Rukomet

Nijemci proradili u nastavku, Francuska u samoj završnici

Mihaela Bradovski, Mišo Gulić • subota, 12.01.2013.
Nijemci proradili u nastavku, Francuska u samoj završnici
Foto: EPA

Prvi susret u grupi A na Svjetskom prvenstvu očekivano lako je otišao na stranu Nijemaca, no dosta problema Brazilci su im zadali u prvom dijelu. U drugom dvoboju dana u ovoj skupini Argentina je s dva razlike svladala Crnu Goru iako su njeni vratari u svih 60 minuta uspjeli skupiti tek tri obrane. Dan su zaključili rukometaši Francuske i Tunisa u još jednoj vrlo uzbudljivoj i neizvjesnoj utakmici...

Njemačka - Brazil 33:23 (12:10)

Njemačka je u susret ušla prilično mekano u obrani, dok su u napadu imali podosta problema s agresivnom 3-2-1 obranom Carioca, pa je nakon uvodnih 3:3, Brazil pobjegao na dva gola razlike i tu prednost držao sve do 22. minute kada Nijemci poravnavaju, a dvije minute potom, golom Theuerkaufa, dolaze i do vodstva od 10:9.

Brazilci su u završnici dosta pali, krenuli su sa soliranjem, pa su uspjeli razbraniti i Heinevettera, stoga njemački preokret i prednost od 12:10 nakon prvih 30 minuta zapravo neće dočarati da je Brazil bio taj koji je bolje izgledao u prvom dijelu.

Tri brza njemačka gola na otvaranju drugog dijela u potpunosti su razoružala Brazilce (15:10), a s vremenskim odmakom nestala je i agresivnost s početka susreta, pa su Nijemci lakoćom održavali prednost koja je prema kraju utakmice bivala sve veća i veća, sve do konačnih 33:23.

Prvo ime u njemačkim redovima bio je Weinhold koji je zabio sedam golova, dok je njih pet, od čega dva sedmerca, zabio Schmidt, a po četiri su dodali Theuerkauf i Groetzki. Kod Brazilaca najbolji su bili Patrianova i Pacheco koji su postigli po četiri gola.

Argentina - Crna Gora 28:26 (13:12)

Obje momčadi u susret su ušle oprezno, igrajući na duge napade. Čak i onda kada je bilo prilike za barem polukontru, igrači jedne i druge reprezentacije odlučivali su se za sigurnije varijante. Nakon 10 minuta igre Argentina je preko Pabla Simoneta povela s 3:1, a dvije minute kasnije na drugoj je strani precizan bio Rakčević koji je tim zgoditkom prekinuo devet kriznih minuta u napadu svoje momčadi.

Sastav Eduarda Gallarda u prvom pripremnom dvoboju protiv Francuske u prvih je pola sata postigao tek četiri pogotka, a večeras je nakon 14 minuta vodio s 5:2. Bio je to signal crnogorskoj klupi za minutu odmora. Tek nakon povratka na teren prvo Argentina preko Federica Fernándeza, a zatim i Crna Gora golom Igora Markovića uspijeva poentirati iz kontre, a zatim, nakon 7:4 kreće igra pogodak za pogodak koja je, izuzev dva gola u nizu prvo Južnoamerikanaca, a zatim debitanata na svjetskoj smotri, trajala do samog pred sam kraj prvog dijela.

Sedam pogodaka Diega Simoneta

Tijekom pripremnog razdoblja Diego Simonet imao je popriličnih problema s ozljedom, oporavak se pažljivo pratio, a onda je na otvaranju protiv Crne Gore pokazao kako je to sve iza njega. U startnu pobjedu ugradio je sedam zgoditaka, jedan više od Roganovića na drugoj strani. Po pet su postigli Pablo Simonet i Fernández.

Vratarski dvojac pobjedničke momčadi Schulz - Maciel skupio je tek tri obrane. Najuspješniji vratar na ovom dvoboju bio je Rade Mijatović s osam pravovremenih reakcija, a dvije je tom učinku dodao i Rajković.

