Ostali sportovi

Mogu li Španjolci u reprizi finala iz Pekinga poremetiti američke planove?

Igor Šestak • nedjelja, 12.08.2012.
Mogu li Španjolci u reprizi finala iz Pekinga poremetiti američke planove?
Foto: EPA

Olimpijski košarkaški turnir je ispunio očekivanja. Osim što je bio uzbudljiv i što je bio kvalitetan, baš kao što se i očekivalo, ponudio je i finale koje se s nestrpljenjem iščekivalo. Posljednjeg dana Olimpijskih igara u Londonu, u 16 sati po hrvatskom vremenu, na parket North Greenwich Arene izaći će košarkaši Sjedinjenih Američkih Država i Španjolske. Repriza je to finala iz Pekinga u kojem su zlatnu medalju osvojili Amerikanci rezultatom 118:107, a uoči utakmice se nameće pitanje mogu li Španjolci uzvratiti i mogu li uopće parirati američkom stroju koji gazi sve pred sobom. Četiri sata prije finala počet će dvoboj za brončanu medalju između Argentine i Rusije.

Argentinci i Rusi nisu uspjeli. Iako su vjerovali da u polufinalu mogu pomrsiti račune Amerikancima i Španjolcima, njihova se nadanja nisu ostvarila. Argentinci su se protiv Amerikanaca držali do početka treće četvrtine, kada su se našli u velikom rezultatskom zaostatku i tako ispustili priliku da se bore za zlato. Rusi su bili vrlo blizu, vodili su tri četvrtine, ali im je u završnici ponestalo koncentracije i snage pa će i oni u borbu za broncu. U očekivanom finalu Olimpijskih igara igrat će Sjedinjene Američke Države i Španjolska, baš kao i u Pekingu 2008. godine.

Tada Španjolci nisu bili daleko. Drugu i treću četvrtinu su izgubili s poenom razlike, četvrtu s dva. Jedino su u prvoj zaostali nešto izraženijih sedam poena. Osam minuta prije kraja utakmice Španjolska je zaostajala tek dva poena, a pobjedu su Amerikancima tricama donijeli Dwyane Wade i Kobe Bryant u posljednje dvije minute utakmice.

Uzmu li se u obzir dosadašnji nastupi Američke reprezentacije u Londonu takav bi se razvoj događaja mogao smatrati i uspjehom za španjolsku momčad.

Amerikanci su slavili u svih sedam utakmica odigranih na ovogodišnjim Olimpijskim igrama. U skupini su redom pobjeđivali Francusku, Tunis, Nigeriju, Litvu i Argentinu. U četvrtfinalu je pala Australija, a u polufinalu ponovno Argentina. Usput su u utakmici protiv Nigerije postavili novi olimpijski rekord u broju postignutih poena. Slavili su s nestvarnih 156:73.

Očekivalo se kako će im najveći suparnici na putu do finala biti Argentinci, ali su Ginobili i društvo u obje utakmice uspjeli držati priključak do početka drugog poluvremena. Ono što nije uspjelo Argentini, uspjelo je Litvi. Bila je to jedina utakmica u kojoj je zakazao američki šut, a baš se poklopilo da Litavcima taj dan sve ulazi i Amerikanci su bili u problemima. Sedam minuta do kraja su gubili s dva poena razlike, ali ih je do pobjede povukao James. Ponovi li se takav dan u nedjelju, Španjolci bi mogli imati šanse.

Sjedinjene Američke Države na turniru u prosjeku postižu 116,7 poena. Šut za dva poena im je na 60 posto, za tri poena na 45 posto. U sedam utakmica su postigli nevjerojatnih 114 trica iz 256 pokušaja. Druga najbolja reprezentacija u tom segmentu je Argentina s 62 postignute trice iz 169 pokušaja. Pojedinačno, momčad Mikea Krzyzewskog predvodi Kevin Durant s 18 poena po susretu. Pola poena manje zabija Anthony, dok su James, Love i Bryant na prosjeku od 11,4 do 12,4 poena.

Na putu prema 14. olimpijskom zlatu u povijesti Amerikanci djeluju zaista suvereno i lakoćom lome sve svoje protivnike. Tek su se u spomenutoj utakmici s Litvom našli u poteškoćama, ali su i tada pronašli rješenje. U momčadi imaju toliku koncentraciju kvalitete da uvijek mogu pronaći jednoga ili dvojicu koji će taj dan povući malo više od ostalih i koji će donijeti prevagu u odlučujućim trenucima. Coach K je do sada imao samo slatke brige i teško je povjerovati da će se to promijeniti u finalu.

"Ovdje sam jer volim igrati košarku, jer želim predstavljati svoju zemlju na najvišem nivou i jer mi se sviđa način na koji funkcionira ova momčad. Bilo bi sjajno okončati Olimpijske igre osvajanjem zlatne medalje. Nisam došao ovdje po bilo što drugo osim zlatne medalje", poručio je LeBron James kojem se smiješi druga velika titula u samo dva mjeseca.

Španjolci pak vjeruju da se mogu kvalitetno suprotstaviti Jamesu i društvu, čak i bolje nego u Pekingu. "Ovo su drukčija vremena, drukčije momčadi. Četiri godine su dugačak period. Naravno, LeBron i Durant su sad bolji nego su bili tada, ali bolji smo i mi. Ulazimo u ovo finale s mnogo samopouzdanja", poručio je Marc Gasol.

