Rukomet

U dvoboju punom preokreta Rusija slavila protiv Islanda, Katar nemoćan protiv Danaca

Igor Šestak, Jelena Bagarić • subota, 12.01.2013.
U dvoboju punom preokreta Rusija slavila protiv Islanda, Katar nemoćan protiv Danaca
Foto: EPA

Na Svjetskom rukometnom prvenstvu koje se održava u Španjolskoj u tijeku su susreti prvog kola. U skupini B, čije se utakmice igraju u Sevilli, završena su prva dva dvoboja. Na teren dvorane Palacio de Deportes de San Pablo prvo su izašli Makedonija i Čile, a teže od očekivanog pobjedu je s 30:28 zgrabila Makedonija. Nakon tog dvoboja uslijedio je derbi prvog kola skupine B, u kojem su Rusi s 30:25 svladali Island i došli do vrlo važnih bodova. U posljednjem susretu kola Danci su lako svladali Katarane s 41:27...

Katar nije zaprijetio favoriziranim Dancima

U svom prvom susretu na svjetskoj smotri Danci nisu imali baš puno posla protiv reprezentacije Katra. Čak su i neke svoje najbolje igrače odmarali u ovom susretu pa se oni nisu upisali na listu strijelaca, no oni koji su zaigrali postigli su pogotke u pobjedi 41:27.

U prvom dijelu nije Danska djelovala toliko impresivno. Na samom startu su tražili svoju klasičnu brzu igru, pa sve dok nisu konsolidirali svoje redove reprezentativci Katra mogli su im donekle parirati. No već prvu veliku razliku Danci stvaraju u trinaestoj minuti kada pogotkom Renea Toft Hansena odlaze na plus sedam. Pokušavali su Katarani u završnici preko Abdulrazzaqa Murada smanjiti zaostatak no jedino što su uspjeli je umanjiti razliku sa sedam na šest golova.

U nastavku danska reprezentacija imala je malo jači šuterski trening. Zabijalo se sa svih strana. Lindberg je isprobao sve vrste udaraca i pogađao svaki dio katarskog gola. Isto tako pogađali su i Eggert i Mortensen. Naravno, u ovom susretu sve je prštalo od kontri za dansku reprezentaciju koja ih je imala čak petnaest a samo dvije nije realizirala. Bassel Alrayes pokušavao je smanjivati zaostatak, no Danci su neumoljivo zabijali.

Prva imena Danske su Lindberg i Eggert koji su postigli po osam pogodaka. Za petama im je i Mortensen sa sedam pogodaka. Vratari Landin i Green zajedno su sakupili 14 obrana. U redovima katarske reprezentacije po četiri pogotka postigli su Alrayes i Abdelhak dok su golmani imali skroman učinak od šest obrana.

Rusi uz oscilacije do važne pobjede

Ruska rukometna reprezentacija pobjednički je krenula na Svjetskom prvenstvu koje se održava u Španjolskoj. Ždrijeb ih je već u prvom kolu spojio s Islandom, a utakmica u Sevilli obilovala je preokretima. I jedni i drugi pokazali su mnogo oscilacija u igri, no Rusi su napadački bili uspješniji i odnijeli pobjedu s 30:25.

Rusi su u utakmicu krenuli uraganski i u ranoj fazi došli do pet golova prednosti (7:2). Islandski izbornik Aron Kristjansson već je tada posegnuo za minutom odmora, a nakon kraćeg dogovora njegovi su igrači zaigrali bolje i postupno smanjivali prednost Rusa. U posljednjoj trećini prvog poluvremena došli su do izjednačenja na 12:12, a u idućem napadu i poveli. U izjednačenoj završnici za vodstvo su se ipak izborili Rusi i golom Žitnikova sa zvukom sirene na odmor otišli s jednim golom prednosti (14:13).

Početkom drugog poluvremena Rusija je povela s dva gola prednosti, ali je nakon toga upala u napadačku krizu. Sedam minuta nije se tresla mreža na vratima Islanda pa su se Rusi ubrzo našli u zaostatku od tri pogotka. Kod rezultata 19:16 za Islanđane, ruski izbornik Oleg Kulešov pozvao je minutu odmora kako bi savjetovao svoje igrače. Ubrzo su Islanđani ostali bez Gudmundssona koji je zbog jednog prekršaja u napadu zaradio treće isključenje, a taj je trenutak usmjerio vodu na ruski mlin.

