Košarka

Nekonstantna Cibona bez uspjeha u jurnjavi u Ulmu

Ivor Krapac • srijeda, 14.11.2012.
Nekonstantna Cibona bez uspjeha u jurnjavi u Ulmu
Foto: Davor Sajko

U utakmici koja je po brzini kojom se igralo bila dijametralno suprotna od brzine kojom je Cibona autobusom doputovala u Njemačku, momčad Veljka Mršića doživjela je i drugi ovosezonski poraz u Eurokupu. Vukove je u drugom kolu skupine G nadjačao Ratiopharm Ulm, završivši susret s na koncu uvjerljivih 15 poena prednosti...

Poslije prošlotjednog protiv Spartaka iz Sankt Peterburga u Domu Dražena Petrovića, Cibona je pretrpjela i drugi ovosezonski poraz u Eurokupu. Vukove je u Ulmu s 83:68 nadjačao domaći Ratiopharm, a bila je to sasvim drugačija utakmica od prve ovosezonske koju je momčad Veljka Mršića odigrala u ovom natjecanju.

Povratak Justina Hamiltona

Nakon stanke koja je trajala od ogleda sa Široki WWinom, odigranog krajem listopada, u Ulmu je Veljko Mršić ponovno na raspolaganju imao Justina Hamiltona, koji je, podsjetimo, pauzirao zbog prijeloma prsta na lijevoj ruci pretrpljenog protiv Širokog. Hamilton je igrao nešto više od 10 i pol minuta i ubilježio dva poena (šut 1/4), tri skoka i blokadu.

Kako je bilo i najavljeno, Tomislav Zubčić i dalje pauzira, a tako će biti još oko dva do dva i pol tjedna.

Protiv Spartaka se igralo kontrolirano i obrambeno tvrdo, a ove srijede je momčad iz Ulma nametnula jurnjavu koja im nije pogodovala u baš svim trenucima utakmice. No, svojim stilom napravili su dovoljno za slavlje s 15 razlike.

Tijekom prvih 20 minuta, Cibona je mogla biti zadovoljna jedino početkom utakmice. S glavnom napadačkom ulogom Andrije Žižića i uz pratnju Ante Mašića, Cibosi su u četvrtoj minuti došli do 12:7, ali vrlo brzo potom stvari su krenule u drugom smjeru.

Koristeći veliku obrambenu poroznost Vukova u reketu, Dane Watts predvodio je domaće u seriji od 10:0, za preokret na 17:12 nešto više od tri minute do kraja prve dionice, da bi završnica četvrtine donijela novi odmak Ratiopharma. Probudio se Philipp Schwethelm, a s tim buđenjem njemačka momčad otišla je do 28:19 poslije prvih 10 minuta.

Previše prostora za Wattsa u reketu i mučenje sa skokom na obrambenom kraju, a izgubljene lopte na drugoj strani terena bili su glavni problemi za Cibonu u početnoj dionici.

Kroz drugu četvrtinu razlika ni u jednom trenutku nije značajnije pala. Veljko Mršić je u ranoj fazi te dionice probao usporiti domaće zonom, igrajući s petorkom koja nije bila čest slučaj otkako zbog ozljeda nije mogao računati na Tomislava Zubčića i Justina Hamiltona. Davor Kus organizirao je igru, dok su Žižić i Marko Jagodić Kuridža bili u paru na unutarnjim pozicijama, ali takva postava nije donijela veću promjenu.

Ratiopharm bez istaknutnog trojca

Njemačka momčad je do pobjede i 2-0 u skupini stigla bez obzira što njihov trener Thorsten Leibenath nije računao na trojicu važnih aduta. Allan Ray, koji je s 25 poena bio vodeći Ratiopharmov strijelac u prošlotjednoj pobjedi u Choletu, zbog ozljede nije bio u sastavu, dok su se John Bryant i Per Günther našli u zapisniku, ali bez ulaska u igru.

U posljednjoj ligaškoj utakmici kluba iz Ulma, s porazom od Telekom Basketsa iz Bonna u produžetku (107:103), Bryant i Günther ubilježili su po 22 poena.

Štoviše, Ratiopharm je svoju prednost čak i povećao.

Poslije trice Sebastiana Betza u tranziciji, domaće vodstvo je na ulasku u 14. minutu naraslo na 35:23, a i nakon što se Mršić odlučio za povratak na čovjeka u obrani, Cibosi nisu napravili dovoljno na tom kraju parketa da bi izborili mogućnost za hvatanje priključka. Domaći su i u tom razdoblju dobili puno od dvojca Watts - Schwethelm, za bijeg do 50:31 u posljednjoj minuti prvog poluvremena. DJ Strawberry, koji dotad nije pokazao puno, ublažio je pad tricom za smanjenje na 50:34 na velikom odmoru.

