Rukomet

Panel: Glava, kontra, Duvnjak, Alilović - i Hrvatska će u finale

Bernard Jurišić, Tomislav Pacak, Damir Žbulj • petak, 25.01.2013.
Panel: Glava, kontra, Duvnjak, Alilović - i Hrvatska će u finale
Foto: Dario Dodić

Hrvatska i Danska večeras kreću po finale Svjetskog prvenstva u Španjolskoj. Tri naša novinara - Bernard Jurišić, Tomislav Pacak i Damir Žbulj - ukrstili su argumente u četiri postavljena pitanja...

Što je Hrvatskoj ključ za pobjedu protiv Danske?

Bernard Jurišić: Ključ je iz glava izbaciti pobjedu protiv Francuza, koja je u hrvatskoj javnosti proslavljena kao da je bila finalna. Hrvatskim sportašima često nedostaje "točka na i", bilo mentalna, bilo tjelesna i ključno je da igrači ne osjete samozadovoljstvo zbog velikog trijumfa kakvu je osjetio i još uvijek osjeća ostatak nacije. Mi što gledamo to si i možemo priuštiti, no oni koji igraju nikako ne smiju. Ovakav niz i ovakve predstave hrvatske rukometne reprezentacije jednostavno se moraju okruniti novim svjetskim zlatom.

Tomislav Pacak: Psiho-fizička spremnost. Konačni rezultat u četvrtfinalu sugerira da su Danci imali težu utakmicu, no i psihički i fizički Kauboji su se prilično ispraznili protiv svojih najvećih rivala. Vjerujem da to neće biti problem, Hrvatska je mlada momčad koja ima iskustva igrati ovakve turnire, a polufinale Svjetskog prvenstva ne bi smjelo zahtijevati posebnu motivaciju. No, ozljede, fešta nakon Francuske, putovanje do Barcelone, kasna utakmica, euforija koja iz Hrvatske stiže do njih - sve to može utjecati da izvedba Hrvatske ne bude na najvišoj razini, a to je jedini način da Danska dobije Hrvatsku.

Damir Žbulj: Hrvatski rukometaši moraju hladne glave ući u ovaj susret, jer nakon pobjede nad Francuzima posao na ovom natjecanju još nije obavljen. Bez obzira na odličnu igru u Španjolskoj, u glavama igrača i izbornika sigurno će biti činjenica kako su posljednja dva nastupa na velikim natjecanjima, u polufinalu Europskog prvenstva u Srbiji i u polufinalu olimpijskog turnira u Londonu, zaustavljeni upravo na ovoj prepreci. Ta psihološka barijera sigurno će biti i važnija od one fizičke ili taktičke, jer hrvatska reprezentacija pokazala je kako za Dansku ima rješenje na terenu. U posljednjem međusobnom dvoboju doslovno su pregazili aktualne europske prvake i upravo taj dvoboj treba biti misao vodilja u novom obračunu.

Odakle prijeti najveća opasnost?

Bernard Jurišić: Za Dance se drži da igraju najsličnije hrvatskoj reprezentaciji na ovom natjecanju. A to znači - puno tke, puno kontri, puno "laganih pogodaka". Ishodište svake kontre je obrana na čelu s vratarom, pa bi bilo dobro i Landina držati na "artiljerijskoj paljbi kao što smo držali Omeyera i ne dozvoliti mu da se "razbrani" nekom serijom laganijih šuteva. Od vratara kreću munjevite kontre i brza tranzicija, ako se to zaustavi bit će puno lakše ukrotiti ostale danske adute. Protiv Skandinavaca smo često primali puno pogodaka iz "brzog centra", na što također treba obratiti pozornost. Držim da u postavljenom danskom napadu i postavljenoj hrvatskoj obrani naša reprezentacija može zaustaviti sve što Danska ponudi.

Tomislav Pacak: Uobičajeno su to kod Danske tranzicijska igra i krila, nije puno drugačije ni u Španjolskoj. Najveća pojedinačna opasnost je iz te perspektive vratar Landin jer ako on zareda s većim brojem obrana, to će otvoriti prostor za kontre neovisno koliko je dobra tranzicijska obrana Hrvatske na ovom natjecanju. Obrana je dovoljno dobra da zaustavi vanjske pucače Danske uz pretpostavku da Alilović ima barem korektan dan, daleko od onih izdanja kakve su naši vratari pružili u Švedskoj 2011.

Damir Žbulj: Najbolji Danac Mikkel Hansen ne igra u životnoj formi, ali bilo bi ga nepošteno isključiti iz kruga njihovih najopasnijih igrača. Hansen ima problema s koljenima, muči se tijekom čitavog turnira, ali u polufinalu Svjetskog prvenstva zaboravlja se na sve probleme i na njega će sigurno hrvatska obrana morati obratiti posebnu pozornost, baš kao što je to bilo u Londonu. Danski egzekutori su legendarna krila Eggert i Lindberg, ali ako se zaustavi danska kontra i polukontra, njih se Hrvatska ne treba plašiti. Landin je solidan vratar, ali prema formi koju je Alilović prikazao u posljednjim utakmicama, pogotovo u onoj protiv Francuza, Danska ne bi smjela na toj poziciji imati prednost.

