Košarka

Popović briljirao u finalu protiv VEF Rige, Perasović i dalje ne zna za poraz

Branimir Korać • ponedjeljak, 10.09.2012.
Popović briljirao u finalu protiv VEF Rige, Perasović i dalje ne zna za poraz

Košarkaši Žalgirisa svladali su u zanimljivom susretu VEF Rigu i uzeli trofej pobjednika Butautasovog kupa. Sjajnu utakmicu odradio je Marko Popović, a zadovoljan može biti i Velimir Perasović koji i dalje niže pobjede s Valencijom...

CSKA - Biella

Nakon neočekivanog poraza u polufinalu Trofeo Lombardia, moskovski CSKA se našao u borbi za treće mjesto. Protivnik mu je bila Angelico Biella koja je dan ranije visoko poražena od Varesea. U susretu za treće mjesto CSKA je očekivano slavio 77:66.

Kako je Viktor Hrjapa naglasio nakon poraza od Cremone, Moskovljanima još uvijek nedostaje snage i nisu spremni za četiri četvrtine visokog intenziteta. To se vidjelo i u ovom dvoboju u kojem je CSKA igrao vrlo dobro tri četvrtine i vodio uoči posljednje 66:44, da bi onda došlo do pada u igri što je Biella iskoristila.

I ovu utakmicu u Messininoj momčadi nije bilo Sonnyja Weemsa uz one koji su na reprezentativnim akcijama dok je Biella bila bez kapetana Soragne i Mavunge i Cuccarola koji su na poštedi.

"Puno smo toga vidjeli na ovom turniru. Pokazao nam je naše loše strane, ono što trebamo popraviti i to je puno važnije nego uživati u onom dobrom. Završno mjesto na samom turniru nam nije toliko važno u ovoj fazi priprema, ali smo željeli slaviti u svakoj utakmici i poraz od Cremone je ostavio traga na igračima. No nema straha, imamo još dovoljno za ispraviti loše stvari do početka sezone", rekao je trener Moskovljana Ettore Messina.

Kod CSKA su se u ovom susretu istaknuli Andrej Voroncevič s 14 poena, Saša Kaun s 13 te Anton Ponkrašov s 11 poena. Kod Bielle Goran Jurak s 18 poena te Craig Brackins i Russell Robinson s po 15 poena postigli su većinu koševa talijanske momčadi.

Unicaja - Cajasol

Košarkaši Unicaje pobjednici su 16. Kupa Andaluzije nakon što su u Visa Alegre dvorani u Cordobi u finalu nadigrali Cajasol sa 65:53. Još uvijek bez svog prvog trenera Jasmina Repeša, momčad Unicaje je slavila i po osmi put osvojila Kup Andaluzije.

Repeša od nedjelje u Malagi

Hrvatski izbornik Jasmin Repeša nije bio uz momčad u Cordobi već je u nedjelju iza 14 sati doputovao u Malagu. Prvi trening s novom momčadi na rasporedu je imao u ponedjeljak.

Početak utakmice su obilježile brojne pogreške u obje momčadi, međutim kako se susret razvijao, tako je i jačao intenzitet i podignula se kvaliteta igre.

Prvo poluvrijeme je otišlo na stranu Cajasola koji je u tom razdoblju bio bolji s 30:26, međutim u drugom dijelu Unicaja je zaigrala puno bolje i vrlo brzo je napravila preokret. Treću četvrtinu momčad iz Malage je dobila s čak 18:5 i uoči posljednje dionice bila je u boljoj situaciji. Posljednji trzaji Cajasola bili su sredinom posljednje četvrtine kada su spustili zaostatak na svega pet poena, no onda je stvari u svoje ruke preuzeo James Gist koji je ponovno stvorio razliku i odveo Unicaju do pobjede.

Pobjednika je predvodio raspoloženi Gist s 20 poena dok se kod Cajasola istaknuo Brian Ashbury sa 16 poena.

Alba - Oldenburg

Dan nakon tijesnog poraza protiv Mitteldeutschera, košarkaši Albe su odigrali još jednu pripremnu utakmicu i još jednom ponudili svojim navijačima neizvjesnost do posljednjih sekundi. Ovaj put protivnik je bio Oldenburg, a berlinska momčad je slavila 80:77.

Bila je to dobra provjera za obje momčadi, vrlo neizvjesna utakmica u kojoj se igrači nisu štedjeli pa je tako tek nakon povratka poslije ozljede Yassine Idbihi u jednom dvoboju pod košem dobio lakat u glavu i ostao bez zuba.

U odnosu na utakmicu s Mitteldeutscherom, Alba je pružila više iako ponovno nije briljirala. U prve tri četvrtine najvećim dijelom je bila u zaostatku, Saša Obradović je čestim promjenama obrane pokušavao nešto preokrenuti i uspio je uz dobru obrambenu reakciju Svena Schultzea i napadačku Nathana Peavyja u zadnjoj četvrtini.

