Ostali sportovi

Brazil i Rusija ušli u olimpijsko finale, Italija i Bugarska za broncu

Matej Milanović • subota, 11.08.2012.
Brazil i Rusija ušli u olimpijsko finale, Italija i Bugarska za broncu
Foto: EPA

Finale olimpijskog turnira za odbojkaše igrat će Brazil i Rusija. Brazilci su uvjerljivo nadigrali Italiju, 3:0, a Rusi su Bugarsku dobili u četiri seta. Brazil lovi treći olimpijski naslov, Rusija prvi veliki naslov od raspada Sovjetskog Saveza.

RUSIJA - BUGARSKA 3:1 (25:21, 25:15, 23:25, 25:23)

U prvom odbojkaškom polufinalu na Olimpijskim igrama Rusija je nakon 12 godina izborila nastup u finalu. Bugarska, veliko iznenađenje turnira, nije uspjela otići još korak dalje i doći do finala. Bugari su u prvom setu imali 17:13, no Rusi su strašnom serijom od 12:4 preokrenuli rezultat i čak uzeli set bez drame u završnici, 25:21.

Možda i zbog te katastrofalne završnice prvog seta, Bugari praktički nisu ni odigrali drugu dionicu te je Rusija došla do ogromne prednosti od 2:0 u setovima. Kad je u trećem setu Bugarska s 20:18 došla na 20:21 činilo se da je to kraj meča. Ipak, Bugari su se potom sabrali, i na ruskih 23:22 zaredali tri poena za povratak u susret.

Četvrti set bio je izjednačen i s prilikama s obje strane. Na koncu je Maksim Mihajlov iskoristio drugu rusku meč loptu i s 25:23 riješio utakmicu u četiri seta. Upravo je Mihajlov predvodio Ruse s 25 poena, a kod Bugarske ih je 16 imao Cvetan Sokolov.

Rusija će u finalu loviti svoj prvi veliki naslov od raspada Sovjetskog Saveza. Od tada je triput igrala finale Europskog prvenstva, jednom Svjetskog prvenstva i jednom Olimpijskih igara. Sve te pute je Rusija gubila i završavala sa srebrom oko vrata. Bugari će, pak, pokušati uljepšati fenomenalan londonski rezultat s prvom olimpijskom medaljom od 1980.

Nakon pobjede se ruski izbornik Vladimir Alekno dotaknuo pritiska kojem je podložena njegova momčad zbog nedostatka velikih titula: "Pritisak? Svake godine je isto. To nije pritisak, to je histerija za pobjedom, koja nam naravno stvara mnogo pritiska i očekivanja. Svatko od mojih igrača igra barem dio utakmice, zato što je za njih psihološki neizdrživo odigrati cijeli dvoboj. Taras Htej je veoma važan u tom pogledu, kao kapetan i kao karakter, daje nam mirnoću u važnim trenucima."

Ruski srednjak Aleksander Volkov osvrnuo se na pad koji je Rusija imala u utakmici s Bugarskom nakon drugog seta: "Danas je bilo teško igrati s njima. Mi smo se nakon dva seta previše opustili, posebno zbog lakoće kojom smo došli do drugog seta. Oni su tada vidjeli svoju priliku i stisnuli su nas. Na sreću, reagirali smo na vrijeme i izvukli pobjedu."


BRAZIL - ITALIJA 3:0 (25:21, 25:12, 25:21)

Drugo polufinale bilo je jednosmjerno. U prvom setu se Italija držala do 11:11, nakon čega su Brazilci uzeli malu prednost i set prelomili u završnici, za 25:21. Drugi set igrala je samo južnoamerička reprezentacija, koja je Talijane ostavila na svega 12 poena.

Azzurri su pokušali reagirati i poveli su 10:7 u trećem setu, no to je bilo sve od njihove reakcije. Brazil je to ubrzo preokrenuo na 15:12 i zatim rutinski priveo utakmicu kraju s 25:21, za 3:0 u setovima. Kod oba sastava su najbolji strijelci imali po 15 poena, Murilo kod Brazila, Cristian Savani kod Italije.

Brazilcima je to treće uzastopno finale, u kojem love treći olimpijski naslov, čime bi se izjednačili na listi najuspješnijih reprezentacija na Olimpijskim igrama s Amerikancima i Sovjetskim Savezom. Talijani će, pak, ponovno ostati bez toliko željenog zlata. Inače, ovo im je treći uzastopni poraz od Brazila u polufinalima velikih natjecanja. Brazilci su ih u polufinalu zaustavljali u Pekingu 2008., na Svjetskom prvenstvu u Italiji 2010. i sada u Londonu.

Svoje dojmove o utakmici dao je jedan od najvažnijih igrača brazilske reprezentacije, tehničar Bruno, sin izbornika Bernardinha: "Mislim da smo danas bili fantastični. Bili smo strpljivi kada su oni servirali dobro. Mislim da nam je drugi set bio jedan od najboljih koje smo odigrali u protekle četiri godine. Naša oružja su danas bila naše glave i naša agresija. Italija je uvijek nezgodna momčad. Bitno je igrati poen po poen i razmišljati o svim detaljima utakmice. Večeras je naša glava bila najveća razlika, naš mentalni pristup. Nismo nikad izgubili strpljenje, nismo nikad gubili mirnoću."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!