Rukomet

Zagrebaši saznaju protivnika, Dinamo ili Bešiktaš

Ivana Strahija • subota, 08.09.2012.
Zagrebaši saznaju protivnika, Dinamo ili Bešiktaš
Foto: Davor Sajko

U Beogradu, Rykkinu, Constanti, St. Raphaelu i Minsku ovog se vikenda odlučuje o sudionicima najelitnijeg klupskog natjecanja u rukometnom svijetu, Ligi prvaka. U subotu će se igrati polufinalni susreti, a u nedjelju će pobjednici odmjeriti snage za plasman u prestižno natjecanje.

Kvalifikacijska grupa 1

U Beogradu se susreće prava skupina bivših zemalja Jugoslavije, jer uz domaćina Partizan mjesto u Ligi prvaka traže i bosanskohercegovačka Sloga te crnogorski Lovćen, a tu je i portugalski Porto Vitalis.

Prvaci Srbije, rukometaši Partizana, u Ligi prvaka sudjelovali su prošle sezone, pa iako se sa deset poraza u deset utakmica skupine D nisu proslavili, nadaju se i ove sezone kvalificirati za natjecanje i ostvariti bolji uspjeh.

Trener Aleksandar Brković je za srbijanski Sportal kazao: "Prva utakmica s Portom je najvažnija jer u slučaju poraza nema ništa od Lige prvaka. Vjerujemo da možemo ponovo pobijediti Porto i opet se plasirati u elitu. Prošle godine smo se natjecali u grupi i imamo to iskustvo, ali nam pritisak nije potreban. Imamo ulogu favorita jer smo domaćini i igramo pred našim navijačima. Razmišljamo samo o pobjedama i o plasmanu u Ligu prvaka."

Trener Lovćena Pero Milošević pak je za Pobjedu kazao: "Naša snaga je u obrani i zajedništvu. Trudili smo se tempirati formu za početak sezone, a ne kao prošle, kada smo je dizali tijekom Regionalne lige. Problem je što još ne znamo hoće li Grbović moći igrati, ali usprkos tome dat ćemo sve od sebe da pobijedimo Slogu."

U subotu se susreću Partizan i Porto te Sloga i Lovćen, dok u nedjelju pobjednici među sobom odlučuju tko će u Skupinu A Lige prvaka (Montpellier, SG Flensburg-Handewitt, Reale Ademar Leon, pobjednik Wild card turnira). Poraženi u subotnjim susretima odigrat će utješnu utakmicu među sobom.

Kvalifikacijska grupa 2

U norveškom Rykkinu snage će u subotu odmjeriti makedonski Metalurg Line Červara protiv austrijskog kluba Alpha HC Hard te domaći Haslum protiv ukrajinske momčadi Dinamo Poltava. Jasni je favorit u toj grupi Metalurg, koji je prošle sezone kao treću u Skupini C Lige prvaka prošao među 16 najboljih, ali ga je izbacilo Croatia osiguranje Zagreb.

Prema pisanju službenih internetskih stranica Metalurga, stanje u Norveškoj je daleko od idealnog, jer je dvorana za trening, u kojoj su Makedonci dobili svega 50 minuta, skoro sat vremena udaljena od hotela, a k tome im nije dopušteno da isprobaju parket u dvorani u kojoj će u subotu igrati protiv Alphe. Također im nije dopušten zatvoreni trening, pa je Metalurg najavio žalbu u sjedište EHF-a.

U akciji Siscia i Zamet

Osim kvalifikacija za Ligu prvaka, u akciji će biti i 54 ekipe koje se bore za ulazak u Kup EHF-a, natjecanja koje od ove sezone objedinjuje EHF kup i Kup kupova. Među njima su i Zamet te Siscia, koji startaju od prvog pretkola, dok će Nexe igrati od drugog pretkola.

Siscia prvu utakmicu igra u subotu u Innsbrucku, protivnik je HIT medalp Tirol, a uzvrat se za tjedan dana igra u Sisku. Riječki Zamet također gostuje, i to u Češkoj kod kluba A.S.A. Meso Lovosice, utvrat je 15. rujna u Rijeci.

"Temeljito sam analizirao Austrijance, to je momčad koja igra brzo i ima brza krila. U redovima Alphe igraju četiri internacionalca, nikako nisu za podcijeniti", rekao je Červar za makedonsku Večer. U svojim redovima Červar nema Žarka Markovića, desnog vanjskog, koji je otišao za Göppingen, nedostaje mu Mladen Rakčević, pivot koji se nije oporavio od ozljede, a tri dana prije utakmice Metalurg se zahvalio na suradnji Milanu Vučićeviću, koji je doveden kao zamjena za Markovića.

"Mislim da smo ove sezone slabiji no prošle, posebno na vanjskim pozicijama. Marković je bio odličan u napadu, mogao se dignuti s deset metara i zabiti, dok je njegova zamjena Vučićević jednostavno razočarao. Zato ćemo se koncentrirati na obranu, a na nama je teret favorita, pa se moramo dokazati", kazao je bivši hrvatski izbornik.

Pobjednik turnira ide u Skupinu C, gdje čekaju Bjerringbro Silkeborg, Gorenje Velenje, Vive Targi Kielce, Chambery Savoie i St. Petersburg.

