Rukomet

Ozljeda Ugaldea zasjenila laganu pobjedu Španjolske, Mađarima ponovno remi

Damir Žbulj • subota, 05.01.2013.
Ozljeda Ugaldea zasjenila laganu pobjedu Španjolske, Mađarima ponovno remi
Foto: Dario Dodić

Nastavlja se rukometna akcija širom Europe u sklopu priprema za nadolazeće Svjetsko prvenstvo. U Španjolskoj je domaćin nastavio s laganim zagrijavanjem protiv slabijih suparnika, uvjerljivo su svladali Japan, dok je u Češkoj Mađarska odigrala još jedan dvoboj bez pobjednika. Nakon Poljaka, odigrali su neriješeno i sa domaćinom turnira Češkom...

Dok se hrvatska rukometna reprezentacija za Svjetsko prvenstvo priprema u Istri, gdje će u nedjelju i ponedjeljak odigrati utakmice s Norveškom, njeni protivnici također su aktivni. Španjolci su na turniru u Madridu ponovno bili uvjerljivi. Protiv Japana su ostvarili dominantnu pobjedu te će u nedjeljnom finalu s Brazilom odlučiti o prvom mjestu.

Japanci su ukupno postigli samo 12 pogodaka, osam u prvom i četiri u drugom, što dovoljno govori o ozbiljnosti s kojom je domaćin ovog turnira, ali i Svjetskog prvenstva ušao u susret.

No, Španjolce je više potresla vijest kako su nakon Raula Entrerriosa ostali i bez lijevog krila Cristiana Ugaldea, koji zbog ozljede koljena neće nastupiti za reprezentaciju na svjetskoj smotri. U sastav je pozvan mladi igrač Barcelone Aitor Arino, jedan od njihovih najperspektivnijih igrača, juniorski prvak iz Turske prošle godine.

"Pokušat ćemo Aitora čim prije uklopit u momčad, on je igrač koji nam može jako koristiti i u obrani 5-1, ali najvažnije je da Cristianu zaželimo što brži oporavak," poručio je španjolski izbornik Valero Rivera, kojem sigurno nisu trebale ovakve brige pred skorašnje nastupe na Svjetskom prvenstvu.

Španjolci su protiv Japana imali samo dobar pucački trening, Sierra i Šterbik odmarali su i prepustili mjesto mladoj 21-godišnjoj vratarskoj nadi, a Gonzalo Pérez de Vargas uzvratio je s 18 obrana. Julen Aguinagalde bio je nerješiva zagonetka za omalene Japance, zabio im je sedam golova, Ruesga, Sarmiento dodali su po pet, Alberto Entrerríos postigao je četiri, a Víctor Tomás, Maqueda i Guardiola po tri puta bili su uspješni. Svi španjolski igrači u polju barem su postigli po jedan pogodak, za konačnih 40:12.

Brazilci, koji se na Svjetskom prvenstvu nalaze u skupini A zajedno s Njemačkom, Argentinom, Francuskom, Crnom Gorom i Tunisom pokazali su kako su puno, puno bolja reprezentacija od Čilea, također sudionika svjetske smotre. Ozlijeđeni Marco Oneto, kao kapetan i najbolji igrač, prevelik je nedostatak za ionako slabašni Čile, koji je poražen 38:21. U skupini B Svjetskog prvenstva protiv njih tako ne bi trebali imati problema Danska, Island, Rusija, Makedonija pa čak niti Katar.

U nedjelju Brazil igra sa Španjolskom, a Čile i Japan međusobno odlučuju o trećoj poziciji na turniru.

Mađari vole neodlučeno

Još jedan od hrvatskih suparnika na Svjetskom prvenstvu, Mađarska, intenzivno se pripreme za nadolazeće natjecanje. na turniru u Češkoj u petka su remizirali s Poljacima, dok su s identičnim raspletom odigrali i susret s domaćinom turnira Češkom.

Izjednačeno je bilo u prvom poluvremenu, a na odmor se otišlo minimalnim vodstvom Mađara (14:13). U nastavku utakmice domaćin okreće rezultat u svoju korist, dok u samoj završnici ima i prednost od dva pogotka viška. Mađarska je poraz izbjegla golovima Laszle Nagya, za konačnih 28:28.

Najbolji strijelci bili su Csaszar sa šest postignutih golova te Szabolcs Szöllősi, koji s 23 godine spada u novu generaciju mađarskih igrača. Postigao je četiri pogotka.

Poljska je nakon remija s Mađarima svladala Slovačku 30:25. Reprezentacija koju vodi Michael Biegler jedna je od mogućih suparnika Hrvatske u osmini finala, a pokazuju kako su u sve boljoj formi.

Već do poluvremena su otišli u prednsot od pet golova (16:11), koju su i sačuvali do kraja dvoboja (30:25). Najbolji strijelac bio je Kubisztal s devet golova, ali od čega je šest bilo s linije sedam metara. Michal Jurecki postigao je pet, a njegov brat Bartosz upisao se četiri puta u listu strijelaca.

U nedjelju Mađarska igra protiv Slovačke, dok će Češka testirati Poljake.

Pripremni turniri za SP 2013.
Španjolska - Japan 40:12 (18:8)
Brazil - Čile 38:21 (18:12)

Češka - Mađarska 28:28 (13:14)
Poljska - Slovačka 30:25 (16:11)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!