Košarka

Lutz: "Šarić nije u idealnom fizičkom stanju, trebat će vremena da bude na optimumu"

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • petak, 30.11.2012.
Lutz: "Šarić nije u idealnom fizičkom stanju, trebat će vremena da bude na optimumu"
Foto: Kristijan Komarica

Dva dana prije utakmice u Ljubljani u 11. kolu ABA lige, Dario Šarić i njegov dolazak u Cibonu ostaju glavne teme u Domu Dražena Petrovića. U klubu se i dalje bave završetkom transfera, a uoči gostovanja kod Union Olimpije, mladi Šibenčanin još uvijek nije registriran, pa je njegov nastup u nedjelju pod velikim upitnikom. Najavljujući susret, privremeni Cibonin trener Danijel Lutz dotaknuo se i trenutnog Šarićevog fizičkog stanja nakon što je novog igrača Vukova vidio na treningu...

Dario Šarić u srijedu je potpisao za Cibonu, ali nekoliko dana poslije potpisa, 18-godišnji Šibenčanin još nije registiran za svoju novu momčad i upitno je hoće li moći biti u sastavu u Ljubljani. Cibosi će kod Union Olimpije gostovati u nedjelju u 19 sati, još ima vremena da se registracija obavi s obzirom da se to može napraviti i vikendom, a procjenjujući izglede da će Šarić igrati, Danijel Lutz kazao je da su šanse 50 posto.

"Olimpija je duplirana na svakoj poziciji"

Privremeni Cibonin trener opisao je nedjeljnog suparnika svoje momčadi: "U ovom trenutku su ozbiljni što se tiče natjecanja u Euroligi, što je najbolji pokazatelj kvalitete. Duplirani su na svakoj poziciji, imaju kvalitetu u startu, a oni koji ulaze s klupe daju im dodatnu kvalitetu napadačkog učinka. Tim je od početka zajedno, domicilni igrači su već drugu sezonu s istim trenerom, to govori o kontinuitetu koji mogu imati unutar jedne utakmice."

"Nemamo informaciju hoće li imati Pagea, jučer nije nastupio, znamo da je to odluka 'dan za danom'."

No, privremeni Cibonin trener spreman je na opciju i da neće moći računati na mladog Šibenčanina, o čijem je trenutnom stanju dobio prve informacije na prvom treningu na kojem je Šarić bio s novim suigračima.

"Nije u idealnom fizičkom stanju, to je evidentno, sigurno da će trebati proći jedan period da dođe u optimum igre", kazao je Lutz o Šariću: "Trebamo vidjeti kada će moći nastupiti, moramo ga uvesti u ono što radimo."

"No, moramo biti svjesni i da u ovom trenutku nešto što znači danas ne mora biti isto za tri dana ako se pojavi novi trener", nastavio je Lutz, pojašnjavajući što bi novi adut Vukova mogao donijeti. Ne nužno u Ljubljani, gdje će privremeni Cibonin trener sigurno voditi utakmicu, a Šarića možda neće biti, već u kasnijim nastupima: "Znam Darija dobro, još otkako je bio klinac, iz jedne selekcije u vrijeme dok je imao 14 godina. Polivalentan je igrač i tražit ćemo da njegova kvaliteta dođe do izražaja bilo to na unutarnjoj ili vanjskoj poziciji."

Jermaine Anderson nespreman

Lutz se dotaknuo i uloge Jermainea Andersona u njegovoj momčadi, najavljujući da ne može reći koliko će ga koristiti u Ljubljani i hoće li Kanađanin uopće biti na parketu: "Nije igrao od kraja prošle sezone i nije sjajan fizički. Vidjeli ste njegov nastup u Francuskoj, a ako tako nastupa, onda to realno nije pojačanje za Cibonu."

"U velikom smo hendikepu na poziciji organizatora igre, to je nešto što će se vidjeti na terenu", dodao je privremeni trener Vukova, kojem brigu predstavlja i što ne zna koliko će u Ljubljani moći dati Tomislav Zubčić. Na gostovanju u Choletu ga je u jednom trenutku uhvatila bol u leđima, bez kontakta sa suparničkim igračem, ali Lutz se nada da će Zubčić ipak moći zaigrati poslije terapije i primljene injekcije za što bržu reakciju kako bi taj problem nestao.

