Rukomet

Marić ugodno iznenadio, većina standardna, zabrinjava stara garda

Sportnet • ponedjeljak, 15.10.2012.
Marić ugodno iznenadio, većina standardna, zabrinjava stara garda
Foto: Kristijan Komarica

U tjednu za nama hrvatski su rukometaši mahom odrađivali dupli program, a od svih koji su znojem natapali parkete izdvojio se mladi Marino Marić, koji je Schaffhausenu zabio devet golova. I dok je većina ostalih reprezentativaca na standardnoj razini, brine forma u kojoj su najslavniji hrvatski rukometaši, Peru Metličića more brige za koje sam nije kriv, dok je Ivano Balić propustio susret Lige prvaka zbog ozljede…

Pripremili: Ivana Strahija, Damir Žbulj, Mihaela Bradovski, Zvonka Keliš, Igor Šestak

Ugodno iznenađenje

Marino Marić (Croatia osiguranje Zagreb): Probudio se kružni napadač CO Zagreba! Fantastičnu utakmicu odigrao je Marino Marić u Schaffhausenu. Zabio devet pogodaka i nagovijestio što se sve od njega može očekivati u ovoj sezoni. Jer, iako ima 22 godine, što se tiče kvalitetnih europskih utakmica, jedan je od iskusnijih u ovoj ekipi. U Banja Luci, kod Borca u SEHA ligi postigao je dva gola, ali je podijelio minutažu s još mlađim Ilijom Brozovićem, koji je pokazao o kakvom se potencijalu radi. Pet puta je svladao protivničkog vratara, nije imao niti jedan promašaj, a za Brozovića su ove regionalne utakmice kao stvorene za brušenje njegova talenta.

Forma u usponu

Josip Valčić (Croatia osiguranje Zagreb): Srednji vanjski CO Zagreba polako ulazi u razdoblje gdje je njegova igra sve bolja, pogotovo napadački. Švicarskom predstavniku u Ligi prvaka zabio je pet pogodaka i da nije bilo nekoliko nesmotrenih reakcija u obrani, možda i nepotrebnih isključenja, mogao bi njegov nastup dobiti jako visoku ocjenu. U regionalnoj SEHA ligi, na gostovanju kod Borca, ponovno je bio jedan od efikasnijih u Golužinoj ekipi. Postigao je četiri gola, za što mu je trebalo šest pokušaja. Idući suparnik Zagrebaša je Barcelona, a upravo je mlađi Valčić bio jedan od junaka povijesne pobjede u Španjolskoj u veljači ove godine. Možda će se povijest ponoviti?

Ivan Čupić: (Kielce) Odličan je i uvjerljiv tjedan iza momčadi poljskog Kielcea koja je predvođena hrvatskim rukometašima nastavila s dobrim igrama kako u nacionalnom prvenstvu tako i u Ligi prvaka. U utorak su tako igrači Bogdana Wente s velikih 11 pogodaka razlike svladali ekipu Szczecina da bi u subotu u natjecanju za prvaka Europe trećim uzastopnim slavljem potvrdili svoju dominaciju u skupini C. Bolji su rukometaši Kielcea ovoga puta bili od slovenskog Gorenja Velenja sa šest pogodaka razlike. Trenutno treći strijelac Lige prvaka s 24 pogotka tjedan je otvorio s deset pogodaka u mreži Szczecina da bi potom Slovencima utrpao tri lopte.

Na standardnoj razini

Mirko Alilović (Veszprem): Mađarski prvak u proteklom je tjednu odradio dvije utakmice. Jednu u sklopu domaćeg prvenstva te u nedjelju treće kolo Lige prvaka protiv Atletica. Veszprém je susret protiv Gyöngyösa arhivirao rezultatom 36:19, a Alilović je u pobjedu ugradio šest obrana. Jednako toliko pravovremenih reakcija upisao je i u nedjelju na gostovanju kod španjolskog doprvaka. Atleticov vratar Magnus Dahl zaustavio je 11 lopti kao najuspješniji čuvar mreže u ovom susretu, no najvrjednija je bila ona Mirkova Lazarovu s linije sedam metara nakon koje je Nagy poentirao za minimalno slavlje i nova tri boda.

Denis Buntić (Kielce): Poljski prvak opet je imao dupli program, prvo je u utorak igrao domaće prvenstvo, a potom u subotu Ligu prvaka. U utakmici protiv Gaz-Systema Buntić je čuvao snagu i sa dva pogotka sudjelovao u pobjedi svoje momčadi od 39:28, da bi bolji učinak imao u pobjedi nad Gorenjem, a u 30 golova Kielcea ugradio je svoja tri gola iz pet šuteva.

Domagoj Duvnjak (HSV Hamburg): U posljednjih sedam dana HSV je odigrao dvije utakmice. U domaćem prvenstvu slavio je na gostovanju kod Mindena s uvjerljivih 12 poena razlike, a Duvnjak je u toj utakmici zabio pet golova (šut iz igre 5/10). Rukometaši iz Hamburga uspješno su prošli i gostovanje u Ligi prvaka kod francuskog Montpelliera, a srednji vanjski hrvatske reprezentacije je u toj utakmici bio nešto precizniji u realizaciji. Zabio je četiri pogotka iz pet pokušaja i zaradio jedno isključenje.

