Rukomet

LP skupina D: Barcelona i Füchse već rezervirali kartu za osminu finala, prate ih Hrvati i Švicarci

Ivan Dominik • četvrtak, 27.09.2012.
LP skupina D: Barcelona i Füchse već rezervirali kartu za osminu finala, prate ih Hrvati i Švicarci
Foto: Kristijan Komarica

Posljednja ali ne i manje važna skupine u rukometnoj Ligi prvaka jest skupina D, u kojoj se, između ostalih, nalazi i hrvatski rukometni prvak, CO Zagreb. S obzirom na tradiciju, povijest, odlaske i dolaske u klubovima, momčadi i trenerska imena, nameće se zaključak da će se Barca i Füchse "prošetati" skupinom, Zagreb i Schaffhausen borit će se za treće mjesto, dok će prolaznici biti Dinamo Minsk i Pick Szeged...

FC Barcelona Intersport

Prošlogodišnji četvrtfinalist, a godinu ranije i prvak Lige prvaka, španjolska Barcelona, u novoj sezoni želi se vratiti u sam vrh europskog rukometa. Za katalonski klub nije dovoljno biti među najboljima, dovoljno je samo biti najbolji - kako u nogometu, tako i drugim sportovima pa i u rukometu. Aspiracije Barcelone su barem Final Four LP-a, ali se zna da Blaugrana uvijek želi najviše postolje u svim natjecanjima u kojima se natječe, a za to svakako ima i kvalitete i potencijala.

Treću godinu zaredom Barcelonu vodi Xavi Pascual, a za ovu je sezonu momčad pojačao mnogim prinovama. Tako su pak stigli Eduardo Gurbindo iz Valladolida, Angel Montoro i Martin Stranovsky iz rivala Ademara te iz najvećeg rivala, Atletica, sjajni vratar Arpad Šterbik. Oni su pokrpali praznine nastale odlascima Laszla Nagya, Marca Oneta, Cristiana Ugaldea te Konstantina Igropula. Čini se kako su odlasci teško nadoknadivi i kako pojačanja nisu "taj kalibar", ali to je ipak Barcelona, ona može puno i bez obzira na sve, uvijek je momčad za velika djela, a tako će biti i u novoj sezoni.

RK Croatia osiguranje Zagreb

Kod CO Zagreba je sve više-manje poznato za novu sezonu. Financijski problemi koji su skresali budžet, odlasci glavnih igrača u inozemstvo, stvaranje nove, mlade ekipe. Slavko Goluža kreće u prvu cjelovitu sezonu Lige prvaka sa Zagrebom, no posao mu neće biti lak. Zbog svih problema i turbulentnih događaja u klubu u vrlo kratkom vremenu, CO Zagreb više nije veliki favorit za prolazak dalje iz skupine te će se za isti morati dobro pomučiti i izboriti.

Nova momčad Croatia osiguranja ima mnogo talenta, perspektive i pozitivnih aspekata u igri, no, treba uigrati i napad i obranu, spriječiti oscilacije i "pokazati zube" jačim ekipama. U ovoj su momčadi Zagreba novi igrači Hrvoje Batinović iz Splita, Marko Matić iz Izviđača, potom Bojan Skoko, koji je stigao iz Cimos Kopera, Ivan Stevanović, bivši vratar Zameta, Domagoj Sršen, Stipe Mandalinić te iskusni i prekaljeni vratar Mario Kelentrić. Međutim, nema više Ivana Balića, Šege, Gojuna, Štrleka, Kopljara, Vukića, Pešića. Veliki deficit, ali mnogo mjesta za napredak te borbu i dokazivanje - a za to će poslužiti ova sezona za Bijele lavove.

Kadetten Schaffhausen

Dugogodišnji švicarski prvak uvijek je bio simpatičan i sličan hrvatskom CO Zagrebu. No, u novoj će sezoni Švicarci Zagrebašima, a vjerojatno i svim drugim europskim klubovima u Ligi prvaka, biti znatno opasniji i teži suparnik, nego što je to bio slučaj do sada. I proteklih je sezona Schaffhausen znao biti neugodan protivnik, pogotovo kod kuće, a s obzirom da u novoj sezoni ima konstantu i tradiciju te "gotovu" momčad s nekoliko vrsnih pojačanja, konkurira za iznenađenje sezone te vrlo jakog i opasnog protivnika koji će opet željeti vidjeti drugi krug Lige prvaka, a za njega ima i više nego dovoljno kvalitete.

Čak je pet novih igrača stiglo u konstantnu i uigranu momčad švicarskog prvaka, dok su u isto vrijeme otišla samo dvojica. Stigli su Julius Emrich, Sergio Muggli, Nikola Cvijetić, potom Carlos Prieto iz raspadnutog Kobenhavna te mladi Hrvat Marko Mamić iz Moslavine, hrvatskog trećeligaša. S obzirom da je u prošle dvije sezone Schaffhausen po jedina dva puta u svojoj povijesti prošao skupinu u LP, a u novoj će sezoni imati i jaču momčad, sam od sebe se nameće zaključak da će Švicarci ponovo vidjeti drugi krug, a u skupini u kakvu su smješteni, zasigurno su i jedni od favorita za taj rezultat.