Oldenburg je u posljednjoj dionici imao i devet poena prednosti, ali presudila je serija 12:0 za preokret Albe i vodstvo 71:67. Do kraja susreta berlinska momčad je zadržala vodstvo i ubilježila pobjedu.

Nathan Peavy je susret završio s 26 poena, Deon Thompson je dodao 25 poena i devet skokova, a DaShaun Wood je dodao 13 poena i pet asistencija. Kod Oldenburga Rickey Paulding je ubacio 23 poena, Julius Jenkins 21, a Dru Joyce 13 poena.

Real - Estudiantes

Madridski Real je pobjednik Tornea Sportquartes u Guadalajari. U finalnom dvoboju madridska momčad je igrala protiv gradskog rivala Estudiantesa i slavila 78:75.

Real je tako i dalje neporažen na ovim pripremama i osvojio je i drugi turnir na kojem je nastupio u ovoj predsezoni. Ponovno je briljirao Nikola Mirotić koji je susret završio s 21 poenom i šest skokova čime je predstavljao najveći problem za momčad Estudiantesa.

Real je u dva navrata u prvom poluvremenu uspio doći do komotnijeg vodstva, prvi put na samom startu kada su krenuli s 15:2, a drugi put sredinom drugi četvrtine nakon serije 7:0 za plus devet. U oba slučaja Estudiantes je imao odgovor i uspio se vratiti u utakmicu.

Četiri minute prije kraja zahvaljujući Dontayeu Draperu Real se ponovno odvojio i došao na 73:66, ali dvije uzastopne trice Germana Gabriela i Tariqa Kirksaya ponovno vraćaju Studente. Ipak u završnici Real čuva prednost 77:75 vrlo dobrom obranom nakon čega Mirotić na samom kraju s linije slobodnih bacanja postavlja konačnih 78:75.

Mirotić je bio prvo ime susreta, a kod Reala pomoć mu je pružao Sergio Rodriguez koji je dodao deset poena. U sastavu Estudiantesa Carl English i Tariq Kirksay su ubacili po 15 poena.

Žalgiris - VEF Riga

Košarkaši Žalgirisa pobjednici su Butautasovog kupa koji je igran u Kaunasu. U finalnom susretu protivnik je bio latvijski VEF Riga, a Žalgiris je slavio u produžetku 105:101 uz odličnu igru hrvatskog reprezentativca Marka Popovića.

Dok je Popović zaslužio nagradu za najboljeg igrača finalnog susreta, najbolji igrač turnira bio je Paulius Jankunas koji je u finalu dodao 18 poena i tri blokade i uz Popovića koji je upisao 26 poena (6/10 trica) bio je najzaslužniji za osvajanje trofeja.

Bila je to pomalo čudna utakmica u kojoj je Žalgiris imao faze odlične i faze vrlo loše igre. Tako su domaćini turnira u trećoj dionici vodili 60:39 i kada se činilo da će lako do trofeja, došlo je do neobjašnjivog pada i velike serije Latvijaca. Prvo je Riga napravila 10:0 i spustila se na jednoznamenkasti zaostatak, a onda je složila i seriju od čak 16:0 za preuzimanje vodstva 71:68. To je opet bio okidač igračima Žalgirisa koji uz dvije uzastopne trice Popovića i njegove ubačaje s linije slobodnih bacanja rade 10:0 za 78:71. Kada je Žalgiris u završnici poveo 89:80, činilo se da je meč napokon prelomljen, ali tako nije mislio E.J. Rowland koji vraća VEF Rigu i nakon 40 minuta rezultat je glasio 91:91.

U produžetku su odgovornost preuzeli Lafayette i Kšištof Lavrinovič koji su odveli Žalgiris do nove prednosti, a Marko Popović je s linije slobodnih bacanja samo potvrdio pobjedu.

Uz Popovića i Jankunasa vrlo dobro su odigrali i Kšištof Lavrinovič sa 16 ubačenih poena koliko je dodao i Saulius Kuzminskas (plus šest skokova). Mario Delaš je ubacio jedan poen. Kod VEF Rige Kristaps Janicenoks je ubacio 26 poena (5/13 trica), Donatas Zavackas 21 poen, Williams Daniels je ubacio 16 poena uz šest skokova, Arturs Strelnieks 12 poena te Luke Loucks koji je dodao 11 poena uz pet skokova.

Manresa - Valencia

Turnir je osvojila i Valencia pod vodstvom Velimira Perasovića koja na ovim pripremama još uvijek ne zna za poraz. U finalu turnira u Sabadellu svladala je Manresu sa 75:74 unatoč neigranju Paua Ribasa i Vitorija Faveranija, dvojice vrlo važnih igrača.

