Ostali sportovi

Europski prvaci Srbi obranili broncu iz Pekinga

Ana Legradi • nedjelja, 12.08.2012.
Europski prvaci Srbi obranili broncu iz Pekinga
Foto: EPA

Kao uvod u veliko finale vaterpolskog turnira na Olimpijskim igrama u Londonu reprezentacije Srbije i Crne Gore su pametnije za jedno iskustvo iz Pekinga ušle u bazen izboriti brončanu medalju. Repriza borbe za broncu iz Pekinga je ovaj puta u lijepoj predstavi vaterpola bila na strani reprezentacije Srbije.

CRNA GORA - SRBIJA 11:12 (2:3, 3:1, 5:4, 1:4)

Water polo Arena, London, OI, utakmica za broncu
Suci: Massimiliano Caputi (ITA), Georgios Stavridis (GRČ)

CRNA GORA: Šefik, Brguljan 1, Pašković, Petrović, Drašković, Radović, Janović Mlađan 1, Janović Nikola 2, Ivović 3, Zloković 2, Gojković, Jokić 2, Ščepanović. Trener: Ranko Perović .

SRBIJA: Soro, Šaponjić, Gocić 1, Udovičić 1, Mandić, Pijetlović Duško 2, Nikić 2, Aleksić, Rađen 1, Filipović 3, Prlainović 1, Mitrović 1, Pijetlović Gojko. Trener: Dejan Udovičić

Utakmica za brončanu medalju je ponovno "do vrha" napunila Waterpolo Arenu, a dva stara rivala su dobila novu priliku za osvajanje medalje brončanog sjaja. Srbija u ulozi obrane svoje titule iz Pekinga, a Crna Gora s imperativom za osvajanje prve medalje nakon osamostaljenja. Ulog u utakmici je bio velik i na jednoj i na drugoj strani, baš kao i prije četiri godine, kada je Srbija pobijedila s minimalnih 6:4.

Prvi sretni pogodak je pao u drugoj minuti kada se Boris Zloković probio do mreže uz igrača više, ali je već u sljedećoj minuti napravio veliku pogrešku, a reprezentaciju Crne Gore je uspješnom realizacijom penala kaznio Andrija Prlainović. Crnogorci su bili uspješni u novoj akciji s igračem više, a u strijelce se upisao Draško Brguljan. Rezultat je na 2:2 poravnao Slobodan Nikić, a Stefan Mitrović se pobrinuo za prednost Srba od 3:2 pred kraj prvog dijela.

Ulaskom u drugi dio Zloković izjednačuje, a u sljedeće dvije minute nijedna momčad nije uspjela proći obranu ni postići pogodak iz igre. Živko Gocić je za 4:3 iskoristio isključenje Aleksandra Radovića, a na 4:4 vraća Aleksandar Ivović. Konačnih 5:4 za odlazak na poluvrijeme postavlja Mlađan Janović i tu je krenulo preplivavanje bez velikih i sigurnih šansi za pogodak.

U trećoj četvrtini se nastavila hladna igra temeljena na obrani gdje golmani nisu imali previše posla sve do četvrte minute kad Predrag Jokić odvodi izabranu vrstu Crne Gore na 6:4. Kratko je trajalo veselje zbog dva pogotka prednosti, Duško Pijetlović uz igrača više vraća Srbe u igru, a nada u promjenu rezultata je stigla nakon izjednačenja Nikole Rađena.

Nevjerojatan preokret i padanje koncentracije u obrani se dogodio pred kraj trećeg dijela. Ivović je bio uspješan u izvođenju kaznenog udarca, kao i Filip Filipović deset sekundi kasnije. Do kraja su ponovno odlučili pogoci s igraćem više. Novo i minimalno vodstvo je Crnogorcima donio Predrag Jokić, a poravnao je Duško Pijetlović da bi minutu prije kraja Nikola Janović presudio u korist Crne Gore i pobrinuo se za dva gola prednosti u izvođenju penala pred posljednjih osam minuta ovog maratonskog trećeg dijela.

Veliki pad koncentracije u reprezentaciji Srbije je obilježilo isključenje Milana Aleksića s pravom zamjene i Ivović je u izvođenju penala odveo Crnu Goru po prvi puta na tri pogotka prednosti, no ni to nije bilo dovoljno za siguran nastavak susreta. Srpska klupa je zatražila predah i na dodavanje Vanje Udovičića svoj drugi pogodak upisuje Filipović. Pressing Srbije se nastavio, Nikić poravnava, a do isteka utakmice je preostalo 1,41 minutu kada je za 11:11 na semaforu pogodak upisao Filipović.

Snovi Crne Gore su se počeli topiti 55 sekundi prije kraja, nisu mogli nastaviti sjajnu treću četvrtinu, a 12:11 upisuje Udovičić za konačan rasplet susreta.

U prethodnim susretima odigranim posljednjeg dana Olimpijskih igara u Londonu na vaterpolskom turniru su za poredak od pete do osme pozicije odigrane dvije utakmice. Zlatna Mađarska iz Pekinga je osigurala peto mjesto savladavši Španjolce uz 14:8. Srebrni SAD iz Pekinga je pao na osmo mjesto, bolja je bila ekipa Australije uz 10:9.

OI 2012., završnica (M)

za 3. mjesto

Crna Gora11:12Srbija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

OI 2012., završnica (M)

za 3. mjesto

Crna Gora11:12Srbija

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10813.08.2012. u 20:08
    ako je to tacno sta vi velite, onda ja se ja selim na drugu planetu! Cista sramota, BMX pfffff..
    narada108
  • Obrisan korisnik13.08.2012. u 13:53
    razmatra se ukidanje vaterpola,a pokušavaju se ubaciti basket (košarka 3 na 3),a čak se spominjala jedno vrime i priča s pikadom i stolnim nogometom,al to mi ne zvuči toliko ozbiljno koliko ulaženje basketa,kojeg zagovaraju Ameri i FIBA
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.08.2012. u 13:29
    Da li itko zna je li istina da MOO razmatra ukidanje vaterpola na OI od 2020. godine? Ako je to istina dok olimpijski sportovi postaju vožnja BMX-om, trampolin itd. onda je sve otišlo u k....!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.08.2012. u 07:55
    Pratim vaterpolo dugo godina sa velikim emocijama, sve i svasta sam video, ali ovakvu kradju jos nisam...Svaki kontakt srpskog igraca sa crnogorskim, svirano je iskljucenje, a na drugoj strani prekrisaji u napadu koje je jedino sudija video. Hrvatska je bila najspremnija za ovo takmicenje, psihicki... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.08.2012. u 00:28
    Mali sport, nedovoljno drzava ga igra, u vodjstvu porodicna atmosfera, i dok je to tako, bice ogromnih kradja, i previse ce zavisiti od sudija i njihovog izbora, i samim tim ceo sport gubi na vrednosti.
    Obrisan korisnik