Ostali sportovi

Vaterpolisti nakon 16 godina osigurali olimpijsku medalju, rukometaši idu u borbu za broncu

Piše:Zvonka Keliš • subota, 11.08.2012.
Vaterpolisti nakon 16 godina osigurali olimpijsku medalju, rukometaši idu u borbu za broncu
Foto: FaH

Olimpijske igre stigle su i do svog 14. dana koji je obilovao hrvatskim nadama i željama te je završio velikim slavljem vaterpolista, tužnim porazom rukometaša te odličnim uspjehom jedriličara. Novi olimpijski i svjetski rekord postavljeni su u brojnim sportovima, no njima je ponovno najviše obilovala kraljica sportova u kojoj se zablistale američke atletičarke te Etiopljanka Meseret Defar.

Hrvati u Londonu

Kako Olimpijske igre polako, ali sigurno idu svom kraju tako se i broj hrvatskih predstavnika, a samim time i njihovih nastupa na njima znatno smanjuje. Tako je u petak, 14. dana Igara, Hrvatska imala zapravo velik broj sportaša na natjecanjima, no u pitanju su bila dva momčadska sporta te jedrenje.

Dan su odlično za Hrvate započeli jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić koji su nakon što su u plov za medalje ušli s osme pozicije bili u potpunosti rasterećeni budući da su znali da nemaju šanse za osvajanje medalje te su svoj plov u klasi 470 završili kao prvi. Samim time hrvatski su jedriličari obradovali sve poboljšavši svoj rezultat iz Pekinga (deveto mjesto) te su na koncu završili kao šesti.

Rezultati hrvatskih natjecatelja

Jedrenje:
Klasa 470, plov za medalje:
1. Šime Fantela/Igor Marenić, ukupno šesti u konačnom poretku

Vaterpolo:
Polufinale:
Hrvatska - Crna Gora 7:5

Rukomet:
Polufinale:
Hrvatska - Francuska 22:25

Na red su nakon jedriličara došli i vaterpolisti koji su naprosto oduševili svojom igrom, svojim rezultatom, svojim ponašanjem u i van bazena. Dale su u polufinalu Barakude sve od sebe te slavljem nad Crnom Gorom nakon punih i dugih 16 godina osigurale Hrvatskoj vaterpolsku olimpijsku medalju, a hoće li ona biti zlatnog ili srebrnog sjaja vrijedi još vidjeti u finalu u kojem ih očekuju svjetski prvaci Talijani.

Vaterpolski izbornik Ratko Rudić nakon pobjede i osvojene najmanje srebrne medalje mogao je biti presretan i izuzetno zadovoljan: "Obrana zaista funkcionira izvrsno, golman nam je u strašnoj formi, na svim smo pozicijama vrlo jaki, a najviše sam zadovoljan činjenicom da od početka turnira dominiramo sve utakmice. Ostaje nam još samo jedna, sad moramo sve dosad odigrano baciti u vodu i okrenuti se finalu."

Za kraj hrvatskog dana na teren Košarkaške Arene u Londonu izašli su rukometaši Hrvatske predvođeni izbornikom Slavkom Golužom kako bi protiv svog vječnog i najvećeg rivala, Francuske, izborili finale olimpijskog rukometnog turnira te borbu za onu najsjajniju medalju. Međutim, Francuzi su predvođeni sjajnim vratarom Thierryjem Omeyerom pokazali kako su bolji od Hrvata te su izborili nedjeljno finale sa Šveđanima, dok je pred Hrvatima sada dvoboj za brončanu medalju u kojem ih očekuju Mađari.

Sportašica dana

Najboljom sportašicom dana svakako se može prozvati Etiopljanka Meseret Defar koja je u utrci na pet tisuća metara nakon nešto više od 15 minuta utrke uspjela među četiri glavne konkurentice dotrčati do svoje druge zlatne olimpijske medalje.

Nakon susreta razočarani su bili Hrvati, a njihov je izbornik Slavko Goluža poraz pojasnio sljedećim riječima: "Nismo imali protok lopte u napadu, a kada smo ih u drugom poluvremenu stigli nismo realizirali polukontru. Previše je ovo bilo tehničkih pogrešaka za ovakvu utakmicu", dok je kapetan Igor Vori bio jasan: "Pošteno je reći da smo se stvarno usrali od straha" te je zažalio što su rukometaši dva mjeseca ginuli i rintali za zlato, a sada se bore za broncu.

Najbrži, najviši, najjači

Kraljica sportova ponovno je bila u središtu pozornosti olimpijskih zbivanja u Londonu te je donijela nove finalne i zanimljive oglede, a samim time i podijelila nove komplete medalja.

