Rukomet

Heuberger: "U svakom smo trenu imali rješenje za Francusku"

Mihaela Bradovski • petak, 18.01.2013.
Heuberger: "U svakom smo trenu imali rješenje za Francusku"
Foto: EPA

Posljednje kolo Skupine A Svjetskog rukometnog prvenstva donijelo je okršaj Francuske i Njemačke. Sastav Martina Heubergera slavio je dva razlike i stigao do prve pozicije u skupini. Prema riječima njihova izbornika njemački su rukometaši u svakom trenutku imali rješenje za protivnički igru dok su francuski reprezentativci priznali kako puno toga nije bilo na potrebnoj razini. Osim ove dvije europske momčadi prolaz dalje osigurali su Tunis i Brazil...

Dinart: "Možda sam svojom igrom povukao ostale"

Francuski izbornik Claude Onesta pred dvoboj petog kola s Njemačkom ustvrdio je kako pravo natjecanje za njegovu momčad tek počinje i kako će upravo on dati odgovor na mnoga pitanja. Taj prve pozicije vrijedan susret branitelj naslova izgubio je rezultatom 32:30 i iako francuskim rukometašima nije nepoznat osjećaj poraza u skupini, najviše ih je po završetku ovog okršaja zasmetao broj primljenih pogodaka. Vratarski dvojac Omeyer - Karaboue ostao je na 17 posto uspješnosti, no bez obzira na njihovo izdanje najvećim se krivcem nakon susreta osjetio Didier Dinart koji je prije nekoliko dana objavio kako je ovo Prvenstvo njegov oproštaj.

Martin Heuberger, izbornik Njemačke: "Drago mi je da imam priliku nakon utakmice s Francuskom komplimentirati svojim igračima na ovakvoj igri i pobjedi. Imali smo rješenje za Francusku u svakom trenutku, ne moram naglašavati da sam ponosan na čitavu momčad. No ovo je za nas bila samo jedna utakmica na Prvenstvu, ugodna je jer smo svladali aktualne prvake i olimpijske pobjednike, ali kažem, to je samo jedna pobjeda. U nedjelju želimo ponoviti ovu borbu i plasirati se u četvrtfinale."

"Uglavnom sam ja taj koji je dana odigrao jako lošu utakmicu i možda sam svojom igrom povukao i druge. Snaga naše momčadi je obrana, a danas nismo pronašli način za uspostavljanje ravnoteže u njoj, nismo imali odgovor na protivničku igru. Rijetko kada sam bio ovako loš kao večeras. Preuzimam odgovornost na sebe, odmah sam osjetio da neće biti dobro. Nisam se osjećao kao inače. Svi znamo gdje smo griješili, ne možemo obećati da ćemo to preko noći riješiti, ali moramo brzo reagirati, u nedjelju je utakmica na život ili smrt."

Kapetan Jerome Fernandez također je dodao da su 32 primljena pogotka nešto nad čime se svi trebaju zamisliti, dok je pivot Sorhaindo dodao kako je izostala standardna komunikacija čime su počeli problemi u igri. "Moramo biti pošteni, nedostajalo nam je komunikacije, a u jednom nas je trenutku toliko ponijela želja da smo zaboravili na neke osnovne stvari. Ali bolje je i izgubiti utakmicu, ali vidjeti kako stvarno točno stoje. Dalje nema lakih protivnika, ali ni ne možete željeti biti prvaci ako želite izbjegavati najjače protivnike." Iskustvo s dosadašnjih velikih natjecanja, smatra Onesta, trebalo bi pomoći njegovim igračima da se što prije vrate na zacrtani put. "Ovo nije dobar način za započeti najvažniji dio Prvenstva. No iskustvo koje smo proteklih godina nagomilali trebalo bi nam omogućiti da se ekspresno vratimo u pravo izdanje."