Kvalifikacijska grupa 3

U rumunjskoj Constanti osim domaćina igraju i slovački Tatran Prešov, izraelski Maccabi Srugo Rishon Le Zion te SSV Loacher Bozen Südtirol iz Italije. U polufinalu Constanta ne bi trebala imati problema protiv Izraelaca, pošto je iskusna momčad s europskim utakmicama iza sebe, a u drugom se polufinalu očekuje pobjeda Tatrana nad Maccabijem.

Slovaci su u prvoj utakmici domaćeg prvenstva pobijedili Nove Zamky s 38:25, u drugom su kolu slavili protiv Topolčany s 32:28, a pivot Tomas Mazar je za službene internetske stranice Kluba najavio rumunjske kvalifikacije: "U prvom susretu slovačke lige nismo igrali maksimalnom snagom, no ipak smo pobijedili s +13, ali će i Rumunjskoj priča biti sasvim drukčija. Maccabi je iz Izraela, zemlje u kojoj se rukomet značajno poboljšao, te ga ne možemo podcijeniti. Naš je cilj naravno pobjeda, a u finalu očekujem Constantu. S Rumunjima imamo neke neraščišćene račune od prije par godina u Kupu EHF-a, kad smo ih kod kuće svladali s +8 i onda izgubili od njih -11. Teren će u Constanti biti vruć, publika glasna i bezobrazna, nadam se da suci neće podleći pritisku."

Najbolja momčad Grupe 3 ulazi u Skupinu B Lige prvaka, u koju su raspoređeni THW Kiel, Atletico Madrid, MKB Veszprem, Sävehof IK i Pivovarna Laško Celje.

Wild Card turnir

Najneizvjesniji kvalifikacijski turnir za ulazak u Ligu prvaka svakako će biti onaj u St Raphaelu, gdje stižu klubovi s pozivnicom, Wild Card. Uz domaći Saint-Raphael, tu je njemački HSV, slovenski Cimos Koper te poljska Orlen Wisla Plock.

Ždrijeb je odmah upario HSV i Wislu, a pivot Orlen Wisle Plock Kamil Syprzak uvjeren je da njegova momčad, u kojoj vrata čuva Marin Šego, ima šanse za pobjedu: "Gledao sam utakmicu HSV-a protiv Magdeburga u utorak, a sami su Hamburžani rekli da mi imamo mogućnosti. Nije to onaj HSV otprije dvije sezone, trenutno nije u najboljoj formi. Ja osobno idem u Francusku pobijediti, mislim da i ostali moji kolege misle tako."

HSV pak je u petak objavio vijest koja je rastužila navijače, u Francuskoj neće igrati Pascal Hens, koji je ozlijeđen u utakmici protiv Magdeburga ranije u tjednu. Ta je utakmica odlučena pogotkom Blaženka Lackovića sa zvukom sirene, a slavlje je brzo zamijenila zabrinutost, no trener Martin Schwalb kazao je kako ima spreman Plan B.

Slovenci pak svoj dvoboj s domaćinima dočekuju spremni: "Francuzi igraju uistinu brzo, sudeći prema snimkama njihovih utakmica koje smo analizirali. Zato će nam biti izuzetno važno da se brzo vraćamo u obranu. Također, vrlo su pokretljivi kako u napadu tako i u obrani, pa je imperativ da cijelu utakmicu odigramo na najvišoj razini koncentracije", kazao je po prvom treningu u Francuskoj vanjski igrač Kopra Vladimir Osmajić.

Pobjednik Wild Card turnira pridružuje se Skupini A Lige prvaka.

Play off

U Minsku u Bjelorusiji pak će snage odmjeriti samo dva kluba, domaći Dinamo i Bešiktaš iz Turske, koji će odigrati dvije utakmice. Domaćini su favoriti, kao ipak iskusniji klub koji je pred dvije sezone igrao Ligu prvaka. Minsk je tada ostvario čak i prilično dobar uspjeh, u Skupini C je upisao tri pobjede i dva remija, no to nije bilo dovoljno za prolazak među 16 najboljih.

Bjelorusima se format kvalifikacija sviđa, Bešiktaš poznaju iz prošle sezone i kvalifikacija u kojima ni jedni ni drugi nisu uspjeli, a trener Dinama Sergej Bebeško kaže: "Mi smo favoriti, no to treba dokazati na parketu. Bešiktaš glasi za autsajdera i to Turcima može dati psihološku prednost ako ih podcijenimo. Naravno, turska je liga još slabija od bjeloruske, ali mi smo profesionalci, moramo odigrati na visokoj razini. Uvjeren sam da ćemo proći u Ligu prvaka."

Dinamo je tijekom ljeta doveo mnogo novih igrača, pa će momčad koja izađe na parket u subotu biti prilično nova: "To ne mijenja baš mnogo, igrače smo dovodili za budućnost. Imamo sedmoricu igrača iz prošle sezone, koji znaju našu igru, dok ostali još nisu u potpunosti uigrani. No, momčad izgleda prilično dobro", komentirao je bjeloruski strateg za Telegraf.

Hrvatskim ljubiteljima rukometa ti će dvoboji sigurno biti najinteresantniji, pošto bolji ulazi u skupinu D Lige prvaka, u koju je smješten i Zagreb te FC Barcelona Intersport, Füchse Berlin, Kadetten Schaffhausen i Pick Szeged.

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.09.2012. u 08:37
    Bilo bi dobro da prođu Turci da bar jednoga u grupi imamo za razigravanje momčadi
    Obrisan korisnik