Nogomet

Najveće razočaranje sezone u borbi za spašavanje prvoligaškog statusa

Piše:Branimir Korać • ponedjeljak, 11.02.2013.
Najveće razočaranje sezone u borbi za spašavanje prvoligaškog statusa
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Momčad koja je nakon sedam odigranih kola imala nula bodova na kontu, jesen je završila s tri boda zaostatka za sigurnom zonom i to je ono pozitivno iz Zagrebove jeseni. Ostalo je manje-više za zaborav i u klubu se nadaju da će se uspjeti pokrenuti s dna i ostati u društvu prvoligaša te izbjeći prvo napuštanje našeg elitnog razreda natjecanja...

Jedan od najdugovječnijih hrvatskih prvoligaša, Zagreb, prolazi kroz teške dane. Ne toliko zbog financijske situacije kao dobar dio prvoligaša, koliko zbog rezultatskog aspekta. Popularni Pjesnici odradili su vrlo loš prvi dio sezone i najneugodnije su iznenađenje dosadašnjeg dijela sezone.

Jesen i novi početak

Prvi dio sezone

12. mjesto, 4 pobjede, 4 remija, 11 poraza, gol razlika 12:31, 16 bodova

Raspored na početku

20. kolo: Split - Zagreb

21. kolo: Zagreb - Zadar

22. kolo: Inter - Zagreb

Iza njih je ružno razdoblje i malo tko je mogao zamisliti da će upravo Zagreb biti na dnu prvoligaške ljestvice nakon prvog dijela sezone. Još ljetos su ambicije sezale u nebo, potiho se govorilo o borbi za Europu da bi iz sadašnje perspektive takvo razmišljanje izgledalo prilično nevjerojatno. Međutim, iako je Zagreb imao nekoliko "rupa" u kadru, nije to bio tako loš kadar kao što sugerira ljestvica. Veći problem je bio psihološke prirode, nije se prvi put dogodilo Zagrebovim igračima da padnu u apatiju nakon nekoliko lošijih predstava i onda se dugo "čupaju".

Za njih je od samog starta krenulo loše baš sve što je moglo krenuti loše. Očajan rezultatski niz, promjene trenera, nesigurnost u momčadi i sve slabosti su izašle na vidjelo. Treba priznati kako u nekim dvobojima nije niti bilo sreće, međutim sreću treba izazvati, zaigrati hrabro, a to je kod Zagrebovih igrača u dobrom dijelu prvog dijela sezone bio rijedak slučaj.

Dolaskom Luke Bonačića, a zatim Miroslava Blaževića na klupu, neke stvari su se pokrenule, Zagreb je uhvatio priključak s pretposljednjim Zadrom i nada se da bi mogao izboriti ostanak u društvu najboljih.

Došli/Otišli

Tijekom zimske stanke došlo je do određenih promjena u igračkom kadru i tek ćemo vidjeti hoće li one donijeti pomak na bolje ili će klub dodatno potonuti. Ulazni transferi nisu bili posebno bombastični i najzvučnije ime koje je došlo u Kranjčevićevu je dojučerašnji igrač Zadra Ivan Čurjurić. On je taj za kojeg se očekuje da odmah uđe u borbu za mjesto u startnih 11, a isto se očekuje i od Ivana Grafa, stopera koji dolazi iz Primorja iz Ajdovščine. Još dvojica novaka su Marko Čanić koji je stigao iz Mosora i Josip Čondrić, pristigao iz Haška za ulogu trećeg vratara.

Odlazaka je bilo puno više i to nekolicine igrača koji su imali priličnu minutažu i Blažević će morati dosta izvlačiti i iz unutrašnjih (juniorskih) rezervi. Jedan od najvećih transfera zime upravo je vezan uz Zagreb kojeg je napustio Mateo Pavlović, ponajbolji igrač kluba već nekoliko sezona i stoper koji se spominje u kontekstu hrvatske A reprezentacije kao zalog za budućnost. Pavlović je otišao u Werder i to će za Zagreb biti nenadoknadiv gubitak. U klubu više nije niti starosjedioc Marin Oršulić kao niti Vlado Zadro koji je stigao kao pojačanje, a pokazao je vrlo malo. Članovi Zagreba nisu niti Igor Vidaković i Nikola Frljužec dok su na posudbu otišli mladi Trepšić, Barišić i Cindrić.

Trener

Ćiro Blažević je u ulozi koju najviše voli i može se reći kako on ovdje neće previše izgubiti. Iako je bilo podosta cirkusa oko njegovih odlazaka i dolazaka zbog kašnjenja isplate dogovorenih rata, na kraju je ipak ostao u klubu i dobio priliku doći u ulogu spasitelja.

