Rukomet

Zagrebaši možda ispali iz Lige prvaka, ali pobjeda protiv Schaffhausena im je neophodna

Damir Žbulj • subota, 23.02.2013.
Zagrebaši možda ispali iz Lige prvaka, ali pobjeda protiv Schaffhausena im je neophodna
Foto: Kristijan Komarica

Pomalo je čudno, nakon šest godina, gledati Croatia osiguranje Zagreb na poziciji koja na vodi u narednu fazu Lige prvaka. U posljednjem, desetom kolu ovosezonskog natjecanja u skupini D elitnog europskog rukometnog natjecanja Zagrebaši na svom terenu dočekuju švicarski Kadetten Schaffhausen bez izgleda u proboj među 16 najboljih. Gostima su potrebni bodovi za ostvarenje njihova cilja i šansu za prolaz u osminu finala, dok je domaćim rukometašima pobjeda potrebna kako bi se vratila pozitivna atmosfera u ekipu nakon sedam uzastopnih europskih poraza, ali što je i važnije, pred završnicu natjecanja u regionalnoj SEHA ligi...

Tko se više sjeća CO Zagreba s Terzićem, Toskićem, Kapisodom, Jurcom, Anušićem ili Kabengeleom. Spisak je to nekih od igrača koji su posljednji put s hrvatskim prvakom propustili prolazak skupine Lige prvaka. Ali, na rukometnu scenu tada su stupali i 22-godišnjaci Horvat i Josip Valčić, koji su već tada bili nositelji igre Zagrebaša, pred kojima je bila budućnost.

"Moramo skupiti glave i od prve minute biti nabrijani, borbeni, a ne da nam se kao protiv Minska dogodi da protivnici nas istuku u našem dvorištu. Vjerujem kako imamo kvalitete za pobjedu protiv Švicaraca i kako ćemo to i dokazati. Naši su navijači poseban motiv, ali mi ovu utakmicu moramo pobijediti zbog sebe," poručio je pivot CO Zagreba Marino Marić, koji je u prvom međusobnom susretu ovih protivnika čak devet puta pronašao put do suparničke mreže. Nažalost, zbog slabe partije vanjske linije tada to nije bilo za slavlje.

Oni sada možda najbolje znaju kako je današnjim Zagrebovim klincima, koji su tek stigli na veliku rukometnu scenu i koji su ove sezone ipak ostali bez zapaženog europskog rezultata.

Joso Valčić i nije razvio svoje potencijale u potpunosti, no, Horvat je tijekom svih ovih godina izrastao u vrhunskog igrača, kapetana, koji je i dan danas najbolji igrač CO Zagreba. Možemo samo nadati kako ćemo kroz narednih nekoliko godina za barem nekog od ove brončane, mlade generacije Zagrebaša reći kako su postali prave rukometne zvijezde, kako će kroz nekoliko godina Ivić, Stepančić, Mandalinić, Šprem, Marić postati predvodnici, gazde rukometa u hrvatskoj metropoli.

Međutim, nije sve samo na njima, nego prije svega i na stručnom stožeru, koji ih mora usmjeriti, ali i odgojiti, pripremiti za sve izazove koji će ih na tom put čekati. Pred Golužom, kao još uvijek mladom treneru, danas je jedna od najvažnijih utakmica u njegovoj klupskoj karijeri, jer mora pokazati kako je uspio dignuti ekipu nakon posljednjih slabih europskih nastupa i kako je spreman pripremiti momčad za suparnika koji kvalitetom ne spada u sam vrh europskog rukometa.

Od ovog mladog ovosezonskog Zagreba nisu se oprije početka ove 'prijelazne' sezone tražile pobjede i neki vrhunski rezultati, kao što je to bilo prošlosezonsko četvrtfinale protiv Kiela. Tražila se borbenost, rukometna agresija, ali i čista i bistra vizija razvoja u kojem će se smjeru razvijati ova ekipa, što je u posljednje dvije europske utakmice izostalo.

"Tražim od svojih igrača da u subotu grizu kao lavovi i da svojom borbenošću i zalaganjem ostvare pobjedu protiv izuzetno opasnog i motiviranog suparnika," rekao je trener Slavko Goluža. Keta u ovoj utakmici neće moći računati na Slovenca Špilera, koji je samo prije nekoliko dana izjavio: "Moramo u subotu odigrati maksimalno, a pritom mislim i na sve sljedeće utakmice, inače ćemo i u SEHA ligi i domaćem prvenstvu imati problema. Nitko nije zadovoljan sadašnjom situacijom niti rezultatima. a ispadanje je sigurno veliki neuspjeh. S kakvom god ekipom igrali, to smo jednostavno trebali proći."

