Košarka

Barać odličan u novoj pobjedi Efesa, Real glatko svladao ACB ligaša

Branimir Korać • subota, 08.09.2012.
Barać odličan u novoj pobjedi Efesa, Real glatko svladao ACB ligaša
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Anadolu Efes je nastavio nizati pobjede na pripremama, a slovenski dio je završio pobjedom nad Krkom uz odličnu igru Stanka Baraća. Pobjede su u petak bilježili i Real, Žalgiris, Lietuvos Rytas, Estudiantes, Limoges...

Lietuvos Rytas - Neptunas

Košarkaši Lietuvos Rytasa nadigrali su u Klaipedi Neptunas s 94:78. Susret je igran u sklopu Kupa Vladasa Garastasa, a izuzev rezultatski zanimljive prve dionice, ostatak meča je potpuno protekao u znaku Lietuvos Rytasa.

Lietuvos se po prvi puta odvojio sredinom prve četvrtine kada je proigrao Reinaldas Seibutis i s nekoliko dobrih proigravanja prema Samardžiskom odveo Lietuvos do prednosti 17:10. Međutim, vrlo brzo je Neptunas odgovorio i poravnao na 17:17 i rezultatska neizvjesnost je trajala sve do 13. minute. Tada kreće serija gostiju iz Vilniusa koji bježe prvo na 34:27, a do poluvremena na 51:34.

Seibutis i Katelynas su posve preuzeli konce igre u svoje ruke u trećoj četvrtini kada brzom tranzicijom stvaraju velike probleme Neptunasu i Lietuvos stiže vrlo brzo do visokih 68:38. U nastavku susreta trener pobjednika Aleksandar Džikić dao je priliku igračima koji manje igraju i Neptunas je uspio smanjiti na konačnih 94:78.

Kod Lietuvosa su najbolji bili Renaldas Seibutis, Predrag Samardžiski, Steponas Babrauskas i Dovidas Redikas s po 12 poena te Mindaugas Katelynas i Janis Blums s po 11 poena. Kod Neptunasa Martynas Mažeika je ubacio 16 poena, Deividas Gailius 14, a Nikita Barinov 13 poena.

Žalgiris - Khimik Južni

Žalgiris nastupa na Stepas Butautis kupu gdje je igrao protiv ukrajinskog Khimika i upisao pobjedu 81:67. Nakon lagane pobjede protiv Lietuvos Rytasa u prvom susretu Superkupa Litve, uoči uzvrata momčad Žalgirisa će odraditi još nekoliko pripremnih dvoboja, a s Ukrajincima je jedan od njih u nizu.

Budivelnik umjesto Nizozemaca

Nizozemski EiffelTowers iz Den Boscha odustao je od natjecanja u Eurokupu, a umjesto njega ušao je ukrajinski Budivelnik.Ovo je za Budivelnik drugi nastup u Eurokupu nakon sezone 2010/2011 kada je debitirao. Ove sezone je uvršten u 25 sigurnih sudionika, a još sedam ćemo doznati nakon završetka kvalifikacija za Euroligu.

Khimik očekivano nije bio protivnik koji je mogao stvoriti probleme jakim Litavcima. Sredinom prve četvrtine se Žalgiris odvojio nakon dvije trice Lavrinoviča te ubačaja Lafayettea i Kaukenasa. Tada su dostigli dvoznamenkastu prednost koju je Khimik anulirao s devet poena u nizu za 39:38, međutim do poluvremena je Žalgiris kreirao novu seriju te poveo 54:43.

U drugom poluvremenu potpuna dominacija Litavaca kojima nije dugo trebalo da pobjegnu na najviših 66:43 nakon ubačaja Marka Popovića. Do kraja susreta Khimik je uspio najbliže doći na minus deset i Žalgiris je mirno iskontrolirao utakmicu do kraja.

Kod pobjednika su najbolji bili Rimantas Kaukenas s 15 poena, Mindaugas Kuzminskas s 14 te Tremmell Darden s 13 poena. Marko Popović je ubacio šest poena uz četiri asistencije. Kod Khimika Devoe Joseph je ubacio 13 poena.

Anadolu Efes - Krka

Košarkaši Anadolu Efesa završili su pripreme u Kranjskoj Gori pobjedom protiv Krke 76:67. Pripreme u Sloveniji su završili sa stopostotnim učinkom, a protiv Krke nisu imali većih problema.

Već u prvom poluvremenu su preuzeli kontrolu nad rezultatom i na odmoru su vodili s 39:25. Do kraja susreta Krka je uspjela smanjiti zaostatak, ali nije uspjela napraviti iznenađenje i svladati renomiranog protivnika.

Turci se kasno navečer vraćaju u Istanbul, a pripreme će nastaviti u svojoj bazi u Merteru.

U pobjedi protiv Krke najbolji je bio Stanko Barać koji je ubacio 15 poena, Jamon Lucas je dodao 13, a Ermal Kurtoglu 11.

Blusens Monbus - Real Madrid

Na početku Torneo Sportsquarters košarkaši madridskog Reala su igrali protiv Blusens Monbusa i ubilježili visoku pobjedu 86:60. U odličnoj utakmici madridske momčadi Blusens je vrlo kratko bio u igri, Real je brzo preuzeo vodstvo i održavao prednost bez problema.

Shakur u Avellinu

Mustafa Shakur novi je član Avellina. Njegovim potpisom Avellino je pronašao zamjenu za Marquesa Greena koji je preselio u Cedevitu. Shakur je prošlu sezonu proveo u Pau Orthezu i Casaleu gdje je u najvišem rangu talijanske košarke bilježio 16 poena, 4.3 asistencije i 3.8 skoka po susretu.