Füchse Berlin

Treća momčad Bundeslige te četvrta Lige prvaka prošle sezone, odnosno jedan od sudionika minulog Final Foura, Füchse Berlin, ulazi s jednakim, ako ne i većim apetitima u novu godinu natjecanja na najjačoj rukometnoj klupskoj sceni svijeta. Prebogata momčad Füchsea stvara svoju najljepšu povijest u posljednjih par godina, ove sezone će uknjižiti tek svoj treći nastup u LP, trener Dagur Sigurdsson je od 2009. godine na klupi i momčad je već dosta dobro i uigrana i iskusna.

Doda li se tomu vrlo malo, možda i najmanje od svih klubova, promjena u kadru, odnosno odlazaka i dolazaka, Füchse Berlin postaje ponovno favorit za najviša postolja u Ligi prvaka. Pojačanja za novu sezonu su Igropulo i Boerge Lund te dva juniora, dok su otišli Jonathan Stenbäcken i Alexander Petersson. Dakle, nema velikih turbulencija, nema velikih promjena, ekipa je gotovo ista kao prošle sezone što znači da su berlinske Lisice opet u uskom društvu najboljih europskih momčadi, drugim riječima - u društvu najvećih favorita za vrh europskog klupskog rukometa.

Pick Szeged

Mađarski Pick Szeged solidan je klub, ali je u Ligi prvaka "topovsko meso" za najjače klubove i kao takav će biti možda i najbolja provjera za zagrebaše, koji u novu europsku sezonu kreću baš na domaćem parketu protiv Mađara. Klub koji nema gotovo nikakvih eminentnih rezultata u Europi posljednjih godina i koji nije konstantan, ipak nije slab. Ima svoje zvijezde i treba ga se paziti, premda je realno gledajući potpuni autsajder i jedan od dva glavna kandidata za ispadanje već u prvoj fazi ovog natjecanja.

Pick Szeged nije imao mnogo velikih i značajnijih odlazaka i dolazaka u svojoj momčadi, no neka imena koja ove sezone nastupaju za taj klub ipak odjekuju i upozoravaju na jačinu kluba. Prije svega su to Šveđanin Jonas Larholm, koji je svojevremeno igrao i za Barcelonu, te Srbin Rajko Prodanović. Slovak František Šulc još uvijek je strašan šuter, unatoč ulasku u 34. godinu života. Međutim, osim njih Pick nema mnogo drugih jakih igrača, a neki su čak i ispodprosječni te stoga ni Zagreb, a ni ostali članovi ove skupine ne bi trebali imati velikih problema s mađarskom momčadi.

HC Dinamo Minsk

Dinamo Minsk najveća je nepoznanica ove skupine, ali i najveći autsajder. U Ligu prvaka su Bjelorusi ušli zahvaljujući odličnom ždrijebu koji im je za protivnika u kvalifikacijama donio turski Bešiktaš. Zbog toga su i ušli u ovo natjecanje, iako su i prije imali nekoliko izleta u najjače klupsko natjecanje Starog kontinenta.

Bjeloruski prvak apsolutno je jedna od generalno najslabijih ekipa ovogodišnje Lige prvaka i u skupini s predstavnicima poput Barcelone i Berlinčana jednostavno neće imati što tražiti. Ipak, kao i Partizan, Constanta ili Sankt Peterburgom steći će prijeko potrebno iskustvo za iduće sezone, a to je u ovom trenutku najvažnije za Dinamo iz glavnog grada Bjelorusije.

Prognoza

Posljednje mjesto skupine D definitivno je rezervirano za Dinamo iz Minska, dok će jedno mjesto iznad vrlo vjerojatno završiti mađarska momčad Pick Szegeda, koja teško može nekog iznenaditi, ali ipak može te stoga na njoj treba "držati oko". Pobjednika skupine i prvo plasiranu momčad dat će međusobni okršaji klubova iz prijestolnica Katalonije i Njemačke, dok će se za treće, odnosno četvrto mjesto, boriti švicarski i hrvatski prvak, a u tom srazu, više iz povijesnih razloga, CO Zagreb bi trebao biti treći i gledati u leđa - najvjerojatnije Lisicama.

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.09.2012. u 17:49
    jel istina da je špelić otišao iz zagreba?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.09.2012. u 16:09
    Dečki, bumo vidli. Na papiru smo lošiji, naravno, ali mislim da je moj optimizam jednak nivou pretencioznosti naslova.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.09.2012. u 14:54
    I meni se čini da ja capitano malčice preotimističan. Možda se i ukrade koji bod ako lisice i barca odigraju neozbiljno, ali generalno zagreb s njima nema što tražiti
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.09.2012. u 14:02
    Kapetane, mislim da si u krivu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.09.2012. u 13:57
    Treba napomenuti da u Szegedu igraju dvojica naših igrača Blažević i Pribanić :D
    Obrisan korisnik