Zlatko Horvat (Croatia osiguranje Zagreb): Horvat je predvodio ekipu u Švicarskoj, bio je drugi strijelac sa sedam postignutih golova, siguran s linije sedam metara. Protiv Borca u nedjelju samo je mali dio utakmice proveo na parketu, zabio dva sedmerca, jednom iz igre te zasluženo predahnuo i prepustio mjesto na krilu Matuliću.

Igor Vori (HSV Hamburg): Hrvatski pivot i dalje je važna karika u igri HSV-a. Na gostovanju kod Mindena u sklopu osmog kola Bundeslige bio je vrlo racionalan u napadu. Prema suparničkim vratima je šutirao tri puta i sve svoje pokušaje pospremio iza leđa domaćeg vratara. U utakmici Lige prvaka u Areni Montpellier također je odradio vrlo dobar posao. Zabio je četiri pogotka (šut iz igre 4/6) i doprinio drugoj pobjedi svog kluba u elitnom europskom natjecanju. Na toj je utakmici zaradio i jedno isključenje.

Filip Ivić (Croatia osiguranje Zagreb): U susretu Lige prvaka proteklog četvrtka i porazu kod Schaffhausena, Filip Ivić nije imao svoj dan. Obranio je samo tri lopte te ga među vratnicama odlično u toj utakmici zamijenio iskusni Kelentrić. Ivić se vratio u Banja Luci, branio je dobro protiv Borca u regionalnoj ligi prvih 30 minuta, skinuo osam lopti te u drugom dijelu predahnuo i prepustio mjesto Stevanoviću. Oscilacije u igri mladih igrača, ali i čitave tek sastavljene ekipe CO Zagreba bit će nešto na što smo se već pripremili u početku sezone.

Željko Musa (Kielce): Na gostovanju u Szczecinu, gdje je Kielce slavilo s 39:28, Musa je upisao svega jedan pogodak, a na domaćem je parketu protiv svog bivšeg kluba, Gorenja, u Ligi prvaka, bio stopostotan s 3/3, uz jedno isključenje.

Ivan Ninčević (Füchse Berlin): Berlinske Lisice u posljednjih su tjedan dana upisale pobjede i na domaćem i na europskom frontu. U Bundesligi su svladale Grosswallstadt s 25:18 i zadržale prvo mjesto na tablici, a Ninčević je u toj utakmici dvaput poentirao i istaknuo se jednim promašajem s linije sedam metara. Raspored Lige prvaka odveo je Füchse u mađarski Szeged, a Nijemci su slavili s 29:22. Najbolji strijelac momčadi bio je upravo Ninčević sa sedam pogodaka.

Jakov Gojun: (Atletico de Madrid) Aktualni europski klupski viceprvak u proteklom je tjednu ostvario polovičan uspjeh, naime, momčad Atletico de Madrida nastavila je pobjednički niz u Ligi Asobal te je gostujućim slavljem nad Alser Puerto Saguntom zadržala vrh ljestvice da bi potom u nedjelju u sklopu trećeg kola natjecanja za prvaka Europe pretrpjela poraz od mađarskog Veszprema. Jedan od glavnih konkurenata za samu završnicu Lige prvaka, točnije, Final Four u Kölnu, nakon zanimljivih je 60 minuta minimalno poražen od Mađara te je tako ostao na svega dva osvojena europska boda. Uz svoje standardne obrambene zadaće hrvatski reprezentativac s tri je pogotka sudjelovao u nedjeljnom porazu svoje ekipe, dok u susretu španjolskog prvenstva nije nastupio.

Denis Špoljarić (Füchse Berlin): Hrvatski specijalist za obranu iza sebe ima uspješan tjedan. U utakmicama s Grosswallstadtom i Pick Szegedom Füchse Berlin je primio samo 40 golova, a velike zasluge za to idu i Hrvatu koji u fazi obrane odrađuje veliki dio posla. Ni ovoga se tjedna nije uspio upisati u strijelce, ali je u dvije utakmice zaradio tek jedno isključenje na dvije minute.

Manuel Štrlek: (Kielce) Sjajne predstave pružili su rukometaši poljskog Kielcea proteklog tjedna, naime, nakon što su u utorak u sklopu svoje PGNiG Superlige s velikih +11 svladali ekipu Szczecina u subotu su potvrdili svoje visoke ambicije i u Ligi prvaka gdje su sa šest pogodaka razlike bili bolji od slovenskog Gorenja Velenja. Bivše lijevo krilo CO Zagreba u ogledu domaćeg prvenstva sudjelovalo je s dva postignuta pogotka, dok se u Europi nekoliko dana kasnije tri puta upisao u strijelce.

