Ostali sportovi

Momčadske medalje se "smiješe" Hrvatima

Lovro Štrbinić • petak, 10.08.2012.
Momčadske medalje se "smiješe" Hrvatima
Foto: FaH

Tri su dana ostala do završetka Olimpijskih igara i dobar dio ekipnih sportova ulazi u fazu raspleta. Velike nade u medalju u konkurenciji rukometaša i vaterpolista imaju i Hrvati te se danas u polufinalima mogu osigurati još dva olimpijska odličja.

Nakon 11 "radnih" dana na Olimpijskim igrama u Londonu SAD i Kina i dalje se nalaze u neizvjesnoj borbi za ukupnu pobjedu po broju osvojenih medalja. Sjevernoamerička država u prednosti je za dva zlata ispred glavnog konkurenta, dok su domaćini natjecanja prikupili 14 zlatnih medalja manje od lidera.

Hrvati u petak ulaze s 29. mjesta s dva zlata, uz po jednu broncu i srebro, a tijekom današnjeg dana barem prividno bi se na toj ljestvici mogla pridodati još dva odličja. Točnije, barem osigurati jedno od dva najsjajnija.

Hrvati u Londonu

Hrvatski rukometaši i vaterpolisti kreću, naime, nakon sjajnih izvedbi u dosadašnjem dijelu turnira u konačne obračune za medalje. Slijede polufinala, odnosno prilika da se osigura bitka za zlato u nedjelju.

Momčad pod vodstvom Slavka Goluže nakon "slobodne borbe" s Tunisom na rasporedu ima "klasik" protiv Francuske. Dvije reprezentacije koje su možda i najveći kandidati za zlato igraju tako "finale prije finala" i po svemu sudeći će pobjednik tog dvoboja kod nepristranih promatrača biti označen favoritom za naslov u finalnoj utakmici turnira. Po drugo značajno rukometno slavlje nad Francuzima u 2012. godini, nakon onog na EP u Srbiji, Duvnjak, Alilović i društvo kreću od 21:30.

Vaterpolisti, pak, nakon impresivne izvedbe protiv SAD-a traže prvu medalju olimpijsku medalju nakon Atlante 1996. godine. Susjedi Crnogorci zahtjevan su protivnik za Rudića i njegove izabranike, ali zasigurno i savladiv u utakmici koja na vaterpolskom olimpijskom borilištu započinje u 16:40.

Također, osim spomenute dvije selekcije, od Hrvata će danas u akciju i jedriličari, ali nepredviđeno. Šime Fantela i Igor Marenić svoj plov za medalje u klasi 470, u kojem za odličja nemaju izgleda, trebali su odraditi jučer, ali zbog nedostatka vjetra na regatnom polju ispred Weymoutha izgleda da će isploviti tek u petak, s prvim mogućim startom u 13 sati.

Traže se najbrži, najviši, najjači

Uz spominjanje hrvatskih nadanja za proboj u polufinale, u rukometu će to isto u međusobnom ogledu biti cilj Švedskoj i Mađarskoj, dok će u bazenu vaterpolisti Srbije i Italije odlučivati o protivniku Hrvatima ili Crnogorcima u finalnoj utakmici.

Na košarkaškom turniru očekuju nas dvije "poslastice", SAD protiv Argentine, odnosno Španjolska protiv Rusije u polufinalima. Na odbojkaškom terenu također je u tijeku ista faza natjecanja, a ovdje je riječ i polufinalnim parovima Bugarska - Rusija i Brazil - Italija.

Nogometaši Južne Koreje i Japana sučelit će se u 20:45 u utakmici za brončanu medalju, a bit će podijeljeni novi kompleti medalja i u "kraljici sportova". Nakon što je Bolt uzeo i zlato na 200 metara danas će "njegova" štafeta na 100 metara započeti s prvim krugom natjecanja, dok su finala na rasporedu u skoku s motkom i štafeti na 400 metara kod atletičara, odnosno kladivu, utrkama na 5000 i 1500 metara i štafeti na 100 metara kod atletičarki.

Plivački maratonci imaju na rasporedu utrku na deset kilometara, u sinkroniziranom plivanju za medalju će se boriti žene u ekipnom natjecanju, a u biciklizmu je na rasporedu disciplina BMX.

Ženski hokej na travi nosi razigravanja za pozicije, pa tako i one najviše, baš kao i ženski kajak K1, odnosno K2 u utrci na 500 metara. Također, cjelodnevne borbe u taekwondou imat će pripadnice kategorije do 67 kilograma, odnosno pripadnici kategorije do 80 kilograma. Od hrvača slobodnim stilom na scenu stupaju oni do 55 i do 74 kilograma.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.08.2012. u 15:01
    Sretno,držimo vam fige želim vam svu sreću i svo znanje ovog svijeta u ove zadnje dvije tj.četiri utakmice!!
    Obrisan korisnik
  • Kojot_5010.08.2012. u 10:22
    SRETNO NAŠI !!!!!!
    Kojot_50