Do olimpijskog zlata i svjetskog rekorda dotrčale su, pak, američke atletičarke u štafeti 4x100 metara. Naime, Madison, Felix, Knight i na koncu Jeter istrčale su svoju dionicu za 40 sekundi i 82 stotinke što je pola sekunde više od bivšeg rekorda Istočne Njemačke postavljenog još 1985. godine. Srebrnom medaljom zadovoljiti su se morale Jamajčanke, dok su broncu osvojile Ukrajinke.

Događaj dana

Svakako je pravi događaj dana onaj koji se odvijao u štafeti 4x100 za atletičarke. Velike konkurentice, Amerikanke i Jamajčanke priredile su pravi spektakl u kojem su američke predstavnice pokazale kako su u ovom trenutku itekako spremnije i bolje te su na svom putu do zlatnog odličja uspjele srušiti i svjetski rekord star čak 27 godina.

Drugu štafetnu utrku dana otrčali su atletičari i to na 4x400 metara, a pomalo iznenađujuće, do zlata je s nacionalnim rekordom 2:56,72 došla reprezentacija Bahama u sastavu Brown, Pinder, Mathieu i Miller. Amerikanci, koji su slavili u svim olimpijskim utrkama u ovoj disciplini od 1984. godine, su osvojili za njih skromno srebro, dok su brončani bili atletičari Trinidada i Tobaga.

Sjajna je bila završnica utrke na 5.000 metara za atletičarke, naime, nakon nešto više od 15 minuta iscrpljujuće utrke, čak su se četiri atletičarke našle u vremenskom razmaku od samo sekunde i pol, a svog drugog olimpijskog zlata u karijeri došla je Etiopljanka Meseret Defar.

U bacanju kladiva olimpijska je pobjednica, pak, Tatjana Lisenko. Aktualna svjetska prvakinja hitac 78,18 upisala je u petoj seriji te je njime oborila stari i postavila novi olimpijski rekord. U skoku s motkom do zlatnog odličja i novog olimpijskog rekorda s preskočenih 5.97 stigao je, pak, Francuz Renaud Lavillenie koji je iza sebe ostavio Nijemce Bjorna Otta i Raphaela Holzdeppea.

Hrvati dana

Titula Hrvata dana, bolje rečeno momčadi dana svakako i bez premca pripada hrvatskim vaterpolistima koji su nakon punih 16 godina osvojili olimpijsku medalju, petu za Hrvatsku na Igrama u Londonu. Porazili su Hrvati do sada na turniru sve svoje protivnike te su upisali sedam pobjeda vrijednih finala OI, dok će ona osma biti vrijedna i samoga zlata. Bolji su vaterpolisti u petak u polufinalu bili od Crne Gore, sjajan je bio vratar Pavić, obrana i napad također su bili vrhunski stoga i njih i hrvatske navijače u finalu u nedjelju očekuje uistinu prava borba za ono najsjajnije odličje, a na putu im stoji svjetski prvak Italija.

I nogometni je turnir na Igrama stigao do svojih posljednjih susreta, a u borbi za brončanu medalju nogometaši Koreje s 2:0 svladali su Japan te su se tako okitili olimpijskim odličjem. Ženski hokej također se priveo kraju, a u borbi za zlato Nizozemke su s 2:0 bile bolje od argentinskih predstavnica, dok je domaćina Igara, Velika Britanija osvojila broncu slavljem 3:1 nad Novim Zelandom.

Plivačka natjecanja sada su uistinu privedena kraju, naime, održan je i maraton na 10km u kojem je najbrži bio Tunižanin Oussama Mellouli s vremenom 1:49:55.1, srebro je pripalo Nijemcu Thomasu Lurzu, a bronca Kanađaninu Richardu Weinbergeru.

Održana su još i zanimljiva odbojkaška polufinala u kojima su do posljednje borbe za ono najsjajnije odličje stigli odbojkaši Rusije i Brazila slavljem nad Bugarskom, odnosno, Italijom s 3-1 u setovima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.08.2012. u 19:26
    francuzi sigurno gube od šveđana ako sjostrand ili andersson budu blizu omeyera
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.08.2012. u 17:55
    Možda i jesmo bolji od Francuza,al smo u glavi bar 5 puta lošiji
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.08.2012. u 10:36
    ne, nismo
    Obrisan korisnik
  • Weasley11.08.2012. u 10:04
    drago mi je zbog vaterpolista, napokon idu po medalju koja im nedostaje, rukometaši ipak već imaju olimpijsko zlato i nadam se da će nam osigurati broncu...francuzima je ovo zadnje natjecanje u ovom sastavu, ovo će im biti odličan oproštaj, dao bog da izgubili od šveđana :)
    Weasley
  • Obrisan korisnik11.08.2012. u 09:49
    ja sam očekivao upravo suprotno - da će rukometaši i vaterpolisti imat zamjenjene uloge nego što je sad. ne sumnjam i u Rudića, odvest će nas do zlata
    Obrisan korisnik