Od kojeg igrača najviše očekujete?

Bernard Jurišić: Uvijek se najviše očekuje od najboljih, a nakon što je Domagoj Duvnjak odigrao reprezentativnu utakmicu karijere protiv Francuza, kriteriji za Dance jednako su visoki. Ponovi li se njegova igra iz četvrtfinala, a uz to mu se u napadu priključe Kopljar, Vori i odmorni Drago Vuković, siguran sam da će i krila Čupić, Horvat i Ninčević dati svoje posebno u tranziciji, kontri i polukontri. A velike stvari očekujem i od Mirka Alilovića, koji igra najbolji turnir karijere i koji je hrvatskoj obrani donio veliku sigurnost i samopouzdanjem obranama koje su konačno na razini vratarske klase kakvu ovakva momčad i treba i zaslužuje.

Tomislav Pacak: Domagoj Duvnjak vođa je ove generacije i njen najbolji igrač, i iako iz utakmice u utakmicu junak ili najbolji strijelac može biti i Čupić i Bičanić i Kopljar i netko treći, Duvnjak je igrač od kojeg sve kreće - i kontra i organizacija napada i stav koji Hrvatska ima u napadu. On je predobar igrač da bi živio od jedne sjajne utakmice, nema pravo na "skrivača" protiv Danske samo zato što je briljirao protiv Francuske.

Damir Žbulj: Marko Kopljar i Drago Vuković bit će ključni igrači za ovo polufinale. Sve reprezentacije sada već dovoljno dobro znaju kakav je igrač Domagoj Duvnjak, što je on i dokazao fantastičnom izvedbom protiv Francuza. Nema dvojbe kako će danski strateg Wilbek posebnu pozornost usmjerit će upravo na zaustavljanja glavnog organizatora hrvatske igre. U takvoj situaciji protiv čvrste i visoke danske obrane istaknuti se mora Kopljar, koji protiv Francuza i nije odigrao svoju najbolju napadačku partiju, ali i Vuković, koji se mora iskupiti za crveni karton iz prošle utakmice i 'glupost' koja je mogla Hrvatsku u četvrtfinalu skupo stajati.

Kako će završiti obračun Hrvatske i Danske?

Bernard Jurišić: Ako bismo gledali kvalitetu izvedbe na dosadašnjem turniru, Hrvatskoj nitko nije dorastao. Hrvatska je vratila dug Francuskoj, Danska ga želi vratiti Hrvatskoj i sigurno je da danska motivacija neće biti ništa manje visoka od hrvatske. Ukoliko sudački kriterij bude izjednačen i ne bude tolerirao "tučnjavu", Hrvatskoj dajem barem 10% prednost pred Danskom. Uđe li se u "klinč", danske šanse rapidno rastu, a rukometnoj imaginaciji, ljepoti i ideji hrvatskom rukometu nitko ne može parirati.

Tomislav Pacak: Pobjedom Hrvatske. Tranzicijska obrana Hrvatske puno je kvalitetnija od danske i stoga mogu zamisliti ukupno tri scenarija. U prvom Hrvatska ponavlja London, kontrira Dance i ujedno zaustavi njihovu kontru, u tom slučaju ishod je izvjestan. U drugom, obje momčadi solidno zatvore kontru, a smatram da i u toj priči prednost ima Hrvatska zbog više kreativnih i raznovrsnih igrača u vanjskoj liniji, uopće više igračkih rješenja. U trećem scenariju vraćam se na prvo pitanje - dojma sam kako Danska može dobiti samo "ispražnjenu" Hrvatsku, koja fizički i psihički nije na razini dosadašnjih igara. Prva dva scenarija čine mi se izglednijima.

Damir Žbulj: Dvoboj Danaca i Hrvata polufinale je Svjetskog prvenstva i ne očekujem ništa manje od uzbudljive i neizvjesne utakmice, koja bi svoj rasplet mogla imati čak i u produžetku. Vjerujem kako će na kraju želja i motiv za igranjem velikog finala hrvatskih rukometaša, ali i izbornika Goluže biti presudna u ostvarenju konačnog cilja, ulaska u nedjeljno finale i borbe za zlato.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.01.2013. u 21:30
    Sa pravim pristupom, eto nas u finalu!
    Obrisan korisnik
  • renimus25.01.2013. u 21:13
    jel ima ko dobar link za ovu utakmicu da i mi "stranci" mozemo gledati?
    renimus
  • w.potter25.01.2013. u 20:51
    Iznad svih, Hrvatska!!!
    w.potter
  • Obrisan korisnik25.01.2013. u 20:20
    siguran sam da će dečki ostaviti srce na terenu-ako tako bude svaka im čast onda možemo do rezultata
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.01.2013. u 19:06
    iako je Kopljar dobar dosad, ovdje fali Denis Buntić, on je uvijek Dancima trpao 6,7 komada...
    Obrisan korisnik