Pet minuta pred odlazak na odmor argentinski rukometaši držali +3 vodstvo, a u istoj je akciji isključen i Kapisoda, no nakon još dva isključenja, jednim na svakoj strani, u posljednjim sekundama momčad Zorana Kastratovića uspijeva stići na zaostatak od tek jednog gola. Na predah se otišlo pri 13:12 vodstvu Argentine iako njeni vratari u tih prvih pola sada nisu skupili niti jednu obranu.

Argentinska vrsta u nastavak je ušla s igračem manje i iako prvi u drugom poluvremenu poentira raspoloženi P. Simonet, crnogorski reprezentativci, točnije Ševaljević svojim dvama pogocima u nizu svojoj momčadi osigurava izjednačenje. U idućoj akciji, u četvrtoj minuti nastavka, Simović zabija za 15:14, prvu prednost Crne Gore nakon početnih 1:0. Ipak, kratko je i ovoga puta trajalo to vodstvo Kastratovićeva sastava. S dva brza pogotka Argentina je ponovno u minimalnom vodstvu, samo dvije minuta kasnije.

Za razliku od prvog dijela, u drugom je nedostajalo reda u igri obje momčadi, pogoci su češće padali i iako se u posljednjih 15 minuta ušlo pri 20:20 nakon zgoditka Roganovića, Argentina je i dalje bila ta koja je održavala prednost od pogotka, odnosno dva, a nakon petog gola Fernándeza i 23:20. Argentinska vrsta još je jedno isključenje platila izjednačenjem, a zatim i odlaskom u minus nakon što je svoj peti, a odmah zatim i šesti pogodak zabio Roganović.

U posljednjih desetak minuta dvoboja proradila je i nervoza pa je prvo direktan crveni karton zaradio Milašević, a potom su stigla i dva nova isključenja Crnogoraca. Iako je u tim trenucima semafor pokazivao 25:25, Argentina je uspjela iskoristiti brojčanu prednost i na kraju slaviti s dva razlike.

Francuska - Tunis 30:27 (13:14)

Baš kao u Londonu, gdje su se ove dvije reprezentacije također susrele u grupnoj fazi natjecanja, Tunižani su se pokazali izazovom za branitelje naslova. Izbornik Francuske povjerenje je u vanjskoj liniji od prve minute dao Karabatiću, Ferenandezu i Barachetu koji postiže prvi pogodak za svoju momčad nakon pet minuta igre. Do tada se na drugoj strani dva puta u strijelce upisao Alouini. Po običaju afrički se predstavnik oslonio na svoju čvrstu, na trenutke i preagresivnu obranu, a zaostatak francuskih reprezentativaca bio i osjetniji odmah na startu da nije bilo nekoliko uvodnih obrana Omeyera.

Nakon što je u svom prvom pokušaju Guigou promašio s linije sedam metara, u nastavku susreta te se zadaće uhvatio kapetan Fernandez koji je zajedno s Abaloom predvodio napad svoje momčadi do ulaska u drugu polovicu prvog dijela. U 15. minuti povela je Francuska s 8:5, Omeyer je dodao tome svoju novu obranu, no u idućim minutama četiri pogotka u nizu postiže sjajni Sanai i Tunis hvata priključak. Nakon nekoliko minuta igre pogodak za pogodak Bannour postavlja 11:10 svoje momčadi i unatoč nove dvije obrane svog vratara i isključenjima Gharbija, a zatim i Teja Francuska u nastavak kreće sa zaostatkom od jednog gola.

Sedam isključenja Tunižana

Po šest pogodaka na otvaranju Svjetskog prvenstva postigli su Jerome Fernandez i Luc Abalo koji je na kraju susreta proglašen za najboljeg igrača u francuskim redovima u ovom prvom kolu. Pet je puta precizan bio Karabatić. Omeyer (6) i Karaboue (7) podijelili su minutažu, svakome je pripalo po jedno poluvrijeme.

Marouene Maggaiez, vratar Tunisa, sam je skupio 13 obrana. Najboljim se pak u napadu afričkog predstavnika pokazao Amine Bannour sa sedam pogodaka, Sanai je postigao pet, a četiri je dodao budući član Kiela Jallouz. Tunis je u prvih 60 minuta na ovom Prvenstvu skupio sedam isključenja.

