OI 2012 - Završnica (M), finale, 12.08.2012, 16:00 h
Švedska
Švedska 21:22 Francuska
Francuska

Francuzi obranili zlato i još jednom dokazali kako su najbolja rukometna družina

Damir Žbulj • nedjelja, 12.08.2012.
Francuzi obranili zlato i još jednom dokazali kako su najbolja rukometna družina
Foto: EPA

Rukometno olimpijsko zlato ponovno ide u Francusku! Iako su nakon slabijeg rezultata na Europskom prvenstvu u Srbiji početkom ove godine Francuzima predviđali kraj dominacije, Onestini izabranici vratili su se na vrh na najbolji mogući način te su u finalnom okršaju svladali reprezentaciju Švedske. Nije to bila rukometna ljepotica, slavili su samo s pogotkom prednosti, ali Šveđani su na kraju morali stisnuti ruku boljima. Završilo je 22:21 za Francusku...

Francuzi su u neizvjesnoj i zanimljivoj utakmici dokazali kako su i dalje neprikosnovena rukometna velesila. Nakon Hrvatske u polufinalu, nije im na kraj stala niti Švedska u finalu, koja je pružila dobar otpor, ali za konačni udarac nisu imali niti snage niti znanja. Osim vodstva u početnih 15-ak minuta Šveđani su stalno bili u rezultatskom manjku, a u uzbudljivoj završnici nisu uspjeli prelomiti psihološku granicu od jednog pogotka zaostatka, kako je na kraju dvoboj i zaključen.

Najbolji u redovima pobjednika bili su Guigou s pet pogodaka, Barachet, Narcisse i Abalo zabili su po četiri, dok je Omeyer skupio 11 obrana. Karabatić je ostao na jednom pogotku iz pet pokušaja, ali niti njegov slab učinak nije zaustavio francuski pohod na zlato. Kod Šveđana, istaknuli su se Ekberg i Larholm sa šest, odnosno pet pogodaka, odličan je na vratima bio Sjöstrand s 13 obrana, ali bez raspoloženih pucača Kima Anderssona i Ekdala du Rietza nije se moglo protiv Francuza.

Dvoboj je otvoren kako je to već često viđeno u završnim utakmicama velikih turnira, pomalo nervozno, čvrstom i beskompromisnom obranom obje ekipe, ali i s dosta tehničkih pogrešaka na obje strane terena. Guigou je pomaknuo rezultat s nule, pogotkom sa svoje krilne pozicije, ali švedski napad uskoro je uzvrati i brzim protokom lopte pronašao pukotinu za Larholma, koji je s lakoćom svladao Omeyera.

Na početku dvoboja bolje se među vratnicama snašao švedski čuvar mreže Sjöstrand, koji je dobro surađivao s obranom te je do 12. minute Švedska otišla na dva pogotka viška, kontrom i sigurnom realizacijom Ekberga. Francuze je rezultatski zaostatak ipak trgnuo, Omeyer je obranio koju loptu, a ulazak u napadačku formaciju Fernandeza odmah se isplatio Onesti, jer je iskusni vanjski šuter s nekoliko odličnih poteza, ali i dva postignuta pogotka vratio Francuze u igru.

Aktualni olimpijski pobjednici do dva su pogotka viška stigli desetak minuta prije kraja poluvremena, kada je Guigou realizirao dva dosuđena sedmerca, a na ulazu u posljednjih pet minuta vrhunski je reagirao Barachet, koji je silovito zatresao švedsku mrežu za 10:7 Francuske, što je bila i prva njihova prednost od tri pogotka. Do odmora samo je još Källman uspio svladati Omeyera pa se s francuskih 10:8 krenulo u nastavak finalnog obračuna za olimpijsko zlato.

Obje ekipe pokazale su bolji rukomet u drugih 30 minuta okršaja, no u igri pogodak za pogodak prednost Francuza bila je stalno na dva ili tri gola razlike. Još je u 43. minuti, nakon što je odlično kontru istrčao Abalo bilo 16:13, no tada Šveđani rade mini seriju i pogotkom Ekberga s krila dolaze samo na pogodak zaostatka.

Međutim, kako se pokazalo do kraja dvoboja, to je bilo sve od igrača Staffana Olssona i Ola Lindgrena, iako su u samoj završnici opasno zaprijetili Francuzima. Na ulazu u posljednju minutu Ekberg je realizirao još jedan sedmerac, za samo 21:20 Francuske, uz igrača više na terenu. No, tada se ukazao Abalo, koji je fantastično, s vanjske pozicije, odapeo, pogodio, odveo svoju ekipu na dva pogotka prednosti, što su Šveđani u završnim sekundama samo uspjeli ublažiti i postići gol za konačnih 22:21.

Francuska je tako u Londonu obranila naslov olimpijskog pobjednika iz Pekinga i dokazala kako je još uvijek najbolja rukometna ekipa na svijetu. Švedskoj je ovo četvrti poraz u finalima olimpijskih rukometnih turnira, nakon Barcelone, Atlante, Sydneyja, niti u Londonu se nisu uspeli na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. Morat će za finalni iskorak i novi pokušaj pričekati brazilski Rio de Janeiro za četiri godine.

Švedska - Francuska 21:22 (8:10)

Olimpijski rukometni turnir, finale
London, Basketball Arena
Suci: Krstič Nenad (SLO) Ljubič Peter (SLO)

Švedska: Andersson M. (- obrana), Sjöstrand (13 obrana), Gustafsson, Andersson K. 3, Källman 2, Jernemyr, Ekberg 6, Larholm 5, Karlsson, Jakobsson, Petersen 2, Ekdahl du Rietz 2, Nilsson 1, Zakrisson;
Izbornik: Staffan Olsson

Francuska: Karaboue (- obrana), Omeyer (19 obrana), Fernandez 2, Dinart, Barachet 4, G.Gille, B. Gille, Narcisse 4, Honrubia, Karabatić 1, Accambray 1, Abalo 4, Sorhaindo 1, Guigou 5
Izbornik: Claude Onesta

SEDMERCI: Švedska 2/2; Francuska 3/4
ISKLJUČENJA: Švedska 8 minuta; Francuska 4 minute

OI 2012 - Završnica (M)

finale

Švedska21:22Francuska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

OI 2012 - Završnica (M)

finale

Švedska21:22Francuska

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.08.2012. u 18:51
    slažem se...samo ova zadnja rečenica me uvijek boli....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.08.2012. u 18:40
    čvrsta utakmica ali švedima je falilo zericu više znanja ili sreće, kako hoćete. onaj zadnji gol Abaloa je čisti krumpir i već sam mislio da će suci vratiti na 9 metara. ali švedi su imali svoju priliku sa igračem više do kraja pa ju nisu iskoristili. ono što je bilo super za vidjeti jest da se... [više na forumu]
    Obrisan korisnik