Njemačka će tako u nastavak natjecanja s prve pozicije, a posljednja pobjeda još je dodatno dala samopouzdanja mladom sastavu Martina Heubergera. Upravo se na tu psihološku komponentu nakon velikog slavlja osvrnuo Sven-Soren Christophersen. "Naše posljednje dvije utakmice bile su vrlo dobre, bolje od one prve. S vremenom smo sve više dobivali na samopouzdanju i željeli smo večeras biti još i bolji. Nikad nas nije napustila pomisao da večeras možemo pobijediti. Plan je bio igrati našu igru i vidjeti kako će Francuska na to reagirati. Ona je i dalje vrlo opasan i snažan protivnik. Odgledat će ovu utakmicu svi zajedno, uočiti pogreške i iz njih izvući pouke i u nastavku će biti još i snažniji."

Portes: "Nekoliko smo puta morali mijenjati strategiju"

Jordi Ribera, izbornik Brazila: "Bila je ovo možda i najljepša utakmica, igrači obje momčadi su se uspjeli izigrati. Bilo je mnogo lijepih pogodaka, asistencija, ali i obrana i tu bih posebno pohvalio vratara Crne Gore koji je pokazao svoju kvalitetu."

Zoran Kastratović, izbornik Crne Gore: "Nama ostaje da u kvalifikacijama za Euro sačuvamo bistre glave, a možda nas i sreća malo pomogne. Nadam se da ćemo opet razveseliti naše navijače."

Susret između Tunisa i Argentine bio je ključan za sudbinu obje momčadi i na kraju je pobjedu i plasman u 1/16 finala osigurala momčad koja je kroz dosadašnji dio natjecanja ipak pokazala više u odnosnu na protivnika iz ovog kola. Dvojbe oko toga tko je trenutno bolji u potpunosti su nestale nakon međusobnog okršaja koji je afrički predstavnik dobio rezultatom 22:18.

"Pritisak je bio jedan za obje momčadi, no upravo smo ovakvu utakmicu i očekivali. Argentina nam je stvorila mnogo taktičkih problema i nekoliko puta smo u nastavku morali mijenjati našu strategiju ne bi li došli do boljeg rezultata i konačne pobjede. Naš vratar imao je sjajan dan, to nam je mnogo značilo na putu do ova dva boda", kratak, ali jasan bio je izbornik Tunisa Alain Portes.

Njegov kolega na argentinskoj klupi, Eduardo Gallardo razliku je vidio u napadačkom dijelu igre u drugom poluvremenu. "Bila je ovo ključna utakmica i za jednu i za drugu reprezentaciju i pobjeda je na kraju otišla na stranu Tunisa zbog toga što su u drugih pola sata igrali bolje u napadu. U prvom dijelu i mi i oni igrali smo snažno i kvalitetno u obrani i u tome se periodu o pobjedniku nije moglo niti nagađati."

Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Argentina18:22Tunis
Francuska30:32Njemačka
Crna Gora25:26Brazil
1Njemačka 5148:126+228
2Francuska 5154:124+308
3Tunis 5123:12306
4Brazil 5122:127-56
5Argentina 5116:138-222
6Crna Gora 5117:142-250

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometSP 2013.
  • Najnovije
  • Najčitanije

Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Argentina18:22Tunis
Francuska30:32Njemačka
Crna Gora25:26Brazil
1Njemačka 5148:126+228
2Francuska 5154:124+308
3Tunis 5123:12306
4Brazil 5122:127-56
5Argentina 5116:138-222
6Crna Gora 5117:142-250

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.01.2013. u 11:57
    Nebi bilo prvi put da Francuzi kalkuliaju, za razliku od nas koji ne kalkuliramo previše, njima se dosad to isplatilo na nekoliko prvenstva, tak a ovaj poraz protiv Njemačke je sigurno kalkulacija dobra.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.01.2013. u 11:51
    ili je sve to skupa samo pila naopako, jer računaju izbjeći Hrvatsku (ili možda Španjolsku) u četvrtfinalu? Rekao bih kalkulacije... a volio bih da im se obije o glavu ako su zaista kalkulacije..
    Obrisan korisnik