Stručni stožer Francuske uoči početka natjecanja u skupini A reprezentaciju Tunisa ocijenio je jednim od najozbiljnijih protivnika, posebno zbog činjenice da puno njenih članova igra u LNH. Agresivna igra Tunižana u obrani u uvodnim minutama drugog dijela donijela im je dva nova isključenja, ono u 35. minuti bilo je ukupno peto. Francuska se i prije tih isključenja vratila u igru, Honrubia poentira dva puta u nizu za minimalno vodstvo svoje momčadi, a prije isključenja Accambraya dva je puta precizan i Karabatić.

Igrača više Tunis koristi u devetoj minuti nastavka kada stiže na 19:18, a nekoliko trenutaka kasnije već je +3 za afrički sastav. Seriju Tunižana prekinuo je Karabatić, no Francuska se i dalje mučila s hvatanjem ritma i vraćanjem na pravi put. Važnu obranu Karaboue upisuje u 44. minuti, francuski se sastav uspijeva obraniti i u idućem napadu, a u igru po prvi puta ulazi i Narcisse koji zabija za dolazak na pogodak zaostatka. Izjednačenje, točnije 22:22 donio je Abalo nakon šeste obrane Karabouea i u trenucima kada je Karabatić odrađivao dvije minute kazne.

Do svoje desete obrane Maggaiez je stigao u 49. minuti, a u idućoj ga tek iz drugog pokušaja uspijeva matirati Sorhaindo. U tim je trenucima Tunis održavao pogodak prednosti, dok se Francuska bezuspješno trudila ući u seriju kakvu je ostvarila nakon uvodnog protivničkog vodstva. Najbolji rukometaš 2012. godine propustio je obje pripremne utakmice, a večeras je svoj drugi pogodak postigao za 25:25. U idućem napadu promašio je iz kontre no francuskoj vodstvo donosi Atleticov Barachet.

Onestin sastav tek je u završnim minutama zaigrao svoju poznatu obranu, brzim kretanjima prisili su protivnika na pogreške i u vrlo kratkom periodu Francuska stiže na 28:25. Francuski su rukometaši zahvaljujući odličnoj završnici upisali prvu pobjedu, dok sastav Alaina Portesa ima za čime žaliti. U nedjelju će Tunis snage odmjeriti s Njemačkom dok će Francuska po nove bodove protiv Crne Gore.

Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Njemačka33:23Brazil
Argentina28:26Crna Gora
Francuska30:27Tunis
1Njemačka 5148:126+228
2Francuska 5154:124+308
3Tunis 5123:12306
4Brazil 5122:127-56
5Argentina 5116:138-222
6Crna Gora 5117:142-250

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Njemačka33:23Brazil
Argentina28:26Crna Gora
Francuska30:27Tunis
1Njemačka 5148:126+228
2Francuska 5154:124+308
3Tunis 5123:12306
4Brazil 5122:127-56
5Argentina 5116:138-222
6Crna Gora 5117:142-250

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.01.2013. u 00:53
    snaga francuza je onesta, a glavna 'tajna' je fizička priprema igrača
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.01.2013. u 23:10
    Ma puno su jaki u psihi kad bi naši i u pola bili takvi mogli bi se nečemu nadati!Ja se samo nadam da će kod nas proraditi onaj inat koji nas je nekada krasio onda bi sve opcije bile moguće!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.01.2013. u 22:49
    Ma ne samo psiha,kvaliteta im je najjača!!Na Oi su još i gore krenuli,izgubili su od Islanda,vidjelo se da su još noge teške od priprema,pogotovo vanjskoj liniji.Gledao sam drugo poluvrijeme,ne znam zašto Omeyer nije branio!Po svemu učinjenom u zadnjih 5-6 godina Francuska je favorit broj 1.na ovom... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.01.2013. u 22:34
    ovi Francuzi ce osvojit,mozda rezultat ne govori toliko puno,ali kad treba,tada su najjaci,psihaa im je najjaca,nema im ravnih
    Obrisan korisnik