Ostali sportovi

Felix: "Iskustvo iz Londona je bolje od bilo čega što sam mogla sanjati"

Ivor Krapac • utorak, 04.09.2012.
Felix: "Iskustvo iz Londona je bolje od bilo čega što sam mogla sanjati"
Foto: FaH

Pored Sandre Perković, čiji će nastup biti glavni magnet za dolazak ljubitelja atletike na stadion u Sportskom parku Mladost, još osmero vlasnika zlata s Olimpijskih igara u Londonu bit će u akciji na 62. izdanju Memorijala Borisa Hanžekovića. Vodstvo mitinga predvođeno direktoricom Ivanom Brkljačić i menadžerom Danielom Wessfeldtom i ove je godine napravilo dobar posao. Brojne zvijezde će na kraju olimpijske sezone staviti "točku na i" u Zagrebu...

Lani je glavna atrakcija bio Usain Bolt, ali i bez tako velike strane zvijezde, atrakcije u Zagrebu neće nedostajati niti u utorak. Iz hrvatskog kuta gledanja, Sandra Perković bit će u prvom planu, ali u društvu još osmero olimpijskih pobjednika iz Londona, neće biti jedina.

Među ovogodišnjim zagrebačkim gostima, Allyson Felix je u glavni hrvatski grad stigla prvi put. Za Felix je ova sezona bila posebna, s prvim olimpijskim zlatom na njoj najdražih 200 metara, a prije povratka kući, u Los Angeles, vjeruje da je nešto ostalo i za kraj.

Vlasnica tri svjetska naslova na 200 metara je u sezoni koja završava konačno stigla i do prve olimpijske pobjede na toj dionici, nakon srebra iz 2004. i '08., što joj je, s 26 godina "na leđima", bio uspjeh koji će osobito pamtiti: "Definitivno sam već dugo na natjecanjima, imam osjećaj da sam se razvijala pred očima sviju. Iskustvo iz Londona bilo je nevjerojatno, bolje od bilo čega što sam mogla sanjati. Ostvarila sam puno u godinama svjetskih prvenstava, ali bilo je vrlo posebno da se sve posložilo i na Olimpijskim igrama. To je nešto što sam željela jako dugo."

Felix je u Londonu bila zlatna i u dvije štafete, na 4x100 i 4x400 metara, na kraćoj dionici sa svjetskim rekordom, a u Zagrebu želi dati sve što joj je ostalo. Za koliko će to biti dovoljno, pokazat će nova staza na Mladosti i vrijeme na semaforu: "Znam da imam u sebi još jednu utrku, samo ne znam hoće li biti sjajna. Želim završiti sezonu na najbolji način, prvi mi je put u Hrvatskoj, veselim se što ću vidjeti sve koji će biti na mitingu sutra, to mi uvijek daje energiju. Želim pokazati svoje najbolje za sve koji dođu."

Oliver: "Moguć je i rekord mitinga"

David Oliver, koji je zbog ozljeda i traženja forme propustio OI u Londonu, polako se vraća u svoje najbolje izdanje, a to želi pokazati i na Mladosti, u memorijalnoj utrci Borisa Hanžekovića na 110 metara s preponama: "Ozljede su dio ove igre, ali napokon sam dobio dovoljno vremena za treniranje bez da me nešto poremetilo. Zabavno je natjecati se, ne volim pauzirati osim ako baš apsolutno ne moram."

"U Zagrebu želim istrčati najbolje u sezoni. Stvari se kreću u tom smjeru, ove godine sam najbrže išao 13.07 sekundi, volio bih to popraviti i dobiti odskočnu dasku na ulasku u jesen", dodao je Oliver, kojem će u utorak glavni konkurent biti aktualni svjetski prvak Jason Richardson, srebrni iz Londona.