Blažević je momčad preuzeo u teškoj situaciji, psihološki potpuno potonulu i zbunjenu nakon iznenadnog odlaska Luke Bonačića, ali uspio ju je trgnuti i polako uključiti u borbu za ostanak. Neće imati lagan posao, morat će dati priliku i nizu mladih igrača, a ukoliko na kraju i ne uspije - uvijek može reći kako je kasno došao i nije dobio dovoljno dobar kadar u ruke.

Blažević bez obzira na svoje godine ima znanje i sposobnost spasiti Zagreb od ispadanja. Zagrebov kadar vrijedi dosta više od posljednjeg mjesta na ljestvici i uz pravog motivatora, a Ćiro to je, može potpuno promijeniti sliku do kraja sezone. Dosadašnji treneri su u Zagrebu najveći problem imali upravo s apatijom i padovima samopouzdanja nekolicine vrlo važnih igrača, no kod Blaževića to barem nikada nije bio problem.

Određivanje strategije

Kako god završilo ovo proljeće za njih, u Zagrebu imaju sasvim dovoljno vremena do kraja sezone i početka priprema za novu, utvrditi konačnu strategiju kojom će klub krenuti. U posljednjih nekoliko godina lutalo se previše i u cijeloj priči najviše je patio rezultat. Da se nije dogodilo što se već dogodilo, Zagreb je u ovom trenutku mogao biti drugoligaš. U ovom trenutku je na dnu MAXtv Prve lige, a nema tako davno da je klub bio ako ništa drugo stabilan prvoligaš s tendencijom borbe za gornji dom ljestvice. Nećemo ići toliko u prošlost i pričati o europskim nastupima...

U klubu se moraju odlučiti hoće li se osloniti na vlastite snage i popunjavati kadar većinski iz svoje škole (koja je dobra) i ne dovoditi previše igrača sa strane, hoće li se osloniti na suradnju s Interom i nekolicinom talijanskih klubova i dovoditi igrače na posudbu (većinskim dijelom) ili će se odlučiti na dovođenje jeftinih ili besplatnih igrača sa strane. U posljednje tri-četiri godine bilo je baš svega, nije postojala jasna i precizna strategija kojim će se putem krenuti i miks svega navedenog je dovelo do sadašnje situacije.

Raspoloženje u svibnju

Najviše će ovisiti o Zagrebašima samima. U ovom trenutku kadar se čini slabijim nego što je to bio na jesen, međutim još uvijek je jači od kadra nekolicine klubova koje još uvijek može prestići i doći do svježeg zraka.

Da bi u tome uspjeli, bez ikakvih floskula, Zagrebaši moraju svaku utakmicu igrati kao da im je posljednja. Dosadašnji "labavi" pristupi su im se itekako odbili o glavu i više nema mjesta za popravak. 14 kola izgleda puno, ali i nije tako puno kada se upiše nekoliko poraza. Uz pravi, borbeni, čvrsti pristup, Zagreb će ostati u društvu prvoligaša. Ukoliko izostane "krvi", Zagreb mogu spasiti samo igre i priče s licencama...

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.02.2013. u 21:59
    Najveći, ali ne i jedini problem u NK Zagrebu je tragični primjer nepotizma, već tako često viđen u Hr. Nažalost tu najviše ispašta jedan od najstarijih klubova u Hr, i to se neće promjeniti dok se vodstvo kluba ne udalji iz kluba. Žalosno je to što osim preko nekoliko nas koji redovito dolazimo na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • nido11.02.2013. u 14:01
    Uh odmah na pocetku hebeno gostovanje kod, kako se vidi iz prijateljskih susreta, neugodnog Splita. Ali asnije srede Zadra i i Intera i to je to... ...volio bih da Zagreb ostane u eliti :-D
    nido
  • Obrisan korisnik11.02.2013. u 13:33
    Premalo se u tekstu dalo prostoru Bonačiću. Čovjek je došao u klub nakon sedam kola (0 bodova) i u sljedećih šest utakmica osvojio devet(!) bodova. Ali, jbg, nem'oš malog Lovru na klupu stavit...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.02.2013. u 10:11
    Tata mora prodati sina., pa makar nk Zagreb ispao iz lige., napadači se šalju na posudbe da Lovro nema konkurenciju..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.02.2013. u 09:13
    Dok je politike za Zagreb nema straha. Makar to značilo da se iduće godine igra liga 11 Zagreb iz prve lige ispasti neće!
    Obrisan korisnik