U 46. minuti Rusija je izjednačila na 20:20, a nakon kraćeg perioda izjednačene igre došla i do osjetnije prednosti. Igrala se 54. minuta kada su Rusi pobjegli na plus tri (26:23), a u idućim minutama serijom od tri uzastopna pogotka riješili su sve nedoumice oko pobjednika ovog susreta.

U napadačkom segmentu igre Rusiju je s šest golova predvodio Gorbok (6/8), pet je golova iz sedmeraca zabio Čipurin, a po četiri su dodali Žitnikov i Atman. Rusi su ukupno iz igre šutirali 30/47 i završili utakmicu s odličnih 63 posto realizacije, a dobar nastup upisao je i vratar Levšin s 14 obrana (36 posto). Islanđani su zakazali u realizaciji i završili susret na samo 46 posto pogođenih šuteva. Najbolji strijelci Islanda bili su Sigurdsson sa sedam (7/14) i Palmarsson sa šest (6/16) golova, ali su ujedno bili i veliki potrošači lopti. Islandski vratar Gustavsson obranio je 11 ruskih pokušaja.

U drugom kolu Rusija će igrati protiv Danske, favorita skupine B, dok će Island imati nešto lakšu zadaću. Prve bodove tražit će protiv Čilea.

Makedonija teškom mukom svladala Čile

Prvu utakmicu skupine B odigrali su Makedonija i Čile, a ona se nije odvijala sasvim u skladu s očekivanjima. Makedonci su u tom dvoboju bili izraziti favoriti, ali za dva boda su morali propisno oznojiti dresove. Čileanci su ih iznenadili svojom igrom i utakmicu držali otvorenom do samog kraja. Senzacija se ipak nije dogodila, Makedonija je dobila utakmicu s 30:28.

Makedonci su dobro otvorili susret i u prvih deset minuta stvorili prednost od 4:2. Da se do bodova neće prošetati, Čileanci su im dali do znanja serijom 5:0. Izabranici Zvonka Šundovskog u tim su trenucima izgledali vrlo loše, posebno u napadu. Ipak, na vrijeme su se sabrali i do velikog odmora stvorili prednost od dva pogotka (12:10). Početkom nastavka Makedonija je konačno zaigrala bolje i vrlo brzo došla do šest golova viška. Mogao se tada očekivati potop Čilea, ali on se nije dogodio. Naprotiv, južnoamerička reprezentacija uzvratila je Makedoncima i vratila se u utakmicu. Nešto više od minute do kraja Čile je došao na samo gol zaostatka, ali veliko iznenađenje na početku turnira spriječio je Mojsovski pogotkom za konačnih 30:28.

Makedoniju su do pobjede vodili Kiril Lazarov s osam te Dejan Manaskov sa šest postignutih golova, a vratari makedonske reprezentacije imali su loš dan te obranili samo sedam lopti. Osam golova imao je i najbolji strijelac Čilea, Rodrigo Salinas, a istaknuo se još Emil Ludwig Feuchtmann s pet postignutih golova. Vratar Čilea, Rene Oliva, prikupio je 11 obrana.

Dvoboj u dvorani Palacio de Deportes de San Pablo u Sevilli bio je prvi između ovih reprezentacija u povijesti Svjetskih prvenstava, a Makedonci ga se neće baš rado sjećati. Ostaje im nada da je ovo bio samo loš dan te da će u utakmicama koje dolaze igrati bolje. Iduću igraju već u nedjelju protiv Katara, dok će Čileanci pokušati iznenaditi Island.

Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Sjeverna Makedonija30:28Čile
Island25:30Rusija
Danska41:27Katar
1Danska 5184:136+4810
2Rusija 5151:131+207
3Island 5153:135+186
4Sjeverna Makedonija 5142:143-15
5Katar 5139:166-272
6Čile 5120:178-580

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Sjeverna Makedonija30:28Čile
Island25:30Rusija
Danska41:27Katar
1Danska 5184:136+4810
2Rusija 5151:131+207
3Island 5153:135+186
4Sjeverna Makedonija 5142:143-15
5Katar 5139:166-272
6Čile 5120:178-580

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.01.2013. u 20:39
    Rusi su dotakli rukometno dno,u zadnjih 5-6 godina Ruski muški reprezentativni rukomet bilježio je loše rezultate,seniori su loše prolazili a omladinci bili kanta za napucavanje na velikim takmičenjima.Vidi se da je Kulešov uveo dosta novina,požrtvovnosti,inspiracije i motivacije im ne manjka i to... [više na forumu]
    Obrisan korisnik