U dosadašnjih sedam utakmica Španjolci nisu učinili mnogo kako bi uvjerili košarkaški svijet da su sposobni osvojiti zlato. U skupini su se lako obračunali sa slabim Kinezima, dobili su i Australce, ali su se prvi problemi javili u dvoboju s domaćinima, koji je otišao na španjolsku stranu za samo jedan poen. U dvoboju za prvo mjesto u skupini Španjolska je poražena od Rusije, a onda je uslijedila utakmica s Brazilom, koju su Španjolci izgubili na već opjevan način i tako na svoja leđa navukli bijes velikog dijela košarkaške javnosti.

Taj su im bijes pokazali Francuzi u četvrtfinalu, ali ne igrom, već udarcima. Španjolska je ipak prošla dalje, a u polufinalu je uspjela uzvratiti Rusiji za poraz u skupini, iako igrom nije nikog oduševila. Upravo zbog takvih neuvjerljivih partija malo je onih koji smatraju da će finale biti neizvjesna utakmica.

Tome se pak nada Pau Gasol: "Pred nama je veliki izazov. Imamo priliku osvojiti nešto što nikad nismo i zato na terenu moramo dati sve što možemo. Trebamo vjerovati u naše mogućnosti, igrati agresivno i čvrsto kao u prošle dvije utakmice pa ćemo vidjeti hoće li nam to dati priliku za pobjedu."

Braća Gasol su najbolji Španjolci na Olimpijskim igrama. Pau po utakmici bilježi 18,4 poena i 7,6 skokova, a Marc 12 poena i 5,1 skok. Veliki problem španjolskog izbornika Scariola je Navarro, koji kroz čitavi turnir vuče ozljedu i nije posve spreman. Španjolci po utakmici postižu 78,1 poen, šut za dva poena im je na 50 posto, a za tri poena na 33 posto.

Izbornik američke reprezentacije najavio je oproštaj nakon Londona, a postoji li bolji način za odlazak od osvajanja zlatne olimpijske medalje?

"Pobjedom u finalu došli bismo do trećeg uzastopnog naslova na velikim natjecanjima, a to bi bio veliki uspjeh našeg programa. Ne znam kada se to posljednji put dogodilo jer nismo tako često osvajali Svjetska prvenstva.", izjavio je Krzyzewski, koji u svom mandatu ima 52 pobjede i tek jedan poraz. Pobjedi li Španjolsku postat će tek drugi trener u povijesti koji je osvojio dva uzastopna zlata na Olimpijskim igrama. Osim njega, taj je uspjeh ostvario Henry Iba 1964. i 1968. godine.

Točno u podne borba za broncu Argentine i Rusije

Nakon polufinalnih poraza Argentini i Rusiji je preostala borba za brončano odličje, koja počinje u 12 sati po hrvatskom vremenu. Zbog poraza u polufinalu više mogu žaliti Rusi jer su u većem dijelu utakmice sa španjolskom vodili, a na kraju su ispustili veliku priliku da nastupe u velikom finalu. Argentinci su uvjerljivo poraženi od Amerikanaca pa nakon utakmice u kojoj i nisu imali pravu priliku ipak nije ostao takav žal.

I jedni i drugi su u dosadašnjoj fazi turnira pokazali dosta oscilacija, neka vrlo dobra, ali i neka slabija izdanja pa je nezahvalno prognozirati kako će se odvijati borba za broncu.

Najbolji pojedinci ovih momčadi u prvih sedam utakmica bili su Ginobili i Kiriljenko. Argentinac po utakmici zabija 19,1 poen, uz 5,7 skokova i 4,3 asistencije. Od njegovih suigrača po učinku mu je vrlo blizu Luis Scola s 19 poena i 4,4 skoka po utakmici. Glavni ruski adut ima učinak od 17,1 poena i 7,4 skoka po susretu, ali je u polufinalu iz igre šutirao tek 2/12.

Ruski izbornik David Blatt je nakon polufinalne utakmice spominjao Kiriljenkove probleme s ozljedom: "Andrej je igrao ozlijeđen. Nije igrao na svojoj uobičajenoj razini, ali znam da je dao sve od sebe."

"Ma nije to ništa, bit ću dobro", kratko se na to osvrnuo Kiriljenko i izrazio žaljenje zbog poraza od Španjolske: "Žao mi je što smo izgubili jer smo imali veliku priliku. U drugom smo poluvremenu neobjašnjivo pali, izgubili smo mirnoću i realizacija nam je potpuno pala."

Argentinska velika generacija je sve bliže odlasku s velike scene, ali bi se željela oprostiti s još jednom medaljom: "Ova momčad će mi svakako ostati kao jedna od najljepših uspomena iz košarkaške karijere. Vrlo sam ponosan što sam imao priliku predstavljati svoju zemlju s ovim momcima. Pokušat ćemo osvojiti još jednu medalju i tako povećati broj naših uspjeha. Kad Igre završe i kad se s broncom vratimo kući, razgovarat ćemo i vidjeti što dalje. Imam 35 godina i znam da mi se bliži kraj karijere, ali još uvijek ne mogu reći da više neću nastupati za Argentinu jer ne znam hoću li", izjavio je Ginobili.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.08.2012. u 13:31
    oprostite na vulgarnosti , ali mogu kurac
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.08.2012. u 12:51
    Spanjolci moraju zaustaviti americku kontru i nadati se losoj trici amerikanaca, volio bi da ameri ostanu na 80ak poena.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.08.2012. u 12:43
    Amerika će ih silovat
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.08.2012. u 10:46
    Mislim da su Španjolci lošiji, a Ameri jači u odnosu na Peking... A i da im je Rubio možda bi im došli ispod deset razlike.. Ovako, mislim da neće biti neizvjesnosti... Nekako mi nije toliko bio zanimljiv košarkaški turnir, sve je bilo predvidljivo... Svidjela mi se Rusija i bio sam uvjeren da će... [više na forumu]
    Obrisan korisnik