Treća četvrtina bila je najturbulentnija. Cibona je nije otvorila dobro, domaći su poslije minutu i pol odmaknuli na okruglih 20 razlike (54:34), ali nastavak je donio bolje vijesti za Vukove. Do oporavka je dobrim dijelom došlo i zbog toga što je ionako brza igra Ratiopharma nekoliko minuta bila suludo brza, s ishitrenim promašenim šutevima i izgubljenim loptama, što je Mršićeva momčad znala kazniti.

Doduše, ni Cibosi u napadu nisu iskoristili baš sve što su mogli, ali predvođeni Strawberryjem, kojeg je trica iz završnice prvog poluvremena očito jako podignula, zabili su dovoljno da postupno smanjuju zaostatak. Najbliže su stigli dvije minute do kraja četvrtine, sa 60:52 na semaforu.

Novi dodatak lošem nizu

Ako u obzir uzmemo samo glavni dio natjecanja u Euroligi ili Eurokupu, Cibona je u srijedu pretrpjela 19. uzastopni europski poraz. Podsjetimo, ta serija počela je na kraju euroligaškog Topa 16 u sezoni 2009./10., a nastavila se s 0-10 sezonu potom u Euroligi i prošlosezonskih 0-6 u Eurokupu.

Vukovi će novu priliku da to promijene imati idućeg utorka, kada će u Domu Dražena Petrovića gostovati Cholet.

U nastavku uspona i padova jednih i drugih, završnica treće i početak posljednje dionice donijeli su novi nalet domaćina. Lance Jeter i Daniel Theis su se svojim poenima pobrinuli za odmak do 68:52 u ranoj fazi četvrte četvrtine, ali priči još ni tada nije bio kraj.

Cibona se četiri i pol minute do kraja približila na samo 73:66, u razdoblju kada je vodeću ulogu u napadu imao Kus, ali kako je slijedilo nekoliko sumnjivih odluka Tweetyja Cartera, koji nije imao sjajnu večer u organizaciji igre, nada Vukova u povratak nije trajala dugo. Domaći su u minutu i pol napravili mini-seriju od 6:0, zaključenu zakucavanjem Jetera u kontri nakon što je Carteru oteo loptu, za povratak na 13 poena prednosti (79:66).

Dvije i pol minute do kraja, utakmica je bila riješena, a njemačka momčad je na kraju mogla biti i još zadovoljnija s obzirom da su povećali na 15 razlike.

Domaće je do pobjede vodio Schwethelm (22 poena), a prvi u pratnji bio je Watts (17 poena, sve u prvom poluvremenu, sedam skokova). Theis i Keaton Nankivil dodali su po 13 poena, Theis sa sedam, a Nankivil sa šest skokova.

Strawberry je zabio 18 poena za Cibonu, dodajući i sedam skokova, dok je Kus završio s 14, a Žižić s 13 poena.

Eurokup, skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Zenit St. Peterburg69:60Cholet
Ratiopharm Ulm83:68Cibona
1Zenit St. Peterburg 60+79
2Ratiopharm Ulm 33+19
3Cholet 33-12
4Cibona 06-86

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Eurokup, skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Zenit St. Peterburg69:60Cholet
Ratiopharm Ulm83:68Cibona
1Zenit St. Peterburg 60+79
2Ratiopharm Ulm 33+19
3Cholet 33-12
4Cibona 06-86

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Zdren15.11.2012. u 23:42
    ha čujte, budite objektivni - kolko para tolko muzike. pa ti sviraj...
    Zdren
  • Obrisan korisnik15.11.2012. u 08:59
    bez 2 najbolja igrača Ulm nas dobije laganini +15....SRAMOTA! ovo stvarno više nema smisla! najbolje bi bilo za cibonu da sama odustane od igranja bilo kojeg euro natjecanja sljedeće 2 sezone, da nam ne ruše ugled u europi kojeg su gradile generacije....od velikog nikole plečaša pa nadalje! niti... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.11.2012. u 08:20
    da podsjetimo još jednom izgubili smo od ratiopharm ulma jake i poznate europske momčadi koja euroligu najvjerovatnije nikad neće igrat .
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.11.2012. u 01:33
    slabo grizu vukovi. zato što im ime cibona nije dovoljno značajno
    Obrisan korisnik
  • pikepiletina15.11.2012. u 00:00
    Cibona je dopustila njemcima 72 šuta!
    pikepiletina