Na startu druge četvrtine tricom Pociusa Real je poveo 30:18, a nakon nesportske pogreške Drapera Blusens je nakratko zaprijetio povratkom u rezultatsku neizvjesnost. Ipak, tricom Sergija Rodrigueza sa zvukom sirene Real je na poluvrijeme otišao s ugodnih 44:32.

U drugom dijelu Real je odmah pritisnuo u obrani i vrlo brzo je prešao granicu od 20 poena povevši 62:40 i do kraja susreta je španjolski doprvak imao lagan posao.

U prvih 20 minuta madridska momčad je ostala bez Rudyja Fernandeza koji je zaradio ozljedu zgloba u neugodnom doskoku, a prvo ime utakmice bio je Sergio Rodriguez s 13 poena, pet asistencija i četiri skoka. Najefikasniji je bio Nikola Mirotić sa 16 poena dok je Felipe Reyes dodao 12 poena. Kod poraženih Kanađanin Levon Kendall je ubacio 15 poena, a 217 cm visoki Tunižanin Salah Mejri 14.

Estudiantes - Murcia

U drugom susretu na Torneo Sportsquarters Estudiantes je upisao pobjedu protiv Murcije 77:68. Bila je to prva pripremna utakmica za Estudiantes, a protiv protivnika iz ACB lige su od samog početka dominirali u reketu i kontrolirali situaciju na parketu.

Vrlo brzo se Estudiantes odvojio, poveli su 14:6, a na kraju prve četvrtine već je bilo 23:13. U istom stilu se nastavilo i u drugoj dionici, Estudiantes je uspio povećati prednost i na plus 14, a mini serijom 6:2 u samoj završnici Murcia je uspjela ipak na odmor otići s jednoznamenkastim zaostatkom 39:31.

U drugom poluvremenu je dugo prednost Estudiantesa varirala između šest i deset poena razlike, sve do serije 7:0 koja ga je odvela na 55:42. To je razdoblje ujedno i prelomilo utakmicu, a Murcia se najviše približila kada je smanjila na 71:64. Ipak, pobjeda Studenata nije dolazila u pitanje.

Kod Estudiantesa su najbolji bili German Gabriel s 13 poena te Jayson Granger i Carl English s po 12 poena. Kod Murcije Marcus Lewis je ubacio 15 poena, a Kim Tillie 12.

Limoges - Lagun Aro

Prvu pripremnu utakmicu odigrao je i Lagun Aro koji je na turniru u Boulazacu poražen od Limogesa 84:78. Limoges se pokazao kao fizički moćniji protivnik i na kraju je na bolju pripremljenost uspio doći do pobjede.

Ubiles u Choletu

Cholet je potvrdio kako je potpisao jednogodišnji ugovor s američkim krilom Edwinom Ubilesom. Ubiles dolazi iz Dakota Wizardsa gdje je prošle sezone ubacivao 19.2 poena uz 5.0 skokova po susretu. Isto tako proglašen je za rookieja godine u D-League.

Susret je otišao na stranu Limogesa zahvaljujući manjem broju pogrešaka i dužoj rotaciji. Problemi za Španjolce počeli su sredinom treće četvrtine kada su zbog lakše ozljede ostali bez Qyntela Woodsa, a Salgado, Doblas i Papamakarios su skupili po četiri osobne pogreške.

Limogesu je to olakšalo posao i uspio se odvojiti na 11 poena razlike, međutim borbeni Lagun Aro je uspio sredinom posljednje četvrtine poravnati na 71:71. Tada su porasle i tenzije na parketu, isključeni su Boungou i Ibekwe, a u završnici je Lagun Aro ostao potpuno bez snage i Limoges odlazi do pobjede.

Kod Francuza su najbolji bili Brad Wanamaker s 22 poena, Jean-Michel Mipoka s 21 poenom te Angelos Tsamis s 11 poena. Kod Lagun Ara Guillem Rubio i Ekene Ibekwe su ubacili po 14 poena, David Doblas je dodao 13, a Javi Salgado 11 poena.

Pripremne utakmice:
Lietuvos Rytas - Neptunas 94:78
Žalgiris - Khimik Južni 81:67
Anadolu Efes - Krka 76:67
Blusens Monbus - Real Madrid 60:86
Zaragoza - Lleida 68:72 (Fontet i Aguilar po 16 | Felia 19, Calegari 17, Johnson 12)
Estudiantes - Murcia 77:68
Limoges - Lagun Aro 84:78
Lokomotiv Kuban - Budivelnik 105:90 (Baron i Jasaitis 19, Maric 17, Calathes 16 i 16 asistencija | Lyons 27, Salenga 19)
Doneck - Mega Vizura 79:71 (K.Ivanov 15, Fisher 11 | Marjanović 21, Luković 13)
Crvena zvezda - Szolnok 82:71 (Savović 15, Brown 14, Katić 12 | Kalve 15, Watson 12)
Nižni Novgorod - VEF Riga 65:76 (Kavaliauskas 18, Rowland 13, Daniels 11 za VEF)
Spartak Primorje - Igokea 90:95 (Gillenwater 24, Delaney 20, Efevberha i Isakov 11 | Edwards 23, Štemberger 17, Hammonds 12, Dozet 11)
Uniks - Planeta Universitet Uhta 118:33 (Kaimakoglu 16, Antipov 15, Veremeenko 14, Deduškin i McCarthy po 13, Vougioukas i Eidson po 12)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!