S obzirom na njih dvojicu, možda je pod upitnikom i rekord mitinga, 12.98 sekundi, koliko je još 1999. istrčao njihov američki sunarodnjak Mark Crear. "S formom u kojoj je Richardson, i s formom u koju ja ulazim, može se reći da je to vrijeme kojem se može približiti. Lani je bilo blizu, ali nije išlo dovoljno dobro. Nikad ne znate, sve uvijek ovisi o danu i uvjetima koji će vladati, to obično odlučuje", zaključio je Oliver.

Sličnom se nada i njezina američka kolegica sa sprinterskih dionica, Carmelita Jeter, aktualna svjetska prvakinja na 100 metara. Jeter je u Londonu bila srebrna na "stotki" i brončana na 200 metara, a zajedno s Felix, sudjelovala je u osvajanju zlata i rušenju 27 godina starog svjetskog rekorda na 4x100 metara - pa će i njoj olimpijska 2012. ostati u lijepom sjećanju.

"Sezona je bila duga, ostalo mi je još dovoljno za jednu utrku, koja me čeka ovdje u Zagrebu. Uživam biti u ovom gradu, bila sam ovdje i lani, primili su me jako dobro i definitivno sam morala doći i ove godine za kraj sezone", opisala je Jeter.

Amerikanka na Hanžekovićev memorijal dolazi poslije nastupa u Zürichu, gdje se nekoliko dana mučila s virozom, ali sada je, kaže, sve u redu, puno bolje nego u Švicarskoj. "Mislim da neću ići baš 10.48 sutra", našalila se, govoreći o lovu na svjetski rekord pokojne Florence Griffith-Joyner, postignut 1988. godine.

Jeter je druga najbrža u povijesti, s 10.64 sekundi prije tri sezone u Šangaju, a u Zagrebu joj je, slično Allyson Felix, želja dati sve što još ima "u spremniku": "Definitivno želim privesti sezonu kraju, proći kroz cilj i veseliti se idućoj sezoni. Dat ću publici najbolje što mogu, voljela bih trčati ispod 11 sekundi, htjela bih da to bude 10.8 ili 10.9, uvijek mi je cilj prirediti navijačima dobar show."

U društvu olimpijskih pobjednika iz Londona, u glavni hrvatski grad došao je i Alžirac Taoufik Makhloufi, najbrži na 1.500 metara. Bila je to sezona uoči koje je, otkrio je, promijenio baš sve, što mu se isplatilo: "Mijenjao sam način treniranja, trenera, ekipu oko sebe, mjesto na kojem treniram, sve je to bio veliki rizik u godini Olimpijskih igara. No, kako sam ostvario ovaj rezultat, ispalo je da je sve otišlo u dobrom smjeru."

"Želim dati maksimum i otrčati svoje najbolje ovdje u Zagrebu, nadam se da ću to i napraviti", dodao je Alžirac, bez otvorene najave napada na rekord mitinga, koji iznosi 3:30.94 minuta.

U Zagrebu je i ove godine već uobičajeni gost, slovenski kladivaš Primož Kozmus, kojem je ova sezona - iako ne bogata dalekim hicima - ipak donijela zadovoljstvo zbog olimpijskog srebra u Londonu. Želio je i zlato, obranu naslova iz Pekinga, ali Mađar Krisztian Pars, s kojim će se boriti i u utorak, ipak je bio jači.

"Uvijek sam volio natjecati se u Zagrebu, uvijek je bilo podrške Slovenaca i uvijek je i zagrebačka publika bila fantastična. Ovdje sam uvijek dobro bacao, znao sam iznenaditi i samog sebe, nadam se da će tako biti i ovog puta", najavio je Kozmus: "Moja forma nije baš 'top', već sam malo bio na odmoru, ali ipak, bit će opet podrške, to će me malo podignuti i idem u borbu."

Zagrebački miting počinje u 16 sati, a prvi će na redu biti upravo kladivaši.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.09.2012. u 08:01
    Biti će to sjajna večer na stadionu Mladosti.Svi gledatelji doći će na svoje.Spektakl garantira veliki broj sjajnih i vrhunskih atletićara i atletićarki.Puno velikih zvijezda
    Obrisan korisnik