Danas u zagrebačkoj Areni imaju prilike pokazati svoje pravo lice, a ova ekipa apsolutno je zaslužila i šansu od publike, koja ih treba podržati u ovom posljednjem ovosezonskom nastupu i koja im mora pomoći da se pobjedom oproste od skupine, bez obzira kako završila pravna bitka s EHF-om oko žalbe na utakmicu s Dinamom. Ali, s prilikom da i u toj borbi imaju dodatni argument pozitivnog rezultata, odnosno pozicije da rezultat iz te utakmice s Bjelorusima ima neku težinu na konačni rasplet.

U prvom međusobnom okršaju ovih ekipa, u Švicarskoj, Zagrebaši su bili izuzetno blizu bodova, ali su bez pobjede ostali u završnici, pogotkom ponajboljeg suparničkog igrača Dissingera, sa zvukom sirene. Bila je i ta utakmica, kao i mnoge ove sezone, puna uspona i padova Zagrebaša, oscilacija, u kojoj nisu faze dobre igre uspjeli pretvoriti u pozitivan rezultat na ljestvici. I prošle sezone ždrijeb je ove suparnike smjestio u istu skupinu, ali tada je ekipa s Kopljarom, Gojunom, Balićem, Štrlekom, Šegom... slavila u oba dvoboja.

Nesretni poraz u završnici dvoboja u Schaffhausenu možda je u negativnom smjeru i usmjerio čitavu europsku sezonu, ali priliku koju su propustili u Švicarskoj, Zagrebaši moraju iskoristiti na svom terenu, pred svojom publikom. Jednostavno moraju pokazati kako imaju kapaciteta boriti se s ekipama kvalitete Schaffhausena, jer u završnici regionalne SEHA lige čekaju ih snažni, iskusni i opasni Metalurg te izuzetno neugodni bjeloruski Meškov i napaljeni Nexe.

A pozicija na skopskom Final Fouru još uvijek nije osigurana.

"Ovo je najvažnija naša utakmica sezone. Na nama je pritisak, oni su već ispali i nemaju što za izgubiti, ali s druge strane mi smo izuzetno motivirani i u Zagreb dolazimo po pobjedu," poručio je desni vanjski Schaffhausena, Srbin Aleksandar Stojanović, koji je prošle sezone bio najefikasniji igrač svoje ekipe u zagrebačkom porazu, sa šest postignutih pogodaka.

Za goste je u Zagrebu računica jasna. Samo slavlje ostavlja ih u igri za prolaz skupine, a ukoliko upišu dva boda mogu s nestrpljenjem čekati posljednji dvoboj u ovoj skupini i gostovanje Pick Szegeda u Berlinu kod Füchsea. Iako Lisicama bodovi baš i nisu od važnosti, sigurno neće pred desetak tisuća svojih navijača olako bod(ove) prepustiti Mađarima.

Schaffhausen će u Areni krenuti 'na glavu', po izuzetno važnu pobjedu i to je prava prilika da se vidi prava vrijednost ovog Zagreba.

Kod gostiju je u odličnoj formi u posljednje vrijeme mlada hrvatska rukometna nada Marko Mamić, koji je pred početak ove sezone umjesto u Zagrebu iz Moslavine završio u Švicarskoj i bit će izuzetno zanimljivo kako će se ovaj još malo pa 19-godišnji igrač snaći u zagrebačkoj Areni i hoće li pokazati zašto ga se smatra jednom od perspektiva hrvatskog rukometa.

Dvoboj Croatia osiguranje Zagreba i Kadetten Schaffhausena započinje u 18 sati, a ulaz u Arenu, baš kao i na sve ovosezonske domaće utakmice Zagrebaša je besplatan. Blagajne će biti otvorene sve od deset sati pa do početka utakmice.

EHF Liga prvaka, 10. kolo:
Croatia osiguranje Zagreb - Kadetten Schaffhausen, 18 sati
(ulaz besplatan)

Liga prvaka - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

10. kolo

Dinamo Minsk28:30Barcelona
RK Zagreb38:30Kadetten
Füchse Berlin29:24Szeged
1Barcelona 10321:253+6818
2Füchse Berlin 10291:279+1216
3Dinamo Minsk 10276:259+1711
4Szeged 10260:293-336
5RK Zagreb 10266:284-185
6Kadetten 10284:330-464

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Liga prvaka - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

10. kolo

Dinamo Minsk28:30Barcelona
RK Zagreb38:30Kadetten
Füchse Berlin29:24Szeged
1Barcelona 10321:253+6818
2Füchse Berlin 10291:279+1216
3Dinamo Minsk 10276:259+1711
4Szeged 10260:293-336
5RK Zagreb 10266:284-185
6Kadetten 10284:330-464

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • nido23.02.2013. u 14:06
    Lijepo bi bilo da se ovo dobije i zavrsi se s pobjedom. Iako je ovo mlada ekipa i nije stavljen teret na nju da moraju 100% proci dalje, ipak smo ocekivali prolaz i vise pobjeda. No ne zamjerimo im nista. Ali sljedece sezone ovo iskustvo moraju iskoristiti i svakako proci dalje u lp...
    nido