Rukomet

Lajos Mocsai: "Naši najbolji igrači stariji su od 30 godina, ali se nadamo kako će tu biti još neko vrijeme"

Damir Žbulj • subota, 15.12.2012.
Lajos Mocsai: "Naši najbolji igrači stariji su od 30 godina, ali se nadamo kako će tu biti još neko vrijeme"
Foto: Dario Dodić

Hrvatska rukometna reprezentacija morat će na Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj bez Ivana Balića, no i druge nacionalne selekcije imaju svoje brige. Izbornik Mađara, koji su jedan od protivnika Hrvata u skupini D, otkrio je svoje planove vezano za ovo natjecanje, dok je srpski reprezentativac Žarko Šešum poručio kako bi u eventualnoj osmini finala ipak rado izbjegao Hrvatsku...

Ostalo je manje od mjesec dana do početka Svjetskog rukometnog prvenstva, koje se održava u šest španjolskih gradova, Barceloni, Granollersu, Sevilli, Guadalajari, Zaragozi i Madridu, gdje će biti smještena Hrvatska, zajedno s domaćinom Španjolskom, Alžirom, Egiptom, Australijom te Mađarskom.

Njihov legendarni strateg Lajos Mocsai, koji je posljednje nešto više od dvije godine ponovno izbornik njihove muške nacionalne selekcije iznio je planove koje Mađari imaju na ovom velikom rukometnom natjecanju.

Mađarska je u borbi za broncu na nedavno zaključenim Olimpijskim igrama poražena upravo od Hrvatske, a ždrijebom je odlučeno kako će se isti suparnici naći već u skupini D nadolazeće svjetske smotre. Njihov izbornik naglasio je kako je iskustvo njihova glavna snaga.

"Mađarska je napredovala na posljednjim natjecanjima, a htjeli bismo se zadržati na toj razini. Konstantno biti među osam najboljih sve do novih Olimpijskih igara. Naši najbolji igrači stariji su od 30 godina, ali se nadamo kako će tu biti još neko vrijeme kako bismo ispunili svoje ciljeve," poručio je Mocsai u razgovoru za Španjolski rukometni savez, a prenosi službena stranica Svjetskog prvenstva.

"Paralelnom, pokušavamo afirmirati i mlade nadarene igrače kako bi bili spremni za Rio," naglasio je Mađar i pojasnio koji su ciljeve reprezentacije u Španjolskoj: "Moramo igrati utakmicu po utakmicu kako bismo završili među osam najboljih. Naš primarni cilj je osmina finala, a tada ćemo razmišljati o svakom narednom suparniku."

Lajos Mocsai ipak vidi domaćina kao najopasnijeg protivnika u skupini D, bez obzira što mora igrati i protiv Hrvata: "Pripremamo se kako bismo pobijedili sve protivnike u skupini, ali naravno, najvažniji suparnik bit će nam Španjolska. Imaju solidne rezultate posljednje vrijeme, a siguran sam kako će na domaćem terenu pokušati osvojiti naslov. Cilj u skupini nam je plasirati se među prve tri reprezentacije, dok je u skupni C s kojom se križamo slično izjednačena situacija, uz Koreju, Sloveniju, Poljsku i Srbiju," zaključio je mađarski izbornik, a prenosi handballspain2013.

Šešum: "Željeli bismo izbjeći Hrvatsku u osmini finala"

Upravo je Srbija jedan od mogućih suparnika Hrvatske u osmini finala. U Španjolskoj je na snazi novi sustav natjecanja u kojem iz četiri skupini po četiri najbolje reprezentacije ulaze među 16 njaboljih, ali odmah je na rasporedu utakmica na ispadanje.

Svjestan je toga i Žarko Šešum, srpski internacionalac, koji se nada kako u toj knockout fazi neće baš morati na Hrvate.

"Naravno, željeli bismo izbjeći Hrvatsku, ako je ikako moguće i Španjolsku ili Mađarsku. No, prvo se moramo posvetiti našoj skupini C gdje su nam glavni rivali Slovenija i Poljska. Ne smijemo podcijeniti nikoga," kazao je Šešum za stranicu Španjolskog rukometnog saveza, a prenosi handballspain2013.

"Naš prvenstveni cilj je osigurati nastup na svakom velikom natjecanju sve do Olimpijskih igara u Riju 2016. godine. Ako nam se pruži prilika za neki dobar rezultat, pokušat ćemo ju iskoristiti."

"Kao prvo, moramo izbjeći ozljede pa se nadamo kako ćemo završiti na jednom od prva dva mjesta u skupini kako bismo dobili manje opasne protivnike u osmini finala. No, iako budemo slabije plasirani, ipak možemo ostvariti dobar rezultat i otići jako daleko," poručio je srpski rukometaš, koji je trenutno član njemačkog Rhein-Neckar Löwena.

Šešum je bio član srpske reprezentacije na posljednjim velikim natjecanjima, a na domaćem terenu u Srbiji nije bio u mogućnosti igrati finale, zbog ozljede oka koju mu je priuštio vlastiti navijač, pogodivši ga tvrdim predmetom, vjerojatno bocom u oko, a nakon što je cilj napada u beogradskoj Areni bila hrvatska reprezentacija.

Srbija i Hrvatska sastale su se i u Londonu na Olimpijskim igrama gdje su u skupini izabranici Slavka Goluže bili uvjerljivi, a srpski rukometaši na kraju su ostali bez četvrtfinala i borbe za medalje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!