Rukomet

Prošlogodišnje utakmice sjeća se i Barcelona, Zagrebaši se teško mogu nadati novom čudu u Blaugrani

Piše:Damir Žbulj • subota, 16.02.2013.
Prošlogodišnje utakmice sjeća se i Barcelona, Zagrebaši se teško mogu nadati novom čudu u  Blaugrani
Foto: Davor Sajko

Već je prošlo gotovo godinu dana od tog 18. veljače, kada su Zagrebaši srušili veliku Barcelonu i to u njihovom dvorištu. Ove sezone s bitno drugačijom ekipom ponovno su se namjerili na istog suparnika, no, teško da će se rukometno čudo ponoviti. Barcelona danas pobjedom potvrđuje prvo mjesto u skupini i vjerojatno ne želi ništa prepustiti slučaju. Na Goluži i njegovim igračima je da prikažu jednu borbenu i hrabru partiju, a vidjet će kud će ih to na kraju odvesti...

Poraz u prošlom kolu od Dinamo Minska rukometaše Croatia osiguranje Zagreba udaljio je od osvajanja četvrte pozicije i prolaza u osminu finala Lige prvaka. Teorija još uvijek postoji, možda čak i bez obzira na današnji rezultat iz Palau Blaugrane. Baš zato treba pokušati odigrati bez opterećenja, bez nekog imperativa, Zagrebaši u Barceloni moraju prikazati svoju najbolju izvedbu, ma kakav ishod u konačnici bio.

Pribanić najavio juriš na pobjedu protiv Dinama

Danas se još igra jako važna utakmica u ovoj skupini. Nakon što je Füchse u četvrtak svladalo Schaffhausen i potvrdilo poziciju 'broj dva', puno više će se o poretku znati i nakon dvoboja Pick Szegeda, Blaževića i Pribanića i Dinama iz Minska, koji se igra na vrućem mađarskom terenu. Kružni napadač Szegeda Antonio Pribanić najavio je juriš na pobjedu protiv Bjelorusa: "Pokazalo se koliko je jaka,izjednačena i interesantna naša skupina, ali mi igramo domaću utakmicu pred našom publikom. Nakon poraza Kadettena od Füchsea ponovno smo dobili šansu za prolaz. Mi smo u Švicarskoj pali bez ispaljenog metka, ne znam zašto, ali bila je to preslika utakmica u Zagrebu i Minsku.

"Danas smo kompletni i ne bih imao ništa protiv da nas proglase domaćinskom ekipom, ukoliko nam ova današnja domaća pobjeda osigura prolaz među 16 najboljih europskih ekipa."

Nakon završetka Svjetskog prvenstva Goluža i njegovih šest odabranika vratili su se u matični klub, gdje nije bilo previše vremena za odmor i pripreme. Prošlotjedna utakmica protiv Dinama u Areni već je davno bila zacrtana kao ključna u sezoni, ali pozitivan rezultat je izostao. Slabo izdanje u prvom poluvremenu odredilo je tijek tog susreta i sada se ne može niti očekivati kako će se Zagrebaši 'vaditi' na jednoj Barceloni.

Pobjeda se od njih niti ne očekuje, samo da ekipa pokaže bolju igru nego što je to bila ona u Zagrebu prošle subote.

Prošle godine u Barceloni uhvatili su domaćina na spavanju, ali su i drsko iskoristili pruženu priliku. Bila je to jedna sasvim drugačija ekipa s Kopljarom, Gojunom, Štrlekom, Šegom na vratima, a s klupe ih je još tada vodio Ivica Obrvan, no odigrali su bez tada ozlijeđenog Balića, a jedan od najboljih na terenu bio je Josip Valčić.

Barcelona se već u Zagrebu u listopadu 'osvetila' za taj poraz, nadigravši hrvatskog prvaka u prvom međusobnom ovosezonskom dvoboju s devet pogodaka viška. No, tko je gledao utakmicu zna kako su Zagrebaši odigrali fantastičnih prvih 30 minuta i samo zbog brzopletosti i neiskustva nisu na predah otišli s uvjerljivom rezultatskom razlikom. Iako su do kraja dvoboja primili 'porciju', pokazali su kako se može odigrati protiv Barce, bar jedan dio utakmice.

Nakon Dinama Zagrebaši su u utorak gostovali kod izuzetno neugodnog Tatrana u slovačkom Prešovu, gdje su prikazali bolju igru nego protiv Bjelorusa, a kući su se vratili s bodom. Vidjet će se koliko će taj rezultat biti važan za samopouzdanje i atmosferu pred ovaj susret s apsolutno jednom od najboljih rukometnih ekipa u Europi u ovom trenutku.

"Ne treba stvarati iluzije da mi tamo idemo pobijediti, mi tamo idemo odigrati najbolje što možemo, a sigurno je da ćemo iskoristiti priliku ako nam se ukaže," najavio je strateg Croatia osiguranje Zagreba Slavko Goluža.

