Košarka

Cibona nastavila gubitničku europsku seriju, stigao i "jubilej"

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • utorak, 20.11.2012.
Cibona nastavila gubitničku europsku seriju, stigao i "jubilej"

Košarkaši Cibone ubilježili su sveukupno 20. uzastopni poraz u glavnom dijelu nekog europskog natjecanja, u seriji koja traje sada već četvrtu sezonu. U trećem ovosezonskom nastupu u Eurokupu, momčad Veljka Mršića je u Domu Dražena Petrovića izgubila od francuskog Choleta...

Cibona je pretrpjela i treći ovosezonski poraz u skupini G Eurokupa. U trećem kolu je u Zagrebu gostovao francuski Cholet, a kući je otišao s 95:90 "u džepu", u susretu u kojem se momčad Veljka Mršića vratila u igru poslije slabog prvog poluvremena, okončanog s 11 poena zaostatka. U drugih 20 minuta Cibosi su bili puno bolji, nekoliko puta zaprijetili su potpunim povratkom u utakmicu, ali bez konačne nagrade.

Zubčić se vratio s velikom zaštitom na licu

Poslije gubitka tri zuba i gore od toga, loma pripadajuće kosti, Tomislav Zubčić vratio se na parket poslije mjesec dana stanke, a povratak se dogodio sa zaštitnom maskom kakvu ćete rijetko kada vidjeti. Zaštita na ozlijeđenom mjestu bila je zbilja vrlo čvrsta, barem koliko se to moglo zaključiti po gledanju, a iako mu je pod takvim teretom sigurno bilo puno teže igrati nego inače, Zubčić je svejedno bio među boljima. Pogotovo u drugom poluvremenu, koje je ionako bilo bolje za Cibonu.

Tijekom prvih 10 minuta nijedna momčad nije imala značajniju prednost. Cholet je uglavnom bio u rezultatskom plusu, a Cibona hvatala zaostatak, s puno muke u obrani u reketu, protiv gostujućeg pick&rolla, u najvećem dijelu početne dionice. Nakon što je francuskoj momčadi proradila i trica, s dalekometnim ubačajima Obasohana i Everetta, na prvi dvominutni predah otišlo se s 21:17 za goste.

Cibosi su u drugoj dionici držali priključak sve dok ih Cholet nije bacio unatrag novom tricaškom mini-serijom, prvo s ubačajima Jombyja i Slaughtera za odmak na 36:27 pet minuta do kraja prvog poluvremena, a potom i tricom Souchua u 18. minuti, za povećanje na dotad najvećih 43:31. Poslije prvih 20 minuta bilo je 47:36, i dalje s puno obrambenih problema Vukova, dok ni napadački nije išlo po željama. S izuzetkom nekoliko ubačaja Andrije Žižića pod košem u prvoj dionici i serije poena Davora Kusa u prvoj polovici druge četvrtine, Cibonini igrači nisu pokazali jako puno dobrog na tom kraju parketa.

S boljom reakcijom u obrani, u petorci u kojoj su tada bili Kus, Kovačević, Marčinković, Zubčić i Žižić, Ciboni nije dugo trebalo da vrati nadu u trećoj četvrtini. Napadački predvođeni Kusom, na drugom kraju to su naplatili smanjenjem na samo 66:62 u 29. minuti, namjestivši puno zanimljiviju završnu dionicu susreta. U posljednjih 10 minuta ušlo se sa 69:64 za goste.

Carter "zakopan" na klupi u drugom poluvremenu

Bez obzira na dolazak Jermainea Andersona, čiji je prvi nastup najavljen za subotnji ogled s Crvenom zvezdom u ABA ligi, Tweety Carter još uvijek je u Ciboni, ali pitanje je koliko će biti nastavi li kao ovog utorka. Poslije četiri poena uz 2/7 iz igre i sa samo jednom asistencijom, uz uklapanje u Cibonino obrambeno sivilo u prvom poluvremenu, Veljko Mršić zadržao je američkog razigravača na klupi u Vukovima kvalitetnijih drugih 20 minuta.

No, Mršić je poslije susreta kazao da Carter ne ide nikuda, barem zasad. Za razliku od njega, Dustin Ware je na odlasku, s dogovorima o prijevremenom raskidu s Cibonom, zbog čega je još uvijek u Zagrebu.

Tijekom posljednje četvrtine Cibosi su i dalje radili solidan obrambeni posao, prvo zonom, a u završnim minutama s povratkom na čovjeka, no od još boljeg učinka odvojili su ih problemi u skoku, koji su sada već kronični. Ponajprije zbog nekoliko uhvaćenih lopti u napadu previše, iz Ciboninog kuta gledanja, gosti su držali prednost na svojoj strani, a u posljednju minutu ušlo se s 89:86 za Cholet.

No, Vukovi nisu došli bliže od toga. S po dva pogođena slobodna bacanja Obasohana i Goreeja, gosti su dvaput odmicali na +5, a svoje posljednje prilike Cibona je propustila nakon što je Everett zaustavio Kusa na ulazu, dok napad potom, kod zaostatka od 94:88 25 sekundi do kraja, DJ Strawberry nije bio precizan za tricu.

Goste je s 20 poena i sedam skokova vodio iskusni Marcus Goree. Travon Bryant imao je 19 poena i sedam skokova, A.J. Slaughter 18 poena, šest asistencija i pet skokova, a Derrick Obasohan 16 poena. Terrell Everett, nekadašnji kratkotrajni Cibonin član, upisao je devet poena i 11 asistencija.

Andrija Žižić i Davor Kus zabili su po 24 poena za Cibose, Žižić sa sedam skokova, a Kus sa šest asistencija. Povratnik Tomislav Zubčić završio je s 14 poena, sve u drugom poluvremenu, uz šest skokova i četiri asistencije.

Foto: Maja Prgomet

Eurokup, skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Cibona90:95Cholet
Zenit St. Peterburg89:71Ratiopharm Ulm
1Zenit St. Peterburg 60+79
2Ratiopharm Ulm 33+19
3Cholet 33-12
4Cibona 06-86

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Eurokup, skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Cibona90:95Cholet
Zenit St. Peterburg89:71Ratiopharm Ulm
1Zenit St. Peterburg 60+79
2Ratiopharm Ulm 33+19
3Cholet 33-12
4Cibona 06-86

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.11.2012. u 10:32
    mršiću...nemoj čekati da te smjene....jer čak i ti debili iz uprave će shvatiti u jednom trenutku da su pogriješili i dat će ti otkaz. odi sam....nemoj kvariti sliku o sebi kao dobrom i požrtvovnom igraču cibone, kojeg smo voljeli i kojem smo pljeskali davnih 90-tih! budi toliko čovjek i priznaj... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.11.2012. u 09:02
    cim je na klupu postavljen mrsic, bilo je jasno da oni sta vode igru u i oko kluba nemaju nikakvih ambicija sta se tice rezultata - tu uopce nije bitno dal su u rosteru stranci ili domaci, ekipa je tolko lose vodjena i bez motiva, a konacni cilj je gasenje u roku sezonu dvije i instaliranje... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.11.2012. u 01:15
    Znači jedina momčad u Europi trenutačno gora od Dinama je Cibona.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.11.2012. u 22:24
    looooseeerrs
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.11.2012. u 22:14
    timeout 12 sekundi prije kraja na -7 nekim cudom nije urodio plodom......
    Obrisan korisnik