Zimski sportovi

Henrik Zetterberg u švicarskom Zugu, Zbynek Michalek u Medveščaku?

Ivan Dominik • utorak, 09.10.2012.
Henrik Zetterberg u švicarskom Zugu, Zbynek Michalek u Medveščaku?
Foto: Martina Oštrić

Posljednjih se dana na tržištu igračima između NHL-a i europskih liga dodatno zahuktalo stanje te su mnogi igrači nanovo podosta mijenjali sredine. Među zadnjima od velikih zvijezda najjače hokejske svjetske lige na Stari su se kontinent zaputila i dva velika imena, jedno švedsko i jedno bjelorusko...

Velika švedska hokejska zvijezda, višestruki osvajač Stanley Cupa, olimpijski pobjednik iz Torina iz 2006. godine te napadač Detroit Red Wingsa, Henrik Zetterberg, posljednji je u nizu velikih zvijezda koje su se iz NHL-a odlučile otići u Europu.

No, 32-godišnji švedski reprezentativni centar, koji može igrati u lijevo krilo, nije se odlučio za povratak u domovinu, već je, kao i mnoge druge velike zvijezde NHL-a, otišao u bogatu Švicarsku. Legendarni hokejaš s brojem 40 na dresu Red Wingsa - jedne od najuspješnijih NHL franšiza u povijesti, a definitivno najuspješnije u zadnjih deset godina - koji je u NHL-u odigrao 668 "regularnih" utakmica postigavši pritom 624 boda od čega 252 gola, potpisao je za ponajbolji švicarski hokejski klub, izvjesni Zug.

U svojih devet sezona u najboljoj svjetskoj ligi hokeja na ledu, popularni Z'berg nije nijednom propustio doigravanje u kojima je u 109 utakmica ostvario po 51 pogodak i isto toliko asistencija. Jedan je od najboljih europskih hokejaša u posljednjih 15 godina, osvojio je praktički sve što jedan hokejaš u karijeri može, a poznat je po svojoj brzini, kreativnosti, fantastičnom pregledu igre, odličnom repertoaru udaraca te nadasve velikoj težnji atrakciji, zbog čega ga vole i mnogi navijači te ljubitelji hokeja diljem svijeta.

U posljednje se vrijeme i sve više Kanađana, odnosno Amerikanaca također odlučuje za odlazak "preko bare". Tako su se na dug put odlučili i Kanađani iz brojnih NHL klubova. Naturalizirani Kanađanin poljskih korijena te ujedno i najbolji Poljak u povijesti NHL-a što se te zemlje tiče, Wojtek Wolski, otišao je u svoju domovinu iz Washington Capitalsa potpisavši ugovor s ekipom KH Sanoka.

Zbynek Michalek u Medveščaku?

Posljednjih se dana u nekim medijima pojavila i informacija kako će aktualni češki reprezentativac, član Phoenix Coyotesa koji je prošlu sezonu proveo u Pittsburgh Penguinsima i iskusni 29-godišnji bek, Zbynek Michalek, doći u zagrebački Medveščak te pritom sa sobom povesti brata Milana, koji je napadač Ottawe. No, zasad nije bilo potvrde iz ikojeg relevantnog medija za taj transfer, niti se o tomu pisalo mnogo po stranim medijima kako je ponegdje prenošeno. Dakako, nema nikakvih potvrda ni od strane bilo kojeg kluba niti samog Michaleka. Međutim, taj je transfer moguć, iako je vrlo teško ostvariv zbog financijskih mogućnosti Medvjeda o kojima su ranije govorili pomoćni trener Ivo Ratej i predsjednik kluba Damir Gojanović.

Michalek u Coyotesima ima cap-hit od četiri milijuna dolara po sezoni, a njegovo mjesečno osiguranje (koje podosta ovisi i o godinama igrača, povijesti bolesti te ukupnoj duljini ugovora) košta između jedan i dva i pol posto ugovora. Na drugi način gledano - za svaki milijun cijelog preostalog ugovora Zbyneka Michaleka, koji traje još tri sezone do kraja 2014./2015., Medveščak treba platiti mjesečno 3.000 dolara, što na kraju ispada oko 36.000 dolara na mjesec. Dakle, Medveščak bi za mjesec dana Michaleka trebao platiti oko 40.000 dolara što je skoro 230.000 kuna, odnosno oko dva i pol posto ukupnog godišnjeg proračuna Medveščaka. A onda tek dolazi plaća igrača...

Njegov bivši suigrač iz Phoenix Coyotesa, Kyle Turris, koji je također napadač, a sada i pod ugovorom s Ottawa Senatorsima, otišao je u finski Karpat iz Oulua koji se natječe u najjačoj ligi Finske - SM-liigi. A jedan aktivni igrač kluba iz Arizone, David Schlemko, premješten je u CHL i Arizona Sundogse, filijalu Coyotesa u NHL-u te će nedaleko od svog kluba pojačati defenzivu manjeg kluba s juga SAD-a.

Putem Schlemka, ali u nešto jači AHL otišao je odlični bek Ottawa Senatorsa, Matt Gilroy, koji je postao novim braničem Connecticut Whalea. Još jedan Amerikanac, Tom Sestito iz Philadelphia Flyersa, otišao je u Sheffield Steelerse u Veliku Britaniju, a društvo će mu u EIHL ligi praviti i napadač Anaheim Ducksa, Matt Beleskey, koji nedugo nakon njega potpisao za Coventry Blaze, još jedan engleski klub iz EIHL-a.

Velika bjeloruska zvijezda, ponajbolji hokejaš u NHL-u u povijesti te zemlje te standardni reprezentativac, Sergej Kosticin stigao je u KHL obukavši dres Avangarda iz Omska, kojim je zamijenio onaj Nashville Predatorsa. Njegov brat Andrei već jest u KHL-u u koji je isto stigao iz Predsa, međutim, stariji Kosticin je član Traktor Čeljabinska.

Velike transfere ostvarili su i kanadski bek Dallas Starsa, Stephane Robidas, koji je otišao u ponajbolji klub finske SM-liige, HIFK iz Helsinkija. Potom je Lauri Korpikoski, finski napadač Phoenixa otišao nazad u domovinu, potpisavši ugovor s TPS-om iz Turkua, a još jedan Šveđanin iz Detroita, Jonathan Ericsson, uspio je također pobjeći od lockouta došavši u nižerazredni švedski klub - Vita Hästen.

Efikasni i korisni kanadski napadač St. Louis Bluesa, Matt D'Agostini, stigao je u SC Riessersee, koji se natječe u njemačkoj drugoj ligi, dok je Detroit Red Wingse u kratkom periodu vremena napustio još jedan igrač; američki iskusni napadač Drew Miller otišao je u Braehead Clan, klub iz britanskog EIHL-a u kojem će igrati baš protiv Beleskeyja, Sestita i drugih.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.10.2012. u 22:18
    Pa evo vam gore desno poveznica na članak o Hašeku objavljen u 3 popodne, tako nešto ne bi sportnetu promaklo. Kaj se tiče braće Michalek, odlični igrači, ali kao što je Gojanović rekao pred par dana, nije problem samo u astronomskim osiguranjima/plaćama, nego što takve primadone iz nhl-a unose... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • skembi09.10.2012. u 21:25
    Definitivno, Dominik Hašek - Dominator - legenda hokeja koja zaslužuje barem kratki članak.
    skembi
  • atlas09.10.2012. u 19:42
    nemam komentar na ovaj clanak, ali bilo bi lijepo kad bi najbolji sportski portal u hrvata i sire odlucio posvetit jedan tekst oledendarnom dominatoru. :)
    atlas