nego bi to upio odplivati a nije da se ne bavim sportom. Jos kad sm vidio da je onako sitna-svaka cast curo i samo tako nastavi! bravo bravo bravo!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.08.2012. u 00:26
    patke su je ometale
    Obrisan korisnik
  • cimbo09.08.2012. u 22:41
    Ona je definitivno opravdala svoj odlazak na OI...
    cimbo
  • narada10809.08.2012. u 21:01
    E da, OI u Londonu, velika stvar za Britance, ali eno (jos) jedne sjenke na te igre. Ako se pitate od cega prljavo, pitajte plivace koji ce vam pokazati pocrnjele kupace gace od alga i zivotinjskog gnoja, znaci g.....! I temperatura nije biila 21° kako treba biti po pravilu. Tako sam citao na... [više na forumu]
    narada108