"Njegova kvaliteta proizlazi iz košarkaškog IQ-a, što svi evidentno vide. Radi se o tipu igrača koji svoje kvalitete stavlja u prvi plan", nastavio je Lutz o Šariću: "No, u ovom trenutku ga ne možemo stavljati u ulogu spasitelja jer će mu trebati vremena da dođe u optimalno fizičko stanje."

U seriji teških utakmica koje čekaju Cibonu, i 18-godišnji Šibenčanin dobit će svoje minute, a ako ćemo danas predviđati kada će to biti, za očekivati je da će se prvi nastup dogoditi za nešto više od tjedan dana, 9. prosinca u Domu Dražena Petrovića protiv Cedevite. Osim što je pod upitnikom Ljubljana, Šarić ne bi konkurirao ni za gostovanje u Sankt Peterburgu u srijedu u Eurokupu, s obzirom da ne bi bilo dovoljno vremena za sređivanje vize za Rusiju.

No, osim što još uvijek čekaju registraciju svojeg najzvučnijeg pojačanja u sezoni, koje su angažirali kada je sezona već prilično odmaknula, u Ciboni su opterećeni i drugim problemima. Raspored do Božića je izrazito težak, s gostovanjima kod Union Olimpije, Igokeje i skopskog MZT-a u ABA ligi, uz domaći ogled s Cedevitom, a gostovanje kod Spartaka i domaćinstvo Ratiopharm Ulmu u Eurokupu. Na papiru, prva lakša utakmica slijedila bi 22. prosinca, u Domu Dražena Petrovića protiv Szolnokija.

Danijel Lutz o svojoj ulozi: "Znamo da klub traži trenera i da je moja uloga trenutno privremena, ovdje sam kao v.d. i tu sam da radim posao i da ga obavim maksimalno kvalitetno, mislim da će se to vidjeti kroz momčad. No, može se dogoditi da prvom idućom prilikom dođe novi trener i vodi narednu utakmicu."

Nakon što je krenuo ritam od dvije utakmice tjedno, s europskim nastupima uz one regionalne, Cibona se ne uspijeva izvući iz krize i vratiti na pravi put, a takav raspored neće pomoći - čak i ukoliko će na putu ruku moći dati Dario Šarić, o čijoj je potencijalnoj ulozi Lutz dodao još riječ-dvije.

"Postoji dosta timova koji koriste visoke igrače za playmaking, to je sigurno opcija za Darija. Već sam rekao da može igrati i leđima i licem, naći igrača u boljoj poziciji", opisao je privremeni trener Vukova: "Svatko treba imati svoju ulogu na terenu, netko glavnu, netko sporednu, a cilj je da se stvori timski napadački sustav. Možda te uloge nisu najbolje podijeljene u ovom trenutku, a u svoje ime bih rekao da je to prvi kriterij da se riješi ova rezultatska kriza i da ovaj tim postane pobjednički."

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.12.2012. u 00:44
    reko sam već da ovaj lutz nije smio voditi ekipu više od jednog treninga...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.11.2012. u 22:45
    idi na američki fakultet studiraj hamburgerologiju ili bio što i igraj ko čovjek
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.11.2012. u 21:02
    ima trener pravo. ja bi ga posla nazad u split da još malo trenira.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.11.2012. u 17:21
    Pa nisu ga doveli da ga nespremnog guraju u igru. Nije isto trenirati i igrati, a i pitanje je koliko je intenzivno trenirao kada se nije spremao za nikakve utakmice. Nisu platili te silne pare i danima pregovarali da bi im bio zamjena, i to još za loše amere. Koliko bijesa i zavisti... ne guraš... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Powers30.11.2012. u 17:02
    ne, nego nam srce boli sto ce najveci talent europe morati grijati klupu amerskim polovnjacima jer je "strucnjak" jednog "velikog" kluba tako procijenila.
    Powers