Automoto

Povratak WTCC-a nakon ljetne pauze, vozači prvi put u SAD-u

Josip Piršljin • petak, 21.09.2012.
Povratak WTCC-a nakon ljetne pauze, vozači prvi put u SAD-u

Nakon dva mjeseca pauze, sezona WTCC-a se nastavlja utrkama u SAD-u i to će biti prvi put da Sjeverna Amerika ugošćuje ovo natjecanje. Vozače čeka još samo tri postaje do kraja, te se borba za naslov zahuktava.

Ovog vikenda Svjetsko prvenstvo turističkih automobila nastavlja svoj put. Europska turneja je završila, a nakon Brazila vozači su došli i u Sjedinjene Američke Države. Utrke će se održati na stazi u kalifornijskoj Sonomi, a to će biti premijerni nastup WTCC u toj zemlji.

Staza je dugačka 4.025 metara, te su organizatori odlučili da će se u obje utrke voziti 13 krugova. Ova staza je posebno zanimljiva jer je razlika između najviše i najniže točke nadmorske visine čak 50 metara. WTCC je prvi put ovdje, no već su se održavale utrke najpopularnije serije u SAD-u NASCAR-a, te IndyCara.

"Organizirati utrke u Sjevernoj Americi je bio naš prioritet posljednjih godina. SAD su važno tržište za proizvođače automobila i ponose se dugotrajnom tradicijom auto-moto sportova. Sretni smo jer smo ostvarili taj cilj i donijeli WTCC u Sonomu", kazao je glavni menadžer Marcello Lotti.

Slika 1 od 1.

U Kaliforniji će se voziti 17. i 18. utrka prvenstva, a trenutno je na čelu Francuz Yvan Muller. Aktualni prvak ima 17 bodova više od drugoplasiranog Roberta Huffa, a Chevroletov trojac zaokružuje Alain Menu koji ima 250 bodova. Među vozačima Chevyja će se voditi borba za naslov, ostali su dosta zaostali, a do kraja je ostalo još osam utrka.

"Staza u Sonomi je nepoznat teritorij za mene. Znam da je prirodna, može se usporediti s onom u Brnu ili Spau. To je odlična stvar za mene jer volim takve tipove staza", rekao je Švicarac Menu.

Trećeplasirani u ukupnom poretku još uvijek nije odustao od titule premda mu momčadski kolege imaju značajnu bodovnu prednost: "Što se tiče prvenstva, još uvijek sam u dobroj poziciji da osvojim naslov i neću odustati. Međutim, potrebne su mi i greške Mullera i Huffa kako bi došao u stvarnu priliku", rekao je.

Nakon slobodnih treninga u petak, u subotu su na rasporedu kvalifikacije u 23 sati po srednjoeuropskom vremenu. Prva utrka održava se u 21 sat u nedjelju, a druga je zakazana 60 minuta kasnije. Poslije SAD-a, slijede utrke u Japanu, Kini i Makau.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!