Rukomet

Pešić zaključao mariborska vrata, a Špelić s devet golova potopio norveški Elverum

Damir Žbulj • nedjelja, 17.02.2013.
Pešić zaključao mariborska vrata, a Špelić s devet golova potopio norveški Elverum

Nakon što su u prvom kolu skupine C Kupa EHF stigli do vrijednog boda na gostovanju u Danskoj, rukometaši Maribora potvrdili su svoju kvalitetu i protiv norveškog prvaka Elveruma. Bio je to hrvatski obračuna Pešića, Špelića, Svaline i Tarabochije s jedne te vratara Rajkovića s druge, gostujuće strane. Mariborčani su se ponovno prikazali u odličnom izdanju te su slavljem zasjeli na čelo poretka. Na drugom kraju Europe poljska Wisla ugostila je danski Holstebro, a čak niti 12 obrana Marina Šege nije zaustavilo goste koji su stigli do minimalne, ali vrlo važne pobjede...

Rukometaši aktualnog norveškog prvaka i trenutno vodeće ekipe tamošnjeg prvenstva Elveruma, za koje uspješno nastupa i hrvatski vratar Goran Rajković gostovali su u drugom kolu skupine C Kupa EHF u slovenskom Mariboru. Ivan Pešić, Nikola Špelić, Mate Svalina i Marko Tarabochia pokazali su se na terenu kao ne baš pretjerano ljubaznim domaćinima te su sjajnom predstavom stigli do pobjede koja ih je dovela na vrh poretka. Pešić je bio sjajan s čudesnih 18 obrana, dok je podjednako dobar na drugoj strani terena bio Špelić, kao ponovno najefikasniji igrač susreta s čak devet postignutih pogodaka.

Već od početka utakmice domaćin je stigao do prednosti, a sredinom prvog poluvremena razlika se popela i na pet pogodaka viška. Nastavili su dobrom igrom u napadu lomiti suparnika igrači Maribora, činilo se kako kod sedam pogodaka zaostatka Elverum više nema snage za povratak, ali nisu Norvežani odustali od borbe.

"U početku je bila prisutna nervoza, ali smo s pravim pristupom pokazali kako smo snažnija i kvalitetnija ekipa. Mislim da smo ih nadigrali sa svojom dobrom obranom, koja je i temelj uspjeha. Uz nekoliko brzih protunapada napravili smo prednost, a tu su se prije svega istaknuli naši krilni igrači," izjavio je nakon utakmice za službenu stranicu svog Maribora 21-godišnji Nikola Špelić.

Na odmor se odlazi s 19:14, a uraganski početak nastavka goste stavlja u bolju poziciju. Prednost se topila, kažnjavali su svaku pogrešku Mariborčana i u 43. minuti kod domaćih je zazvonila uzbuna jer je na semaforu bilo samo 24:22.

Ipak, snage za potpuni preokret nije bilo. Maribor se ubrzo ponovno odvojio, u uraganskoj seriji zaredao s golovima, a u završnicu dvoboja ušao ponovno velikom prednošću koja je iznosila i devet golova. Završilo je na kraju identičnom razlikom od pet pogodaka kao i na odmoru, za konačnih 34:29.

Jednostavno fantastičan bio je na vratima Maribora Ivan Pešić, koji je zaustavio čak 18 suparničkih pokušaja, a Nikola Špelić mrežu Norvežana pogodio je čak devet puta. Mate Svalina postigao je dva pogotka, dok se Tarabochia nije upisao u listu strijelaca. Raspoloženi su bili i Razgor, Šoštarič i Zarabec, svaki s po šest golova.

Kod Elveruma Goran Rajković upisao je sedam obrana, baš kao i njegov norveški kolega na vratima s kojim je podijelio minutažu. Rönnberg je bio najefikasniji gost sa šest golova.

Šeginih 12 obrana nije pomoglo Wisli

U drugom susretu ove iste skupine danski Holstebro gostovao je u Poljskoj kod Wisle Plock Marina Šege. U prvom kolu Wisla je stigla do bodova na gostovanju u Norveškoj, dok su Danci na svom terenu propustili poraziti Maribor, odigravši neodlučeno.

Slika 1 od 1.

Tek sada se može vidjeti koliko je to vrijedan i važan bio rezultat Slovenaca, jer se Holstebro pokazao kao sjajna ekipa koja je stigla do pobjede na vrućem terenu u Plocku.

Sjajna je to bila rukometna utakmica, puna preokreta i neizvjesnosti, što su igrači prezentirali već u prvih 30 minuta. Gosti su imali i tri pogotka prednosti sredinom poluvremena (6:9), ali uz dobru obranu i dobrog Šegu Wisla do odmora uspijeva sustići zaostatak, ali i osigurati prednost za nastavak od dva pogotka (15:13).

Početkom drugog poluvremena gosti se serijom od tri uzastopna pogotka ponovno vraćaju u vodstvo, Wisla uzvraća, ali od 40. minute utakmice gosti su ti koji diktiraju rezultat, konstantno su u vodstvu, nikad više od dva gola prednosti, ali su se jednostavno uspjeli oduprijeti naletima domaćih igrača te na kraju slaviti minimalnu pobjedu s 28:29.

Marin Šego je odradio dobro svoj dio posla, upisao 12 obrana, ali niti to nije bilo dovoljno za bodove. U napadu je najefikasniji bio Rumunj Ghionea koji je postigao šest pogodaka. Pobjedu je gostima osigurao njihov vratar Petersen, koji je s 45 posto uspješnosti prikupio čak 20 obrana, skinuo i dva sedmerca što je na kraju bio i ključ pozitivnog rezultata Danaca.

Maribor je tako zasjeo na vrh ljestvice s tri osvojena boda, s boljom gol razlikom od danskog Holstebroa. Orlen Wisla Plock ostala je na dva boda, dok su Norvežani u dva uvodna dvoboja upisali dva poraza.

Narednog vikenda Maribor je ponovno domaćin, a hrvatskom društvu u dvorani Tabor pokušat će se suprotstaviti Šego sa svojom Wislom. Skandinavski obračun u Danskoj imat će Team Tvis Holstebro i Elverum Gorana Rajkovića.

U nedjelju će svoj nastup čekati i još jedan hrvatski igrač, Stefan Vujić branit će boje Nantesa protiv Bešiktaša, nakon što je prije tjedan dana debitirao za svoj novi klub, a proteklog tjedna upisao i premijerni nastup u francuskom prvenstvu (2/4) protiv Dunkerquea.

Kup EHF, skupina C, 2. kolo:
Maribor Branik - Elverum 34:29 (19:15)
Orlen Wisla Plock - Team Tvis Holstebro 28:29 (15:13)

Skupina A:
Naturhouse La Rioja - Frisch Auf Göppingen 25:23
Eskilstuna Guif - Cimos Koper 29:30

Skupina B:
Rhein-Neckar Löwen - Motor Zaporožje 35:22
KIF Kolding - Tatran Prešov, nedjelja

Skupina D:
Magdeburg - Stiinta Municipal Dedeman Bacau 33:25
Nantes - Bešiktaš, nedjelja

Foto: www.rk-maribor.si

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.02.2013. u 17:15
    Mislim da Mandalinić nije loš,ali čini mi se da je ovaj dečko ipak prije zaslužio poziv...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.02.2013. u 12:48
    Špelić rastura, vjerujem da ga se moze očekivat u repki za kvalifikacije!
    Obrisan korisnik