"Idemo tamo odigrati najbolje što možemo. Borbeno, čvrsto, pokretljivo u obrani i trudit ćemo se postići što više laganih pogodaka i iskoristiti brzinu Horvata, Šprema, Matulića i Batinovića," otkrio je Goluža svoje adute za okršaj s Kataloncima. Prisjetio se trener hrvatskog prvaka i prve ovosezonske utakmice s ovim suparnikom, kada su izgledali puno bolje nego sad: "Moramo spriječiti njihovu polukontru. U Zagrebu smo radili puno tehničkih pogrešaka i kada smo promašili nekoliko 'zicera', ekipa kao što je Barcelona je to znala iskoristiti. Mi imamo jedan sužen kadar, oni imaju veću širinu nego mi." Goluža u ovom dvoboju neće moći računati na Slovenca Špilera.

O Barceloni se ljubiteljima rukometa ne treba puno govoriti. Ekipa puna aktualnih Svjetskih prvaka, ali u kojoj glavnu ulogu igraju i francuski, danski, švedski i bjeloruski internacionalci. Rutenka je legenda kluba i dobro mu je došao odmor u posljednjoj prvenstvenoj utakmici pa će na Zagrebaše odmoran. u ekipu se vraća i Šved Magnus Jernemyr, koji je posljednja dva mjeseca propustio zbog ozljede. Vratarski dvojac Šterbik - Šarić unosi 'strah' u suparničke redove, a Montoro, Moros ili kapetan Tomas, koji je u petak proslavio svoj 28. rođendan, sigurno će se pred svojom domaćom publikom htjeti pokazati u najboljem izdanju.

Barca će biti oslabljena negiranjem Raula Entrerriosa, mala je šansa da vidimo i njihovo fantastično mlado, perspektivno lijevo krilo i nedavnog reprezentativnog debitanta i još jednog svjetskog prvaka Aitora Arina, ali s obzirom na širinu klupe već će se nekako pokriti.

Čemu služi EHF?

Iako se teško bilo što drugo moglo očekivati od EHF-a, još jednom je krovna europska rukometna organizacija pokazala koliko drži do ovog sporta. Nakon uložene žalbe Zagrebaša o gruboj povredi pravila od strane ekipe Dinama u Zagrebu, kada se na terenu našao isključeni igrač te je još i sudjelovao u akciji za pogodak, EHF nije poduzeo apsolutno ništa. Reklo bi se pojeo vuk magare, potvrđena je pobjeda Bjelorusa, ali pitanje je kakvu to poruku šalje ostalim sudionicima ovog natjecanja. Možda bi Zagrebaši trebali ponoviti Dinamovu taktiku u Barceloni, u svakom slučaju porasle bi im šanse za uspjeh?

Nakon poraza u prošlom kolu od Füchsea u Berlinu, Barcelona si sigurno ne može dopustiti jednu laganiju utakmicu, punom snagom krenut će na pobjedu, a upravo to je i najavio njihov trener Xavi Pascual: "Ova utakmica za nas je izuzetno važna, a s bodovima ćemo osigurati prvom mjesto u skupini. Ovo nam je naporan mjesec, ali moramo pobijediti. Prošle sezone CO Zagreb je bio jedina ekipa koja je slavila u Blaugrani, ali ne zaboravimo i kako je ova ekipa ZAgreba odigrala protiv nas jako dobro poluvrijeme u prvoj utakmici u Zagrebu. Imaju jako puno dobrih, mladih igrača te će nam svakako od pomoći biti i naša publika," poručio je katalonski strateg.

Zagrebaši u Barceloni igraju svoju najlakšu ovosezonsku utakmicu. Protiv najjačeg mogućeg protivnika na igračima je da prikažu agresivnu, čvrstu, borbenu, pametnu i organiziranu partiju. Neka odigraju svoj najbolji rukomet i nitko im tada neće moći zamjeriti i ako rezultat ne bude na kraju povoljan.

Dvoboj u Palau Blaugrani započinje već u relativno ranom, popodnevnom terminu od 16.30 sati.

EHF Liga prvaka, 9. kolo:
Barcelona Intersport - Croatia osiguranje Zagreb, 16.15 sati
Pick Szeged - Dinamo Minsk, 15.30 sati

Liga prvaka - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

9. kolo

Kadetten35:40Füchse Berlin
Szeged26:21Dinamo Minsk
Barcelona35:25RK Zagreb
1Barcelona 10321:253+6818
2Füchse Berlin 10291:279+1216
3Dinamo Minsk 10276:259+1711
4Szeged 10260:293-336
5RK Zagreb 10266:284-185
6Kadetten 10284:330-464

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Liga prvaka - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

9. kolo

Kadetten35:40Füchse Berlin
Szeged26:21Dinamo Minsk
Barcelona35:25RK Zagreb
1Barcelona 10321:253+6818
2Füchse Berlin 10291:279+1216
3Dinamo Minsk 10276:259+1711
4Szeged 10260:293-336
5RK Zagreb 10266:284-185
6Kadetten 10284:330-464

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • danchy16.02.2013. u 14:19
    Kako je Fuchse potvrdio poziciju broj dva ako ih DInamo sa dvije pobjede još može prestići? Barem po ovoj tablici koju imate sa strane
    danchy
  • Obrisan korisnik16.02.2013. u 14:19
    Gobpčev utjecaj i renome na najvišim razinama je na nivuou ko i moj utjecaj na predsjednika Tadžikistana, znači nikakav. Dokaz tome je da smo tek ove godine imali sudački par na prvenstvu, dok Ukrajina ili Rumunjska kojih ni nema na prvenstvima imaju i po dva sudačka par. Gobac puno priča, a... [više na forumu]
    Obrisan korisnik