Rukomet

Srbija u završnici okrenula Makedoniju, Nijemcima remi protiv oslabljenih Šveđana

Damir Žbulj • nedjelja, 06.01.2013.
Srbija u završnici okrenula Makedoniju, Nijemcima remi protiv oslabljenih Šveđana
Foto: EPA

Ulazi se u završni tjedan priprema za Svjetsko prvenstvo, a rukometne reprezentaciju odrađuju neke od posljednjih dvoboja u kojima testiraju svoje mogućnosti. Srpski rukometaši u uzbudljivom susretu svladali su Makedoniju, dok su Nijemci, nakon što su prije nekoliko dana slavili u gostima, na svom terenu protiv istog suparnika odigrali bez pobjednika...

U niškoj dvorani Čair ovih se dana održava trokut turnir na kojem nastupaju Egipat, Makedonija i domaćin Srbija, a nakon što su u petak Makedonci nadigrali Egipćane, suparnike Hrvatske iz skupine D, u idućem dvoboju snage su odmjerili sa Srbijom.

Izbornici Veselin Vuković i Zvonko Šundovski kombinirali su sa sastavima tijekom gotovo čitave utakmice, ali u samoj završnici se vodila velika borba s najjačim snagama, u kojoj su ipak bolji bili domaći rukometaši.

U prvom poluvremenu za Srbe je dobro branio Ivan Gajić, otišli su do prednosti od tri pogotka, ali period njihove igre bez realizacije je Makedoniji donio priliku za povrata u rezultatsku ravnotežu. Nakon njihova minimalnog vodstva na odmor se ipak odlazi s 13:13.

"Bila je ovo prilika da se isprobaju svi igrači. Važna je ovo bila utakmica za obje reprezentacije, a mi moramo identično odigrati i protiv Egipta u nedjelju kako bi se formirala ekipa od 16 igrača koja će biti spremna za početak Svjetskog prvenstva," naglasio je kapetan srpskih rukometaša Momir Ilić

U nastavku je na vratima Srbije branio Darko Stanić, ali Makedonija je gotovo čitavo vrijeme bila u vodstvu, imali su i tri pogotka viška. Završnica ipak pripada Srbima, pet minuta prije kraja dolaze do izjednačenja i prednosti, koji Makedonci nisu uspjeli stići do kraja dvoboja. Završilo je 26:25 za domaće rukometaše.

Njihov kapetan Momir Ilić zabio je četiri pogotka, baš kao i pivot Alem Toskić, Radivojević, Vučković i Nikčević postigli su po tri pogotka. Gajić je skupio sedam, a Stanić devet obrana. Najefikasniji igrač susreta bio je naravno Kiril Lazarov s deset postignutih pogodaka, od čega je šest bilo s linije sedam metara. Istaknuo se još Dejan Manaskov s pet golova. Makedonski vratari obranili su zajedno devet lopti, a jedan od njih, Borko Ristovski ovako je komentirao nastupe svoje reprezentacije: "Igrali smo punom snagom, ali smo ipak pazili da se ne ozlijedimo. Srbija je pokazala svoju kvalitetu u završnici, kada smo i mi malo popustili. Na Svjetskom prvenstvu očekujem što više balkanskih ekipa u drugom krugu, a ova dva posljednja susreta su nam bila odlična provjera."

Srbija u nedjelju igra svoju posljednju pripremnu utakmicu, protiv Egipta, koji je protivnik Hrvatske u skupini D. Na Svjetskom prvenstvu Srbi su u skupini sa Slovenijom,. Poljskom, Saudijskom Arabijom, Južnom Korejom i Bjelorusijom, a prvi dvoboj imaju 12. siječnja protiv Koreje. Makedonija je u skupini B, zajedno s Rusijom, Katarom, Čileom, Danskom i Islandom, a nastup na svjetskoj smotri otvaraju također 12. siječnja, protiv Čilea.

Nijemci bez druge pobjede protiv Šveđana

Nakon što su u četvrtak slavili u Švedskoj sa šest pogodaka viška, na domaćem terenu u Hamburgu nisu protiv istog suparnika ponovili dobar rezultat. Šveđani su protiv Crne Gore ostali bez nastupa u Španjolskoj pa ove pripremne dvoboje koriste da isprobaju neke nove igrače.

Pred gotovo 12 tisuća navijača Njemačka je dobro započela dvoboj, stekla prednost, ali do odmora gosti dolaze do minimalne prednosti. Bez bolesnog Roggischa i s Lichtleinom na vratima umjesto Heinevettera, koji je priliku dobio u nastavku, njemačka obrana nije bila na razini, primila je 16 golova.

Izjednačeno je bilo do samog kraja, a završilo je bez pobjednika 28:28. Kod Šveđana je najefikasniji bio Jakobsson sa šest golova, dok su Njemačku predvodili Pfahl, Reichmann i Schmidt, svaki sa četiri pogotka. Kneer, Weinhold, Theuerkauf postigli su po tri, dok su Wiencek, Klein i Haaß po dva puta bili uspješni.

Izabranici Martina Heubergera posljednju provjeru imaju u srijedu protiv Rumunjske, a na Svjetskom prvenstvu nalaze se u skupini A zajedno s Francuzima, Tunisom, Crnom Gorom, Argentinom i Brazilom, s kojim i otvaraju natjecanje 12. siječnja.

Pripremne utakmice za SP 2013.

Srbija - Makedonija 26:25 (13:13)

Njemačka - Švedska 28:28 (15:16)

Bjelorusija - Katar 28:28 (15:14)
Portugal - Rusija 29:29 (17:19)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometSP 2013.
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!