Za MVP-a turnira proglašen je Sergej Liščuk koji je ujedno bio i najbolji igrač finalnog susreta s ubačenih 24 poena. Većinu svojih poena, njih 15, Liščuk je ubacio u prvom poluvremenu u kojem je Valencia bila bolja s 41:38.

Dok je Liščuk bio najefikasniji i zaslužan za dugo održavanje Valencije u igri, čovjek odluke je bio Rafa Martinez koji je u samoj završnici ubacio osam uzastopnih poena i preokrenuo rezultat od 62:67 na 70:67 nakon čega se Manresa više nije uspjela vratiti u utakmicu. Posljednji napad imala je Manresa, ali Arteaga nije uspio pogoditi za pobjedu.

Uz Liščukovih 24 poena, šuterski raspoloženi kod Valencije bili su i Justin Doellman s 15 poena i Florent Pietrus koji je dodao 11. Kod poraženih Troy DeVries je ubacio 17 poena, Oliver Arteaga 14, a Charles Ramsdell 11.

Pripremne utakmice:
CSKA Moskva - Angelico Biella 77:66
Unicaja - Cajasol 65:53
Alba Berlin - EWE Baskets Oldenburg 80:77
Real Madrid - Assefa Estudiantes 78:75
Žalgiris - VEF Riga 105:101 produžetak
Assignia Manresa - Valencia Basket 74:75
UCAM Murcia - Blusens Monbus 77:75 (Lewis 14 | Kendall 19, Luz 18, Mejri 12)
Trieste 2004 - Zlatorog Laško 74:62 (Thomas 24, Ruzzier 16, Mešerjakov 11 | Đugum i Mučić po 14)
Partizan - MZT Skoplje 81:69 (Gordon 16, Gagić 14, Thomas 11 | Nikolić 26)
Lokomotiv Kuban - Neptunas 93:60 (Lihodej 19, Šabalkin 16, Jasaitis i Calathes po 11 | Gailius 19)
Nižni Novgorod - Anwil 78:67 (Brezec 18, Antonov 14, Golovin i Šaškov po 12 | Hajrić, Szubarga i Ginyard po 14)
Boncourt - CEZ Nymburk 81:77 (Ely 30, Capel 14, McCorkle 12 | Palyza 18, Taylor i Houška po 16)
Bayreuth - Telekom Bonn 82:78 (Trapani 20, Cain 16 | Erwing i Weems po 16)
Pieno Zvaigzdes - Kryvbasbasket 101:106 (Hughes 21, Woodfox 17 | Frazier 27, Florence 21, Malčevskij 18)
Dnipro - Budivelnik 105:79 (Kickert 21, Low 20, Vasilius 16 | Witt 16)
Brose Baskets - Spirou Charleroi 91:73 (Gipson 25, Nachbar 24, Neumann 18 | Hamilton 15, Dandridge 14)
Umana Reyer - Reggio Emilia 77:51 (Clark i Rosselli po 14 | Taylor 11)
Sidigas Avellino - Sutor Montegranaro 65:61 (Hardy 12, Richardson 11 | Burns 16, Cinciarini 14)
Cimberio Varese - Vanoli Cremona 77:71 (Green 17, Dunston 12, Sinica 11 | Harris 23, Jackson 16, Stipanović 10)
Galatasaray - Krasnje Krilja 67:61 (Domercant 19, Gordon 14 | Simmons 13, Thomas i Lideka po 11)
Fenerbahče - Virtus Rim 82:74 (McCalebb 16, Savas 14 za Fenerbahče)
Polski Cukier SIDEn Torun - Siarka Jezioro 85:114 (Kobus 21, Perka 16 | Addison 25, Pearson 16, Strzelecki, Aleksander 15 i Doniak po 15, Long 12)
Franz Astoria Bydgoszcz - KS Start Gdynia 67:69 (Bierwagen 25, Laydych 15 | Peka 14, Wojdya 13)
Lietkabelis - Himik 71:65 (Jogela 13, Griškenas i Ciprus po 12, Babkauskas 11 | Lešić 13)

Foto: Vaidotas Grigas, zalgiris.lt

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • bajer11.09.2012. u 08:17
    Jebeš igrača koji ni u svojim zrelim igračkim godinama ne mijenja navike. samo trice zna pucati. K'o da je košarka samo šutiranje trica. Neki isto tako znaju samo zakucavati pa se kurče. Neki znaju samo dribalti pa misle da su nešto. Još da rade nešto korisno, nego se loptaju i misle da su zvijezde.
    bajer
  • Obrisan korisnik11.09.2012. u 01:17
    jake peavy? nathan!
    Obrisan korisnik