Marko Kopljar (PSG Handball): Momčad PSG-a u petom je kolu LNH stigla do još jedne uvjerljive pobjede, ovoga puta svladavši Toulouse rezultatom 43:29. Hrvatski reprezentativac Marko Kopljar na protivnička je vrata pucao osam puta, od čega je put do mreže pronašlo pet šuteva. Napadačkom učinku treba dodati i tri izgubljene lopte te jedno isključenje. Nakon pet odigranih kola Kopljar se nalazi na 19. mjestu ukupnog poretka strijelaca.

Robert Markotić (Nexe): Sa svojim Nexeom Markotić iza sebe ima dva susreta s momčadi Ljube Vukića. U porazu 30:31 u EHF kupu Markotić je upisao svega dva pogotka, no bolje je izdanje imao u petom kolu Regionalne lige, u kojem je upisao pet golova, a našička momčad pobijedila s uvjerljivih 36:27.

Forma u padu

Blaženko Lacković (HSV Hamburg): Desni vanjski HSV-a iza sebe nema posebno dobar tjedan. Lackovićeva momčad je pobijedila u obje utakmice, ali on se nije istaknuo dobrim nastupima. U utakmici protiv Mindena u Bundesligi na protivnička vrata je šutirao sedam puta, ali je tek jednom uspio nadmudriti čuvara mreže. U tom je dvoboju jednom isključen na dvije minute. U utakmici Lige prvaka protiv Montpelliera donekle je popravio svoj učinak, ali šut iz igre 2/6 zasigurno nije najbolje što Blaženko može ponuditi.

Hrvoje Batinović (Croatia osiguranje Zagreb): Kod trenera Goluža u ovom trenutku dobiva tek manji dio minutaže. U Ligi prvaka nije u tom vremenu uspio svladati suparničkog vratara, dok je u regionalnoj SEHA ligi protiv Borca u Banja Luci ipak stigao i jednu loptu smjestiti u protivničku mrežu, iz jednog pokušaja. Strateg Zagrebaša ipak daje do znanja Batinoviću kako će i za njega biti prilike za dokazivanje.

Vedran Zrnić (Gummersbach): Klub Vedrana Zrnića zapao je u rezultatsku krizu koja traje već četiri bundesligaška kola. Novi poraz doživio je na gostovanju kod Melsungena rezultatom 32:27, a veliki doprinos igri Gummersbacha nije dao ni Zrnić. Iskusni igrač s desnog se krila tek dvaput uspio upisati u strijelce, a zaradio je i jedno isključenje na dvije minute.

Petar Metličić (Montpellier): Sveukupna teška situacija u i oko francuskog prvaka ostavila je traga i na napadačkom učinku Petra Metličića. Mladi sastav Montpelliera nekadašnji kapetan Hrvatske vodi stalnim dijeljenjem savjeta, no momčad Patricea Canayera hitno treba Metličića s početka sezone. U dvije prošlotjedne utakmice desni vanjski MAHB-a niti jednom se nije upisao u listu strijelaca.

Lovro Šprem (Croatia osiguranje Zagreb): Šprem je i dalje važna Golužina karika u 5-1 obrambenom sustavu igre, no, u napadačkim akcijama više ne dolazi toliko u prilike za realizaciju, kao što je bilo na početku sezone. U Ligi prvaka Schaffhausenu nije zabio, dok se u Banja Luci kod Borca jednom upisao u listu strijelaca.

Goran Šprem (Gummersbach): Baš kao i Zrnić, ni Šprem nije uspio u većoj mjeri pomoći svojoj momčadi da izbjegne četvrti uzastopni poraz. Gummersbachu nikako da krene, a Šprem je na gostovanju kod Melsungena uspio postići tek dva pogotka.

Mate Šunjić (Nexe): U proteklih par napornih dana iza Nexea dogodila su se dva susreta s momčadi Meškova. U jednoj, onoj važnijoj, u EHF kupu, Nexe je poražen s 30:31, dok je u petom kolu SEHA lige, odigranom u ponedjeljak protiv istog protivnika, upisana uvjerljiva pobjeda od 36:27. No, ni u jednoj od te dvije utakmice vratar Šunjić nije briljirao, u jednoj je imao pet, a u drugoj svega jednu obranu.

Klupa, tribina, doktori

Drago Vuković (TuS N-Lübbecke): Zbog ozljede koljena nije konkurirao za utakmicu protiv Neuhausena, koju je njegov klub dobio s 29:26. Povratak Vukovića na parket očekuje se za tjedan ili dva.

Ivano Balić: (Atletico de Madrid) Najbolji rukometaš svih vremena prema izboru IHF-a u tjednu iza nas zbog problema s međurebrenim mišićem nije sudjelovao ni u novoj prvenstvenoj pobjedi svoje ekipe, kao ni u novom porazu u Ligi prvaka.

Damir Bičanić (Chambéry): Član francuskog doprvaka i dalje je u fazi oporavka i van konkurencije za nastup nakon ozljede gležnja na jednom treningu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!